Partij voor de Dieren protes­teert in Leiden tegen de kap van een aantal bomen


7 maart 2012

Op 5 maart werd in Leiden geprotesteerd tegen de kap van een aantal bomen op het Morspoortterrein. De bomen moesten wijken voor de komst van een tijdelijke parkeergarage. De plaatselijke afdeling van Milieudefensie organiseerde samen met lokale afdelingen van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en DWARS een protestactie bij het bouwterrein. Terwijl tientallen mensen toekeken hoe met veel lawaai de bomen werden omgezaagd, droegen verschillende Leidse dichters een gedicht voor.


De bouw van de parkeergarage is bedoeld om de Leidse middenstand tegemoet te komen. Echter, de problemen van de Leidse middenstand worden niet veroorzaakt door slechte bereikbaarheid, maar onder meer door het toegenomen aantal overdekte winkelcentra en de toenemende rol van internet bij consumptiegedrag; extra parkeerplaatsen zouden dat probleem niet wegnemen. We zien bij de Morspoort liever een lommerrijk park waar vogels zingen en mensen een moment van rust kunnen vinden. De afgelopen jaren heeft de gemeente Leiden meer dan 3000 bomen binnen de gemeentegrenzen gekapt. Hoewel de gemeente verplicht is om bomen terug te planten, komt daar in de praktijk niets van terecht. De bouw gaat bovendien miljoenen euro’s kosten; in een tijd van bezuinigingen is dat moeilijk te rechtvaardigen. De Morsweg geldt al als een van de meest vervuilde wegen van Leiden; nog meer verkeer in dit gebied zorgt voor extra luchtvervuiling. Ook komt de tijdelijke garage recht tegenover de historische Morspoort te staan. Zo wordt het uitzicht op een belangrijke toeristische trekpleister verpest. Er was bovendien een alternatieve plek voor de parkeergarage voorhanden. De gemeente Leiden heeft de plannen echter doorgezet en begon 5 januari met de kap van een aantal bomen op de plek waar de parkeergarage komt.


Schrijver en bioloog Maarten ’t Hart was ook van de partij bij de protestactie. Hij las een gedicht voor en plantte ter afsluiting van de actie een jong boompje, als symbool van hoop. De nieuwe boom staat ook voor de kwetsbaarheid van de natuur tegenover het geweld van de commercie, het asfalt en het beton. Als eerbetoon aan de gekapte bomen hangen de gedichten nu op de paar bomen die gespaard zijn gebleven.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil strenge aanpak jager neergeschoten en achtergelaten gewonde zwaan

Den Haag, 16 februari 2012 – Een jager die onlangs in Leidschendam een zwaan neerschoot en het dier vervolgens gewond...

Lees verder

Partij voor de Dieren bezorgd over lot pony’s van paardensportvereniging in Pijnacker

Pijnacker, 13 maart 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland maakt zich zorgen over het lot van de pony’...

Lees verder