Partij voor de Dieren verbijsterd over afschieten damherten op golfbaan


12 juli 2012

Den Haag, 12 juli 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verbijsterd dat de provincie toestemming heeft gegeven om damherten af te schieten op een golfbaan in de duinen bij Noordwijk. Deze golfbaan bevindt zich midden in het leefgebied van de damherten. De partij vindt dat er geen dieren mogen worden afgeschoten om mensen te kunnen laten sporten. Ook heeft ze vragen gesteld over het afschieten van herten elders in hetzelfde duingebied.

De golfbaan van de Noordwijkse Golfclub bevindt zich net buiten het gebied dat bekend staat als de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben toestemming verleend om daar damherten af te schieten omdat ze schade zouden aanrichten.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland begrijpt niet waarom de damherten in een dergelijk gebied mogen worden afgeschoten. Het gaat om een golfbaan waar geen gewassen worden verbouwd en waar de dieren dus ook geen grote schade kunnen aanrichten. Bovendien bevindt de golfbaan zich middenin het leefgebied van de damherten.

De partij vraagt daarom aan Gedeputeerde Staten waaruit de eventuele schade bestaat en als daar al sprake van is, of die dan niet kan worden vergoed in plaats van de dieren te doden. Ook wil ze weten of er geen andere maatregelen mogelijk zijn om de herten te weren, bijvoorbeeld het plaatsen van schrikdraad rondom de golfbaan. Sowieso vindt de Partij voor de Dieren dat er geen dieren mogen worden afgeschoten voor sportactiviteiten van mensen.

Ook elders in de Amsterdamse Waterleidingduinen worden sinds een jaar damherten geschoten vanwege de verkeersveiligheid en vraatschade. De Partij voor de Dieren vraagt zich af wat het effect is in de zin van minder aanrijdingen en minder vraatschade. Ze wil daarom precies weten hoeveel dieren er zijn afgeschoten, waar en wanneer en wat tot nu toe het effect van de maatregelen is geweest.

De partij heeft informatie gekregen dat er het afgelopen jaar relatief weinig damherten zijn afgeschoten. Kennelijk heeft de aanwezigheid van de herten dus minder gevolgen voor de verkeersveiligheid en vraatschade dan de provincie suggereert.

Bovendien staan er veel omissies in het Faunabeheerplan Damhert. Zo is er nog weinig inzicht in de populaties damherten en hun samenstelling en ontwikkeling, terwijl er wel wordt gekozen om vooral hindes af te schieten. Wat daarvan de gevolgen zijn voor de populatie is niet bekend. Ook staat in het Faunabeheerplan vermeld dat afschot een effectief middel is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt duidelijk dat afschot vele malen minder effectief is om schade te beperken dan het plaatsen van hekken, het verlagen van de maximum snelheid en het instellen van actieve wildsignaleringssystemen. De Partij voor de Dieren wil van Gedeputeerde Staten weten waarom dit grotendeels nog niet is gebeurd.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Rijnlandroute desastreus voor mens, dier, natuur en milieu

Den Haag, 29 juni 2012 - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland vindt het besluit voor een nieuwe weg door Leiden,...

Lees verder

Partij voor de Dieren: geen megastallen in Zuid-Holland

Den Haag, 22 oktober 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland verzet zich tegen de bouw van megastallen in de ...

Lees verder