Partij voor de Dieren: jacht­verbod voor alle dieren in Zuid-Holland


11 januari 2010

Den Haag, 11 januari 2010 – Het jachtverbod dat is ingesteld vanwege het winterweer moet gelden voor álle dieren en niet alleen voor de fazanthaan en de wilde eend. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. In vragen aan Gedeputeerde Staten wil de partij weten waarom op de meeste dieren nog wel gewoon mag worden gejaagd.

Mede op aandringen van de Partij voor de Dieren besloot ook de provincie Zuid-Holland vorige week tot het stilleggen van de jacht vanwege de winterse omstandigheden. Voor dieren is er vanwege de aanhoudende vorst nog amper open water te vinden. Ook kunnen zij door de sneeuwlaag moeilijk aan voedsel komen of een schuilplaats vinden. Omdat het winterse weer aanhoudt, krijgen de dieren het steeds moeilijker.

De provincie Zuid-Holland heeft echter alleen de jacht op de wilde eend en de fazanthaan verboden tot 31 januari. De provincie vindt dat deze dieren te veel energie verliezen als er nu op ze zou worden gejaagd. De Partij voor de Dieren wil weten waarom dit alleen voor deze dieren geldt en niet voor andere soorten, zoals konijnen en houtduiven en dieren waarvoor afschotontheffing is verleend, zoals ganzen, smienten en knobbelzwanen.

Verder hebben Gedeputeerde Staten ook de jacht op hoefdieren niet stilgelegd, omdat het huidige winterweer geen nadelige invloed zou hebben op de conditie van deze dieren. De Partij voor de Dieren vraagt zich af waarop het provinciebestuur zich in dit geval baseert. Ook merkt de partij op dat als er op bepaalde dieren wel mag worden gejaagd, dit andere diersoorten die in dezelfde omgeving leven kan verstoren. Dat zijn vaak dieren die soms nog veel kwetsbaarder zijn als het gaat om energieverlies en waarvoor het beschikbare voedsel nog schaarser is dan voor soorten als de wilde eend en het fazant.

De Partij voor de Dieren dringt er daarom bij Gedeputeerde Staten op aan om per direct de jacht op alle dieren stil te leggen en alle afschotontheffingen op te schorten, in navolging van de provincie Noord-Holland. Ook wil de partij weten waarom de provincie dierenbeschermingsorganisaties, vogelopvangcentra en dierenambulances niet heeft geraadpleegd over het sluiten van de jacht.

Gerelateerd nieuws

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland sluiten jacht op fazanthaan en wilde eend

Gezien de weersverwachting voor de komende tijd, waarbij met uitzondering van de kuststrook, matige vorst wordt voorspeld en ...

Lees verder

20 januari Conferentie over Dierenwelzijn in Alphen aan den Rijn

Wat kunnen we doen tegen dierenmishandeling? Op woensdag 20 januari 2010 van 18:30 tot 21:00 uur vindt een conferentie over D...

Lees verder