Partij voor de Dieren: geen mest­fa­brieken in Zuid-Holland


6 april 2017

Den Haag, 6 april 2017 – Mest is geen duurzame energiebron, omdat het afkomstig is uit de vervuilende vee-industrie. Ook lopen er een aantal onderzoeken naar fraude met mestverwerking. Bovendien is mest gevaarlijk voor de volksgezondheid en het milieu. Zuid-Holland moet daarom geen vergunningen verlenen voor de bouw van mestfabrieken in deze provincie, vindt de Partij voor de Dieren.

De provincie Zuid-Holland wil de overstap maken naar duurzame vormen van energie, zoals zonne- en windenergie. Ook mestvergisting komt in aanmerking als duurzame energiebron. Maar aan mest kleven diverse bezwaren. Het is grotendeels afkomstig uit de intensieve veehouderij, een milieuvervuilende bedrijfstak. Verder kan mest gevaarlijk zijn: er zijn al diverse mensen omgekomen door mestgassen in mestvergisters. Bovendien is mest van zichzelf slecht voor het milieu door de uitstoot van CO2 en ammoniak.

Onlangs kwam in het Belgische Zevekote een salpetergaswolk vrij, die leidde tot de evacuatie van honderden mensen uit twee dorpen. In de tank was ongeveer 15.000 liter salpeterzuur opgeslagen. Dat zuur wordt gebruikt om de ammoniakuitstoot van een mestverwerkingsinstallatie (MVI) naar de omgeving te voorkomen. Doorgaans wordt hiervoor zwavelzuur gebruikt. Zowel van salpeterzuur als zwavelzuur kunnen mensen schade oplopen aan longen, huid en ogen.

Naar aanleiding van dit incident heeft de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij wil onder meer weten hoe veel mest er in Zuid-Holland eventueel mag worden verwerkt en ook hoe veel salpeterzuur en zwavelzuur in Zuid-Holland is opgeslagen als ‘wasvloeistof’ voor MVI’s.

Verder vraagt de Partij voor de Dieren zich af of de gevaren van het gebruik en het vervoer van salpeterzuur en zwavelzuur wel worden meegenomen in een zogeheten milieueffectrapportage of een andere risicobeoordeling. Als daarmee iets mis gaat, kan dat grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid, de flora en de fauna. En wie draait er dan op voor de schade: de desbetreffende ondernemer of de provincie?

Ook wil de partij van Gedeputeerde Staten weten hoe zij het risico inschatten dat een dergelijk incident kan plaatsvinden in Zuid-Holland en welke voorzorgsmaatregelen er zijn of worden getroffen om dat te voorkomen. Vanwege alle risico’s, gevaren en nadelen van mest pleit de Partij voor de Dieren er daarom voor de bouw van MVI’s in Zuid-Holland niet toe te staan.

Gerelateerd nieuws

Provincie moet strenger toezien op natuurbeheer door boeren

Den Haag, 15 februari 2017 – De Partij voor de Dieren en de PvdA in Zuid-Holland vinden dat de provincie veel strenger moet t...

Lees verder

Jaarverslag 2016

Klik hier voor ons jaarverslag.

Lees verder