Partij voor de Dieren: meer schuil­stallen voor dieren in de wei


6 september 2010

Den Haag, 6 september 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat er meer schuilstallen komen voor dieren die in de wei staan. Die kunnen daar dan beschutting zoeken bij extreme weersomstandigheden. De partij wijst gemeenten in Zuid-Holland er op dat nieuwe wetgeving het plaatsen van schuilstallen voor dieren mogelijk maakt.

Veel eigenaren van koeien, paarden, schapen, geiten en ezels hebben hun dieren niet vlakbij hun erf lopen, maar in een verderop gelegen weiland. Zij kunnen hun dieren daardoor niet ‘even’ binnen halen bij slecht weer. Deze dieren kunnen in een aantal gevallen het hele jaar buiten blijven, maar enige beschutting is wel noodzakelijk om te kunnen schuilen bij heel nat, koud of erg warm weer. Bovendien is het wettelijk verboden een dier in zijn of haar gezondheid of welzijn aan te tasten en de nodige verzorging te onthouden.

Omdat de dieren in de wei nu meestal geen bescherming hebben, worden ze op stal gezet, wat hen nodeloos in hun bewegingsvrijheid belemmert. Onderzoek heeft aangetoond dat dieren die veel kunnen bewegen en de hele dag door kunnen grazen minder gezondheidsklachten hebben en bovendien vrij zijn van stereotiep gedrag.

Eigenaren van dieren die in de wei staan, bedenken nu vaak provisorische oplossingen om aan de wettelijke dierenwelzijnseisen te voldoen. Ze plaatsen containers of provisorische bouwsels omdat het bouwen van een schuilstal vaak in strijd is met het gemeentelijke bestemmingsplan. Maar dat leidt weer tot verrommeling van het landschap.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wijst gemeenten in deze provincie in een brief er nu op dat zij het plaatsen van schuilstallen op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening mogen toestaan via aanpassing van het bestemmingsplan of het verlenen van een ontheffing. Als daarbij aan bepaalde voorwaarden (locatie, grootte, materiaal) wordt voldaan, komen gemeenten tegemoet aan de eisen voor dierenwelzijn én kunnen zij verrommeling van het landschap tegengaan. Volgens de partij hebben diverse gemeenten in Nederland, waaronder Wijchen, al een dergelijk schuilstallenbeleid ingevoerd. In de brief vraagt de Partij voor de Dieren de overige gemeenten in Zuid-Holland dit voorbeeld te volgen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt provincie om actie tegen giftige waterplant

Den Haag, 18 augustus 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie maatregelen neemt tegen de...

Lees verder

Kom op voor dierenwelzijn in Zuid-Holland, word Statenlid!

Huidig statenlid Carla van Viegen ...

Lees verder