Partij voor de Dieren vraagt provincie om actie tegen giftige water­plant


18 augustus 2010

Den Haag, 18 augustus 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie maatregelen neemt tegen de waterscheerling. Dat is een zeer giftige waterplant die dodelijk kan zijn voor mens en dier. Waterscheerling lijkt op te rukken in het Groene Hart. De provincie zou met name veehouders en paarden eigenaren moeten wijzen op de gevaren van deze plant.

De waterscheerling (Cicuta virosa) groeit meestal aan de kant van het water. Hij komt vaak voor bij slootjes die weilanden van elkaar scheiden. De waterscheerling geldt als één van de giftigste planten van de Nederlandse flora. Vooral de wortel van waterscheerling is zeer giftig. Het eten van zelfs maar een klein stukje van de wortel kan voor mens én dier al binnen een uur tijd dodelijke gevolgen hebben. Zelfs als de waterscheerling in gedroogde vorm tussen het hooi belandt, verliest het z’n giftige werking niet.

Een melkveehouder uit Bodegraven ontdekte de plant onlangs langs de waterlijn van sloten op zijn land. Hij meldde zijn vondst bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Volgens deze dienst zijn de laatste jaren geen gevallen bekend van sterfte en vergiftiging van vee. Door de intensivering van de landbouw en waterbeheer is de waterscheerling sterk teruggedrongen, maar lijkt nu toch weer aan een opmars bezig omdat de veenweidegebieden natter worden.

Voor zover bekend zijn er nog geen dieren (of mensen) overleden aan de waterscheerling. Toch heeft de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, vanwege de grote risico’s voor mens en dier, aan Gedeputeerde Staten gevraagd welke maatregelen die tegen de plant gaan nemen en ook wat de waterschappen doen. Dit vanwege het gevaar bij het leeghalen van sloten. Hierbij moeten de plant en de knol niet op het land terecht komen. Het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren is om het materiaal af te voeren.


Ook wil de partij weten of de provincie van plan is gemeenten, veehouders, paardenhouders, particulieren en beheerders van natuurgebieden te wijzen op het gevaar van de waterscheerling en zo ja, op welke manier en op welke termijn.

Gerelateerd nieuws

Verbod op schadelijke brijnlozingen glastuinbouw handhaven

Den Haag, 26 juli 2010 – Het provinciale verbod op het lozen van brijn moet gehandhaafd blijven. Daarvoor pleit de Pa...

Lees verder

Partij voor de Dieren: meer schuilstallen voor dieren in de wei

Den Haag, 6 september 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat er meer schuilstallen komen voor dieren...

Lees verder