Partij voor de Dieren: Rijn­land­route desa­streus voor mens, dier, natuur en milieu


29 juni 2012

Den Haag, 29 juni 2012 - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland vindt het besluit voor een nieuwe weg door Leiden, Voorschoten en belangrijke groengebieden, dat op 27 juni is genomen door een meerderheid van Provinciale Staten, desastreus voor de leefomgeving van mens en dier. Het leidt tot onherstelbare vernietiging van de natuur en het landschap.

Het sterk verstedelijkte Zuid-Holland gaat met dit besluit in tegen haar eigen natuurbeleid en bescherming van het provinciaal landschap. Het gebied waar de route doorheen loopt vormt de belangrijkste ecologische verbinding tussen het duingebied en het Groene Hart. Belangrijke historische structuren worden doorsneden. Het gaat hier om een gebied dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur en tevens beschermd weidevogelgebied is. Het gebied is ook onderdeel van de oorspronkelijke Rijksbufferzone (Den Haag-Leiden-Zoetermeer) en is opgenomen als beschermd gebied in de Provinciale Structuurvisie. Ook is het betreffende gebied een belangrijk cultuurhistorisch gebied. Ingrepen in deze gebieden zijn alleen mogelijk als er geen alternatieven zijn. En die zijn er, zoals de aanpassing en verbetering van bestaande wegen.

Veel inwoners van Zuid-Holland zijn bezorgd over de kwaliteit van hun leefomgeving. Er is sprake van massaal protest tegen de nu gekozen variant van de Rijnlandroute. Vier van de zeven gemeentebesturen hebben zich in een gezamenlijke verklaring tegen het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) gekeerd. 7000 mensen ondertekenden een petitie tegen de Rijnlandroute.

De PvdD is van mening dat een nieuwe weg meer verkeer aantrekt. Door de groei van het autogebruik neemt de milieuvervuiling toe, evenals de versnippering en scheiding van natuurgebieden en de bedreiging van de leefbaarheid in stedelijke gebieden. De partij vindt daarom dat er juist moet worden ingezet op onder meer vermindering van het autoverkeer, goederenvervoer over water, het stimuleren van openbaar vervoer en fietsgebruik.

De PvdD vindt het genomen besluit onverantwoordelijk. Zeker in een tijd van forse bezuinigingen past een dergelijk geldverslindend en risicovol megaproject niet. Het getuigt bovendien niet van duurzaam handelen, waarbij er naast het economische belang ook voldoende rekening wordt gehouden met het ecologische en sociale belang.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Het is ongelofelijk dat GS het massale verzet simpelweg naast zich neerleggen. De kloof tussen politiek en burgers wordt hierdoor nog meer vergroot. Dit terwijl diezelfde politici aangeven dat mensen zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen woon- en leefomgeving. Die mensen zullen zich dat heel goed herinneren als ze straks weer in het stemhokje staan.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: initiatiefvoorstel tegengaan bijensterfte aangenomen

Den Haag, 28 juni 2012 – Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 27 juni jl. een initiatiefvoorstel van de Part...

Lees verder

Partij voor de Dieren verbijsterd over afschieten damherten op golfbaan

Den Haag, 12 juli 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verbijsterd dat de provincie toestemming heeft g...

Lees verder