Partij voor de Dieren wil strenge aanpak jager neer­ge­schoten en achter­ge­laten gewonde zwaan


16 februari 2012

Den Haag, 16 februari 2012 – Een jager die onlangs in Leidschendam een zwaan neerschoot en het dier vervolgens gewond en lijdend aan zijn lot overliet, moet een hard worden aangepakt. Ook moet zijn jachtakte direct worden ingenomen. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland in vragen aan Gedeputeerde Staten van deze provincie.

Aanleiding voor de vragen was een bericht van de Dierenambulance De Haag over een neergeschoten en achtergelaten jonge knobbelzwaan in een weiland in Leidschendam. Een vogelaar zag het gebeuren en waarschuwde de politie. Die schakelde de Dierenambulance in, die de zwaargewonde zwaan naar een dierenarts bracht. De arts constateerde dat naast andere verwondingen ook de luchtzak, die vogels nodig hebben om adem te halen, lek was geschoten. Hij kon niet anders doen dan het dier uit zijn lijden verlossen.

Het incident vond plaats op 13 februari. Op die dag werd het jachtverbod, dat in Zuid-Holland was ingesteld vanwege het winterweer, opgeheven. De jager die de zwaan neerschoot, deed dat echter op een moment dat hij nog niet kon weten dat het jachtverbod niet meer gold. Hij was dus sowieso in overtreding. Dat alleen al zou volgens de Partij voor de Dieren reden moeten zijn om de man te beboeten.

Maar het feit dat de man de zwaan neerschoot en hem vervolgens gewond in het weiland achterliet, vindt de partij nog veel verwerpelijker. Hoewel de partij tegen élke vorm van dierenjacht is, vindt ze dat jagers zich minimaal aan de wettelijke verplichting moeten houden dat een neergeschoten dier niet onnodig mag lijden. Daarnaast moet aan elk dier in nood door een ieder de nodige zorg worden verleend.

De jager liet de zwaan echter aan z’n lot over, ook nadat de vogelaar hem daarop had aangesproken. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat hij niet alleen een boete moet krijgen, maar dat ook zijn jachtakte voorgoed moet worden ingetrokken, als hij die al heeft. Omdat de provincie de ontheffingen uitgeeft voor het doden van zwanen als die schade veroorzaken, vraagt de partij aan Gedeputeerde Staten om maatregelen te nemen die dergelijke misstanden in de toekomst moeten voorkomen.

De Partij voor de Dieren is het er overigens niet mee eens dat het jachtverbod al zó snel na het intreden van de dooi is opgeheven. Dieren hebben veel te lijden gehad van het winterweer en zijn daardoor in een zwakke conditie. Dat was ook het geval bij de neergeschoten zwaan. Daarom had het jachtverbod langer moeten duren, zodat dieren de kans krijgen om te herstellen. Daarnaast vraagt de Partij voor de Dieren of de provincie, alsontheffing verlenende instantie voor het afschieten van dieren, de kosten voor vervoer en euthanaseren van de zwaan voor haar rekening wil nemen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren blij met verbod afschot beschermde dieren in winters Zuid-Holland

Den Haag, 8 februari 2012 - De fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verheugd over het besluit van het co...

Lees verder

Partij voor de Dieren protesteert in Leiden tegen de kap van een aantal bomen

Op 5 maart werd in Leiden geprotesteerd tegen de kap van een aantal bomen op het Morspoortterrein. De bomen moesten wijken ...

Lees verder