Partij voor de Dieren: recon­structie N208 verslechtert leef­baarheid en veiligheid


31 januari 2012

Den Haag, 31 januari 2012 – De reconstructie van de provinciale weg N208 ter hoogte van Hillegom leidt tot verslechtering van de leefbaarheid en veiligheid. Dat komt omdat er bomen moeten worden gekapt en geluidswaarden fors worden overschreden. Ook de veiligheid is in het geding, omdat via de N208 gevaarlijke stoffen worden vervoerd voor een chemische fabriek waar een nieuwe school naast komt te staan. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft over de reconstructie van de weg dan ook vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten december vorig jaar om de gemeente Hillegom een subsidie van bijna 1,3 miljoen euro te geven voor de reconstructie van de N208. Kort voor dat besluit kregen de statenleden aanvullende informatie van omwonenden. Voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland was dit aanleiding Provinciale Staten te vragen opnieuw naar de subsidie te kijken. Maar dat voorstel kreeg geen meerderheid.

Uit de extra informatie bleek dat voor de reconstructie van de N208 onder meer langs een oude historische weg een hele bomenrij moet worden gekapt, waaronder enkele 50 jaar oude kastanjebomen. Deze bomen staan in de nabijheid van woningen die als karakteristiek dorpsgezicht zijn aangewezen. Verder is ook een betonnen keermuur van twee meter hoogte toegevoegd aan het ontwerp. Hierdoor wordt volgens de Partij voor de Dieren het dorpse karakter van Hillegom ingrijpend aangetast.

Ook is gebleken dat in de bomen die moeten worden gekapt, vleermuizen nestelen. Om die reden mogen de bomen volgens de Flora- en faunawet niet zo maar worden gekapt. De Partij voor de Dieren wil dan ook van Gedeputeerde Staten weten of voor de bomenkap wel wordt voldaan aan de eisen van genoemde wet.

Door de reconstructie van de N208 worden ook geluidswaarden overschreden. In de subsidieaanvraag staat dat de maximale geluidswaarde voor woningen 63 decibel is. Dit is meer dan de 58 decibel die is vastgesteld door de milieudienst West Holland. Voor woonomgevingen is die waarde zelfs maar 48 decibel. Dat is een ernstige verslechtering van de leefbaarheid voor de mensen die daar wonen, stelt de Partij voor de Dieren. Dit terwijl in de toelichting bij de subsidieverstrekking stond dat door de plannen de leefbaarheid juist zou verbeteren.

Verder is de Partij voor de Dieren bezorgd over het vervoer van gevaarlijke stoffen naar de aan de N208 gelegen chemische fabriek Draka Interfoam. De partij vraagt zich af of die stoffen wel via de N208 mogen worden aangevoerd, omdat die weg moet zijn aangewezen als ’route gevaarlijke stoffen’. Daar komt nog bij dat naast de fabriek een nieuwe school komt te staan en de wegbreedte niet voldoet aan de gestelde breedte als vluchtroute. De Partij voor de Dieren wil daarom weten of de veiligheid van de circa duizend schoolkinderen wel voldoende is gewaarborgd en of bij een eventueel ongeluk er geen problemen ontstaan voor onder meer de hulpdiensten omdat de rijbanen van de N208 niet voldoen aan de gestelde eisen over vluchtwegbreedte.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil meer tijdelijke natuur in Zuid-Holland

Den Haag, 23 januari 2012 – Er zou meer tijdelijke natuur moeten komen in Zuid-Holland. Het gaat daarbij om natuur vo...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop jacht op alle dieren in verband met winterkou

Den Haag, 3 februari 2012 - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vraagt het college van Gedeputeerde Staten met directe...

Lees verder