Partij voor de Dieren: honden aan de lijn tijdens broed­seizoen


4 april 2012

Den Haag, 4 april 2012 – Het broedseizoen is weer begonnen. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat honden in deze periode in natuur- en recreatiegebieden aangelijnd zijn om vogels rust te bieden en ongestoord te laten broeden.

Begin maart keren vogels terug uit hun overwinteringsgebieden om in Nederland te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan op zoek naar een nestplek. Voor het broedseizoen geldt geen vaste periode, omdat dit namelijk per vogelsoort verschilt. Maar de meeste broeden tussen 15 maart en 15 juli. Vanaf het moment dat de vogels het nest bouwen tot het moment dat de jongen het nest hebben verlaten, zijn vogels extra gevoelig voor stress en verstoring. Van alle broedende vogels die van nature op Europees grondgebied voorkomen zijn hun nesten wettelijk beschermd door de Flora- en faunawet. Het verstoren van broedende vogels en hun jongen, het vernielen van de nesten en eieren tot aan verwonden en doden van de dieren, is verboden, ook als dit door honden gebeurt. De eigenaar is dan hiervoor verantwoordelijk.

Om vogels ongestoord te laten broeden, zijn de komende maanden wel delen van natuur- en recreatiegebieden afgesloten, maar helaas niet overal. Ook op veel plaatsen waar honden de rest van het jaar mogen loslopen, moeten ze in het broedseizoen wel aan de lijn. “Veel mensen beseffen onvoldoende hoe kwetsbaar broedende vogels zijn in een druk bevolkt land als Nederland. Elk jaar krijgen we meldingen dat niet aangelijnde honden vogels doodbijten," aldus Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. Soms is het niet duidelijk of honden in bepaalde gebieden al dan niet mogen loslopen. De Partij voor de Dieren hoopt dat mensen beseffen dat in het broedseizoen hun hond altijd aangelijnd moet zijn of onder appèl moet worden gehouden.

Er wordt vooral veel overlast van hondenbezitters en recreanten geconstateerd in diverse recreatiegebieden in Midden-Delfland. De Groenservice Zuid-Holland, de handhaver van natuur en recreatie aldaar, houdt de aankomende periode in die gebieden verscherpt toezicht. In geval van overtreding zal er direct een proces-verbaal opgemaakt worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ook natuurfotografen worden door de partij op het hart gedrukt terughoudend te zijn. Het beoefenen van natuurfotografie mag namelijk nooit het leven en de levenswijze van dieren hinderen. Er zijn hiervoor zelfs gedragsregels opgesteld, zoals dieren niet verstoren of verontrusten, een gepaste afstand houden tot de dieren, de natuur niet te beschadigen geen afval achterlaten in de natuur.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil duidelijkheid over veiligheid eten ganzen- en hertenvlees

Den Haag, 19 maart 2012 – Het eten van ganzenvlees kan mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid, omdat het besmet ...

Lees verder

Politie onderzoekt doden zwanen na klacht van Partij voor de Dieren

Den Haag, 19 april 2012 – De politie van het korps Rotterdam-Rijnmond stelt een onderzoek in naar het neerschieten en...

Lees verder