Partij voor de Dieren wil ophel­dering over kanker­ver­wekkend afval Chemours


4 september 2018

Den Haag, 27 juni 2018 - Het chemiebedrijf Chemours laat kankerverwekkend afval in het milieu terecht komen. Naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hierover heeft de Partij voor de Dieren Zuid-Holland via mondelinge vragen deze zorgwekkende situatie aan de kaak gesteld.

Chemours meldt niet aan zijn afvalverwerkers en –transporteurs dat deze stoffen in het afval zitten. Bij de verwerking worden de stoffen er dus ook niet uitgehaald en komen zo via het afval in lucht, water en bodem terecht. Inmiddels weigeren een aantal afvalverwerkers het afval van Chemours af te voeren.

‘Het is schokkend dat Chemours het eigen gewin boven de veiligheid van inwoners, natuur en milieu stelt,’ aldus Bart Canton,Statenlid Partij voor de Dieren Zuid-Holland. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar al een harde deadline met een last onder dwangsom. Chemours kreeg acht weken de tijd om de indirecte lozing van met GenX vervuild afvalwater te beëindigen. Nu blijkt dat het merendeel van de GenX via de vuilnisbak het bedrijf verlaat.

Het provinciebestuur heeft een brief aan Provinciale Staten toegezegd waarin opheldering gegeven wordt over deze zorgwekkende situatie. Ook benadrukte zij dat zij veelvuldig overleg heeft met het Rijk, gemeenten, waterschappen en andere betrokken partijen over deze kwestie.

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag 2017

Klik hier voor ons jaarverslag.

Lees verder

Partij voor de Dieren blij met steun vogelopvang Botlek

Het provinciale bestuur heeft financiële steun toegezegd aan de opvang en schoonmaak van de vele met olie besmeurde vogels do...

Lees verder