Partij voor de Dieren: initi­a­tief­voorstel tegengaan bijen­sterfte aange­nomen


28 juni 2012

Den Haag, 28 juni 2012 – Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 27 juni jl. een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen om maatregelen te nemen die de bijensterfte in Zuid-Holland tegengaan. Alle fracties, met uitzondering van de PVV, stemden in met het voorstel van de Partij voor de Dieren.

2012 is het jaar van de bij. De laatste jaren is de bijensterfte enorm toegenomen. Vergeleken met de andere landen van Europa heeft Nederland de grootste bijensterfte. Een normale bijensterfte in de winter is ongeveer 8 procent, maar de laatste jaren ligt het sterftecijfer boven de 20 procent. Deze massale bijensterfte is verontrustend, omdat bijen aan de basis staan van onze voedselproductie. Tachtig procent van alle planten op aarde is afhankelijk van de bestuiving door de bij. De bestuiving van fruitbomen is daarvan een duidelijk voorbeeld. De economische waarde van de bestuiving van landbouwgewassen door bijen in Nederland wordt geschat op € 1,1 miljard per jaar.
Daar komt nog bij dat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, waardoor vele soorten wilde bijen in gevaar in gevaar zijn.

In Nederland komen nog ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Hiervan zijn er 188 met uitsterven bedreigd. Eén van de maatregelen die de provincie gaat nemen is het opnemen van beschermingsmaatregelen voor wilde bijen in haar groenbeleid. Daarbij wordt de aandacht gericht op leefgebieden van wilde bijensoorten die nog in Zuid-Holland voorkomen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld verbetering van de leefomgeving en verandering van beheer. Op provinciale gronden kunnen standplaatsen voor imkers ter beschikking worden gesteld. Door het spreiden van bijenvolken, wordt kans op overdracht van ziektes verkleind en nemen de bestuivingsmogelijkheden toe.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) roept het Rijk op om giftige bestrijdingsmiddelen (neonicotine-insecticiden) te gaan verbieden, omdat deze bestrijdingsmiddelen een verband houden met de bijensterfte.
Daarnaast gaat de provincie een bijvriendelijk bermbeheer uitvoeren. Verder gaat de provincie een bijeenkomst organiseren voor terreinbeherende organisaties over de mogelijkheden van goed beheer voor bijen.

De Partij voor de Dieren is erg blij met het aangenomen voorstel. “Bijen hebben het moeilijk en we kunnen absoluut niet zonder ze. Zonder bijen zijn er geen bloemen, planten, groenten en fruit. Helaas dreigen onze bijen uit te sterven door vervuiling ven aantasting van de leefomgeving en het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Dit moet een halt worden toegeroepen”, aldus Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland.

Gerelateerd nieuws

Glossy over Rijnlandroute misleidend en eenzijdig

Den Haag, 20 juni 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is boos op de provincie omdat die heeft meegewerkt ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: Rijnlandroute desastreus voor mens, dier, natuur en milieu

Den Haag, 29 juni 2012 - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland vindt het besluit voor een nieuwe weg door Leiden,...

Lees verder