Partij voor de Dieren wil groene en open Duiven­voor­de­cor­ridor


27 juni 2016

Den Haag, 27 juni 2016 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil de Duivenvoordecorridor tussen de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten groen en open houden. Hiervoor gaat de partij op 29 juni tijdens de vergadering van Provinciale Staten een wijzigingsvoorstel indienen.

In het betreffende gebied zijn kassen gesloopt met als doel het karakteristieke open landschap te herstellen en plaats te maken voor weilanden, parkbos, wandelpaden en op bescheiden schaal woningbouw, passend bij de karakteristiek van het gebied.

Nu de bouwplannen bekend zijn, blijkt het te gaan om maximaal 28 ha bebouwd gebied en maximaal 15% van de gesloopte kassen. Hierbij worden echter de tuinen, ontsluitingswegen en openbaar groen e.d. niet meegerekend. Er wordt dus meer open landschap aangetast dan de oorspronkelijke 28 ha.

De gemeente Leischendam-Voorburg heeft vele tientallen miljoenen euro’s uitgegeven om de kassen te laten slopen. Deze grote investering moet gecompenseerd worden met woningbouw. De gemeente Voorschoten heeft veel minder geïnvesteerd, ongeveer 10 miljoen euro en dit biedt kansen om het gebied open en groen te houden. De geplande woningbouw van het Voorschotense deel komt namelijk midden in de corridor te liggen, waardoor er van de belangrijke ecologische verbinding tussen de duinen en het Groene Hart heel weinig overblijft.

Bovendien maakt de Duivencorridor onderdeel uit van de beschermde landgoederenzone, waarbij het blikveld, de vrije ruimte die nodig is om de historische buitenplaats of het kasteel in het landschap te herkennen, gerespecteerd moet worden volgens de provinciale Verordening Ruimte. Nog een reden om het gebied open te houden zijn de historische en unieke strandwallen en strandvlaktes in de Duivenvoordecorridor, die juist op die plek nog goed te zien zijn. Tenslotte is het gebied een voormalige Rijksbufferzone, wat tot doel had stedelijke gebieden ruimtelijk te scheiden en daarmee de verstedelijking van het land te geleiden.

Zowel ten gunste van het economische vestigingsklimaat als vanwege de belangrijke functie van de ecologische verbindingszone tussen de duinen en het Groene Hart is het waardevol om de Duivenvoorde Corridor groen en open houden. De provincie heeft voldoende groenbudget om dit mede te kunnen financieren en er is zelfs extra geld beschikbaar zo bleek uit de Jaarrekening 2015.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “We willen dat de provincie gaat overleggen met de gemeente Voorschoten om samen een plan te maken om de Duivenvoorde Corridor in het Voorschotense deel groen en open te houden. Tot nu toe heeft de provincie zich ingezet om de landschapskwaliteit van de Duivenvoordecorridor te verbeteren. We hopen hierbij op steun van de coalitie, die eveneens het belang van een groene Duivenvoordecorridor hoog in het vaandel heeft staan.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: stop met afschieten van roeken

Den Haag, 16 juni 2016 – Er moet onmiddellijk een einde komen aan de jacht op de roek in Zuid-Holland. Er mag op deze vogel w...

Lees verder

Provincie: Meer bloem- en kruidenrijk grasland

Den Haag, 1 juli 2016 – De provincie Zuid-Holland gaat een eerste aanzet geven voor meer bloem- en kruidenrijk grasland. Een ...

Lees verder