Partij voor de Dieren bezorgd over opvang van dieren in gemeente Teylingen


5 januari 2012

Den Haag, 5 januari 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is bezorgd over de opvang van zwerfdieren en gevonden dieren in de gemeente Teylingen, omdat die gemeente overweegt om de opvang van zwerfdieren niet langer dan twee weken uit te voeren. Teylingen vindt die opvang te duur worden en overweegt de opvang van zwerfdieren en gevonden dieren niet langer dan de wettelijke twee weken te betalen.

Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht zwerfdieren en gevonden dieren twee weken op te vangen en te verzorgen. De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren eist dat een dergelijk dier medische verzorging krijgt en dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft de dieren te herplaatsen. De gemeente Teylingen bracht zwerfdieren en gevonden dieren tot voor kort onder bij dierenopvangcentrum Stevenshage in Leiden. Vanwege de gestegen tarieven heeft de gemeente het contract met dit centrum opgezegd. Teylingen zegt dat het de kostenstijging van 10.000 naar 15.500 euro per jaar niet meer kan opbrengen.

Wel heeft Teylingen na het opzeggen van het contract met het dierenopvangcentrum Stevenshage in Leiden gezocht naar een alternatief opvangadres. Aanvankelijk leek de kinderboerderij in Voorhout daarvoor in aanmerking te komen, maar dat voldoet niet aan de wettelijke opvangeisen van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Daarom overweegt de gemeente nu om zwerfdieren onder te brengen bij een commercieel dierenpension. Dat zou de dieren twee weken kunnen opvangen, maar als zich in die tijd geen eigenaar meldt, worden de dieren na twee weken afgemaakt.

Berichtgeving hierover in een regionale huis-aan-huiskrant heeft geleid tot veel verontrusting onder de inwoners van Teylingen. Zij hebben hun zorgen over de gang van zaken geuit aan het adres van de Partij voor de Dieren. Voor de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, Carla van Viegen, was dit aanleiding om in een brief vragen te stellen over deze kwestie aan burgemeester en wethouders van Teylingen.

Zij wil van het Teylinger college weten waarom dat het contract met het dierenopvangcentrum Stevenshage in Leiden heeft opgezegd nog voordat er een geschikt en goed alternatief voor opvang is gevonden. Ook vraagt ze op welke manier de gemeente in de tussentijd een goede zorg voor opvang van dieren heeft geregeld en of die wel voldoet aan de wettelijke opvangeisen.

Ook op de mogelijke opvang van de zwerfdieren en gevonden dieren in een commercieel dierenpension heeft Van Viegen kritiek omdat de gemeente overweegt om de dieren na twee weken te laten euthanaseren. ‘Geen enkele andere Nederlandse gemeente voert dit zeer dieronvriendelijke beleid. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente zelfs maar heeft overwogen om dit zeer dieronvriendelijke en onethische beleid te gaan uitvoeren’, aldus Van Viegen. Ook wil ze van Teylingen weten hoeveel kosten het met het nieuwe opvangbeleid heeft bespaard of hoeveel geld dat de gemeente juist extra heeft gekost.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: kies voor een diervriendelijk en duurzaam kerstdiner

Den Haag, 19 december 2011 - De Partij voor de Dieren houdt voorafgaand aan de feestdagen in diverse steden in Zuid-Holland...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil meer tijdelijke natuur in Zuid-Holland

Den Haag, 23 januari 2012 – Er zou meer tijdelijke natuur moeten komen in Zuid-Holland. Het gaat daarbij om natuur vo...

Lees verder