Partij voor de Dieren wil meer tijde­lijke natuur in Zuid-Holland


23 januari 2012

Den Haag, 23 januari 2012 – Er zou meer tijdelijke natuur moeten komen in Zuid-Holland. Het gaat daarbij om natuur voor een beperkte periode op stukken grond die in de toekomst bestemd zijn voor de aanleg van woningen, wegen of bedrijfsterreinen. In de tijd dat de grond braak ligt, kunnen dieren- en plantensoorten er hun gang gaan, wat de diversiteit in planten- en diersoorten helpt te verbeteren. De Partij voor de Dieren vraagt de provincie om tijdelijke natuur ook in Zuid-Holland mogelijk te maken, mede omdat er door Rijk en provincies fors bezuinigd wordt op de natuur.

Nederland telt ruim 35.000 hectare grond die door overheden of projectontwikkelaars zijn aangekocht voor bijvoorbeeld woningbouw, infrastructuur of bedrijventerreinen. Het gaat vaak om voormalige landbouwgrond of opgespoten terreinen met een betrekkelijk geringe natuurwaarde. De toekomstige bestemming ligt vast in streek- en bestemmingsplannen, maar het duurt vaak jaren voordat er iets mee gebeurt en vanwege de huidige economische crisis liggen terreinen jarenlang braak.

De grondeigenaar probeert in de tussentijd soms angstvallig de natuur buiten de deur te houden door terreinen regelmatig om te ploegen of te verpachten. Want zodra zich daar beschermde dieren- of plantensoorten vestigen, kan dat volgens de Flora- en faunawet reden zijn om verdere ontwikkelingen op het terrein tegen te houden, te vertragen of compensatie te eisen.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft daar een oplossing voor gezocht. Op grond van de nieuwe Beleidslijn Tijdelijke natuur kan een terreineigenaar toestemming krijgen om beschermde soorten te verwijderen zodra het gebied zijn uiteindelijke bestemming krijgt. Dit op voorwaarde dat de terreineigenaar de natuur haar gang laat gaan totdat de werkzaamheden beginnen.

Dit betekent winst voor mens én natuur. Grondeigenaren hoeven niet te spuiten of te ploegen om planten en dieren weg te houden van hun terrein. Voor de natuur is het gunstig, omdat zulke terreinen bijzondere soorten aantrekken die zich op andere plaatsen niet thuis voelen. Tijdelijkheid hoeft geen bezwaar te zijn. Zo gedijen soorten als sterns, rugstreeppadden en diverse orchideeën juist uitstekend in gebieden met sterk wisselende omstandigheden. Voor deze soorten vormen terreinen met tijdelijke natuur een welkome aanvulling op de reguliere natuurgebieden. Nederland kent al enkele locaties met tijdelijke natuur, onder meer in Amsterdam en Almelo.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft aan Gedeputeerde Staten gevraagd om het principe van de tijdelijke natuur ook in deze provincie toe te passen. Tijdelijke natuur kan namelijk een bijdrage leveren aan het in stand houden en verbeteren van de flora en fauna in Zuid-Holland. De partij denkt daarbij met name aan stukken ruilgrond die zijn aangekocht om in Zuid-Holland de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren. Nu worden deze gronden vaak jarenlang onnodig intensief beheerd. Volgens de Partij voor de Dieren is dit een gemiste kans voor tijdelijke natuur.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bezorgd over opvang van dieren in gemeente Teylingen

Den Haag, 5 januari 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is bezorgd over de opvang van zwerfdieren en gevo...

Lees verder

Partij voor de Dieren: reconstructie N208 verslechtert leefbaarheid en veiligheid

Den Haag, 31 januari 2012 – De reconstructie van de provinciale weg N208 ter hoogte van Hillegom leidt tot verslechte...

Lees verder