Partij voor de Dieren: vergassen duiven in Rotterdam is barbaars
Den Haag, 21 januari 2010 – Het massaal vergassen van duiven in Rotterdam is barbaars. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. Zij reageert daarmee op plannen van het gemeentebestuur van Rotterdam. Dat wil duiven die voor overlast zorgen vangen en doden, omdat het plaatsen van diervriendelijke duiventillen te duur zou zijn. Maar volgens de Partij voor de Dieren zijn duiventillen juist veel goedkoper én diervriendelijker dan het doden van duiven.
De Partij voor de Dieren is ontsteld over het voornemen van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders meer dan 7000 duiven te vangen en te vergassen. Een proef met diervriendelijke duiventillen gaat 200.000 euro kosten dat geld besteedt het college liever aan ‘urgentere zaken’. Dat staat in een brief aan de gemeenteraad die het college op donderdag 7 januari jl. heeft gestuurd.
Diezelfde raad nam in juli nog een motie aan om het vergassen van de vogels te verbieden en op zoek te gaan naar meer diervriendelijke methodes. Dit in afwachting van het advies van de Commissie Stadsnatuur en Dierenwelzijn. Die kwam met het plan duiventillen te plaatsen. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het vangen en doden van duiven niet leidt tot minder schade en overlast. Hiermee negeert het gemeentebestuur het door haar zelf aangevraagde advies!
Het aantal duiven in Rotterdam wordt op 7000 geschat. Het aantal duiven dat reinigingsbedrijf Roteb jaarlijks vangt is eveneens zo’n 7000. Elk jaar wordt dus de gehele duivenpopulatie in Rotterdam vergast. Toch leidt dat volgens de Roteb niet tot een kleinere populatie. De Partij voor de Dieren vindt deze jaarlijkse massadoding van stadsvogels dan ook zinloos, barbaars en op geen enkele manier goed te praten.
Dat het Rotterdamse gemeentebestuur alle deskundige adviezen naast zich neerlegt vindt de Partij voor de Dieren onbegrijpelijk. In een brief aan het college schrijft ze dat het plaatsen van duiventillen een duurzame investering is die ook op langere termijn goedkoper en veel effectiever is dan het vangen en doden. ‘Duurzaamheid zou juist prioriteit moeten hebben bij het besteden van gemeenschapsgeld’.
De Partij voor de Dieren wil van het gemeentebestuur weten wat de kosten zijn van het vangen en doden van de duiven over een periode van 15 jaar, aangezien duiventillen een levensduur van 15 jaar hebben. Een proef met een duiventil in de Mauritsstraat heeft bovendien uitgewezen dat dat de overlast van stadsduiven op een effectieve manier vermindert. De partij vraagt Rotterdam daarom alsnog meer duiventillen in de stad te plaatsen.
Ook is de partij geen voorstander van een algeheel voederverbod. Als duiven die voorheen werden gevoerd plotseling niks meer krijgen, verslechtert hun conditie en wordt de overlast groter. Zij drommen dan bijeen op plekken waar nog wel voedsel te vinden is, zoals bij snackbars, terrassen, winkels en metrostations. Mensen ondervinden dan veel meer hinder van de duiven. Het is dus beter om op een goed gecoördineerde wijze voederplekken in een stad aan te wijzen waar mensen gezond voedsel aan duiven mogen voeren, dan om het voeren helemaal te ontraden, schrijft de Partij voor de Dieren.
Gerelateerd nieuws
20 januari Conferentie over Dierenwelzijn in Alphen aan den Rijn
Wat kunnen we doen tegen dierenmishandeling? Op woensdag 20 januari 2010 van 18:30 tot 21:00 uur vindt een conferentie over D...
Lees verderMarianne Thieme van de Partij voor de Dieren opent de eerste ‘meatfree monday’ in Leiden.
Leiden, 20 januari 2010 – De Partij voor de Dieren in Leiden gaat samen met het Leidse restaurant Piccolino ‘Meat...
Lees verder