Staten­fracties blij met aanpassing onthef­fing­ver­lening doden knob­bel­zwanen


3 maart 2016

Den Haag, 3 maart 2016 – De Statenfracties van de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PVV, Partij van de Arbeid en D66 zijn blij met de toezeggingen die door het provinciebestuur zijn gedaan naar aanleiding van mondelinge vragen, die gesteld zijn door SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks naar aanleiding van een uitzending van Een Vandaag van woensdag 24 februari over de mishandeling van zwanen in het Groene Hart. Diverse partijen hebben verontwaardigde reacties gekregen van inwoners met het verzoek om deze misstanden aan de kaak te stellen.

In het tv-programma werden schokkende beelden getoond van ernstige mishandeling van knobbelzwanen in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. Inmiddels zijn het Openbaar Ministerie en de politie een onderzoek begonnen naar deze ernstige vorm van dierenmishandeling.

De provincie Zuid-Holland heeft in 2013 een afschotontheffing verleend om knobbelzwanen te doden in het kader van schadebestrijding van gewassen en verkeersveiligheid.

Gedeputeerde Weber heeft tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangegeven dat dierenmishandeling nooit mag worden getolereerd en dat daar door de politie tegen opgetreden moet worden. De provincie neemt nu haar eigen verantwoordelijkheid door de verleende ontheffing te gaan aanscherpen en meer maatwerk toe te gaan passen. Daarbij wordt er gekeken naar voorwaarden, die in ontheffingen van andere provincies staan vermeld, zoals het voorkomen van dierenleed en striktere voorwaarden wanneer er tot afschot mag worden overgegaan.

Een aantal vragen zullen nog schriftelijk worden beantwoord. Na beantwoording van alle vragen wordt het onderwerp in april voor bespreking geagendeerd in de commissie Duurzame Ontwikkeling.

Gerelateerd nieuws

Stop de wrede jacht op knobbelzwanen

Den Haag, 26 februari 2016 – De Partij voor de Dieren wil dat de wrede jacht op knobbelzwanen in Zuid-Holland onmiddellijk st...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop jacht op wilde eend

Den Haag, 11 maart 2016 – Stop de jacht op de wilde eend. Die oproep doet de Partij voor de Dieren aan Gedeputeerde Staten va...

Lees verder