Glossy over Rijn­land­route misleidend en eenzijdig


20 juni 2012

Den Haag, 20 juni 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is boos op de provincie omdat die heeft meegewerkt aan een glossy over de Rijnlandroute. De partij noemt de glossy misleidend en eenzijdig, omdat daarin alleen voorstanders van de nieuwe snelweg aan het woord komen. Ook wordt niets gemeld over het verlies van belangrijke natuur en weidevogelgebieden, verslechtering van de luchtkwaliteit bij aanleg van de weg, en verslechtering van de kwaliteit van de leefomgeving voor duizenden inwoners.

Volgens RTV West is de glossy een initiatief van Holland Rijnland, een samenwerkingsorgaan van 15 gemeenten. Daarin zitten ook fervente tegenstanders van de snelweg door de natuur, zoals de gemeenten Voorschoten en Zoeterwoude. In het kleurrijke en glimmende blad komen alleen de voorstanders van de Rijnlandroute aan het woord. Ondernemers zeggen dat voor hen een oude wens eindelijk in vervulling gaat als de snelweg er komt. Gedeputeerde De Bondt spreekt van een unieke kans voor de bereikbaarheid.

Alle Tweede Kamerleden hebben het blad hebben ontvangen om hen over te halen voor de Rijnlandroute te stemmen. De Tweede Kamer praat eind deze maand over de snelweg, kort nadat het besluit is gevallen in Provinciale Staten. Deze gang van zaken is voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland aanleiding om vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten. De provincie heeft namelijk meegewerkt aan de totstandkoming van de glossy.

De partij wil weten of de provincie, direct of indirect, heeft meebetaald aan de kosten van het blad en zo ja, hoeveel. Ook is de partij zeer ontstemd over het feit dat in de glossy alleen voorstanders aan het woord worden gelaten. Ze vraagt zich af waarom de provincie met geen woord rept over de massale tegenstand van duizenden betrokken burgers tegen de door Gedeputeerde Staten gekozen variant van de Rijnlandroute, genaamd ‘Zoeken naar Balans Optimaal’.

De provincie heeft evenmin vermeld dat de aanleg van de weg gepaard gaat met verlies van belangrijke natuur en weidevogelgebieden en verlies van het landgoed Berbice. Dit terwijl de provincie juist beleid voert om landgoederen te beschermen. Ook zegt de provincie niets over het feit dat de aanleg van de weg gepaard gaat met een verslechtering van de luchtkwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving voor heel veel Zuid-Hollandse inwoners. De Partij voor de Dieren komt daarom tot de conclusie dat de folder over de Rijnlandroute eenzijdige en misleidende informatie bevat en een veel te rooskleurig beeld geeft van de werkelijkheid.
Ook de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Leiden zal de glossy aan de orde stellen bij de Leidse delegatie van raadsleden die deel uitmaken van het algemeen bestuur van Holland Rijnland. Binnen dit samenwerkingsorgaan is Leiden de grootste gemeente.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: provincie blijft zonne-energie actief stimuleren

Den Haag, 31 mei 2012 – Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland blijven het gebruik van zonne-energie in deze provi...

Lees verder

Partij voor de Dieren: initiatiefvoorstel tegengaan bijensterfte aangenomen

Den Haag, 28 juni 2012 – Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 27 juni jl. een initiatiefvoorstel van de Part...

Lees verder