Partij voor de Dieren: uitstoot scha­de­lijke stoffen olie­raf­fi­na­de­rijen bekend maken


10 mei 2010

Den Haag, 10 mei 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie Zuid-Holland gegevens over de uitstoot van schadelijke stoffen door olieraffinaderijen bekend maakt. Aanleiding is het oordeel van de Raad van State, die stelt dat deze gegevens openbaar moeten worden gemaakt. De Stichting Natuur en Milieu had hierover een zaak aangespannen tegen de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond.

Vier olieraffinaderijen in het Europoortgebied – BP, Shell, Esso en Kuwait Petroleum – stoten via de schoorsteen schadelijke stoffen uit. Het gaat met name om stikstofoxiden en zwaveloxiden. Deze stoffen leiden tot schade aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten. Geschat wordt dat jaarlijks achttienduizend mensen in Nederland voortijdig overlijden door deze luchtvervuiling.

De Stichting Natuur en Milieu had de gegevens over de uitstoot van de genoemde stoffen opgevraagd. Dit om te kunnen beoordelen of de raffinaderijen gebruik maken van de best mogelijke technieken om deze vorm van luchtverontreiniging zoveel mogelijk te beperken. De EU heeft deze technieken in 2007 verplicht gesteld. De rechtbank in Rotterdam stelde Natuur en Milieu hierover al twee keer in het gelijk. Maar de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR, een dienst van de provincie Zuid-Holland) accepteerde de uitspraken van de rechtbank niet en tekende hoger beroep aan bij de Raad van State. Die heeft nu bepaald dat de DCMR de gegevens alsnog aan Natuur en Milieu moet verstrekken.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft Gedeputeerde Staten gevraagd de gegevens over de uitstoot van schadelijke stoffen door de raffinaderijen zo snel mogelijk bekend te maken. Niet alleen aan Stichting Natuur en Milieu, maar ook aan de commissie Groen, Water en Milieu van Provinciale Staten. Ook wil de partij weten wat de mening van Gedeputeerde Staten is over de nadelige gevolgen van de uitstoot van de stikstofoxiden en de zwaveloxiden. Dit met het oog op de relatie tussen de uitstoot van deze stoffen en het overlijden van mensen daaraan. Verder vraagt de Partij voor de Dieren welke maatregelen de provincie gaat nemen om de uitstoot van deze stoffen te verminderen en op welke manier de provincie controleert of de genoemde bedrijven zich houden aan de EU-regels over het beperken van de luchtverontreiniging en wat de uitkomsten van deze controles zijn.

Tijdens de behandeling van de provinciale begroting voor 2010 had de Partij voor de Dieren er al op gewezen dat Zuid-Holland de slechtste luchtkwaliteit heeft van Nederland en de Nederlandse uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden de hoogste is van Europa. Daarom is het, aldus de partij, ontzettend belangrijk dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt in het verbeteren van de luchtkwaliteit in Zuid-Holland.

Gerelateerd nieuws

Moederdagactie Partij voor de Dieren

Aanstaande zondag is het weer Moederdag. De dag dat alle moeders van Nederland in het zonnetje worden gezet. Álle mo...

Lees verder

Partij voor de Dieren organiseert fotowedstrijd: geef op 9 juni de dieren een stem

Op 9 juni aanstaande vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Om de dieren ook een stem te geven organiseert de Partij vo...

Lees verder