Partij voor de Dieren: kies voor een dier­vrien­delijk en duurzaam kerst­diner


19 december 2011

Den Haag, 19 december 2011 - De Partij voor de Dieren houdt voorafgaand aan de feestdagen in diverse steden in Zuid-Holland flyer-acties voor een diervriendelijke Kerst. De partij hoopt dat mensen hun goede voornemens voor een beter dierenwelzijn en milieu omzetten in daden door tijdens de feestdagen geen, minder of biologisch vlees te eten. Tijdens de gehele decembermaand zijn op de website van de Partij voor de Dieren links te vinden naar vegetarische kerstmenu’s.

Van de wereldgraanproduktie wordt 45 procent gebruikt als veevoer. In Nederland zelfs 80 procent. Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel. Met gemiddeld 86 kilo vlees per persoon per jaar, staat Nederland op de 7e plaats op de wereldranglijst voor vleesconsumptie. Volgens het WereldNatuurFonds leven Nederlanders met hun huidige consumptiepatroon alsof ze over twee aardbollen beschikken. Naast het dierenleed veroorzaakt de Nederlandse vee-industrie ernstige milieuvervuiling en draagt het bij aan ontbossing en een oneerlijke wereldvoedselverdeling. Nederland is, na China, de grootste importeur van soja voor veevoer. Van alle geïmporteerde soja wordt 90 procent verwerkt in veevoer. Voor de sojateelt worden grote oppervlakten tropisch regenwoud gekapt met als gevolg conflicten over landrechten, schending van arbeidsrechten en verlies van lokale voedselzekerheid en werkgelegenheid elders.

“Wij hopen dat de mensen met Kerst gaan nadenken wat zij inkopen voor hun Kerstmaaltijd en kiezen voor een vegetarische of biologische maaltijd. Ons consumptiegedrag hier heeft grote gevolgen voor de leefomstandigheden van mensen elders in de wereld en voor toekomstige generaties,” aldus Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. “Vlees eten is naast dieronvriendelijk, ook nog eens zeer inefficiënt. Voor de productie van een kilo vlees is 5 tot 7 kilo aan soja, graan of maïs nodig. Daarbij kost 1 kilo vlees duizenden liters water. Wij hopen dat mensen met Kerst, maar ook daarna, steeds meer zullen kiezen voor vegetarische of plantaardige alternatieven,” aldus Van Viegen.

Recepten voor mededogen en duurzaamheid
De Partij voor de Dieren streeft naar een duurzame samenleving met respect voor mens, dier, natuur en milieu. In het partijprogramma ‘Recepten voor mededogen en duurzaamheid’ is te lezen welke maatregelen de Partij voor de Dieren wil treffen om dat te realiseren. Ook u kunt helpen om een diervriendelijk Nederland een stapje dichterbij te brengen. Uw mes en vork zijn de belangrijkste wapens in de strijd tegen armoede, een oneerlijke voedselverdeling en dierenleed. Zet deze feestdagen ook die stap: kies voor minder dierenleed, kies voor een vegetarische kerst!

Ter inspiratie hebben wij een heerlijk vegetarisch kerstmenu voor u samengesteld. We wensen u fijne feestdagen toe. Smakelijk eten!

Kerstmenu:
Amuse: Amuse van tempura-champignons met chili-sojasausdip
Voorgerecht: Knolselderijsoep
Hoofdgerecht: Gevulde paprika’s met kruidige quinoa. Knoflook-room-aardappels met sinaasappelzest
Dessert: Frambozen-avocadotaartje met cashew-limoencaramelvulling

Klik hier voor de bereiding van de gerechten.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt onderzoek vernietiging Natuurakkoord

Den Haag, 15 december 2011 - Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben gisteren ingestemd met het Natuurafbraakakkoord van...

Lees verder

Partij voor de Dieren bezorgd over opvang van dieren in gemeente Teylingen

Den Haag, 5 januari 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is bezorgd over de opvang van zwerfdieren en gevo...

Lees verder