Stop de wrede jacht op knob­bel­zwanen


26 februari 2016

Den Haag, 26 februari 2016 – De Partij voor de Dieren wil dat de wrede jacht op knobbelzwanen in Zuid-Holland onmiddellijk stopt. De dieren worden neergeschoten en vervolgens ernstig mishandeld. De knobbelzwanen worden bejaagd omdat ze schade zouden veroorzaken aan gewassen, maar daar is amper sprake van. De jacht op deze dieren dient dus geen enkel doel, maar veroorzaakt wel veel dierenleed, zoals onlangs in een tv-reportage te zien was.

In het tv-programma Eén vandaag van woensdag 24 februari werden schokkende beelden getoond van ernstige mishandeling van knobbelzwanen in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. De provincie Zuid-Holland heeft een afschotontheffing verleend om de knobbelzwanen te doden. Maar dat mag alleen als er geen andere oplossing is en de zwanen aantoonbaar ernstige schade aanrichten aan gewassen.

Naar aanleiding van de uitzending werd de Provinciale Statenfractie van de Partij voor de Dieren bedolven onder verontwaardigde reacties en ook massaal gevraagd dit dierenleed aan de kaak te stellen. Inmiddels zijn het Openbaar Ministerie en de politie een onderzoek begonnen naar deze ernstige vorm van dierenmishandeling. De Partij voor de Dieren gaat er komende week mondelinge vragen over stellen in de vergadering van Provinciale Staten.

Volgens de partij staat in het Zuid-Hollandse ‘Faunabeheerplan knobbelzwaan’ niets over preventieve middelen om deze dieren te verjagen en aanvullende voorwaarden. Dit terwijl ervaringen in de provincie Groningen aantonen dat het verjagen met akoestische of visuele middelen net zo effectief is als afschot. En in de provincie Utrecht mogen knobbelzwanen alleen worden afgeschoten als er eerst minstens twee preventieve maatregelen zijn ingezet en alleen bij groepjes van vijftien of meer knobbelzwanen. In Noord-Holland wordt als extra voorwaarde in de ontheffing gesteld dat onnodig lijden voorkomen dient te worden.

In Zuid-Holland mogen knobbelzwanen direct onbeperkt worden afgeschoten, ongeacht of er sprake is van schade. De Partij voor de Dieren wil daarom dat ook in Zuid-Holland strenge voorwaarden worden gesteld aan het uitgeven van een afschotontheffing. Die zou alleen mogen worden verleend bij aantoonbare belangrijke schade aan gewassen.

Verder is gebleken dat de veertien jagers die toestemming hebben om onbeperkt knobbelzwanen af te schieten in de Krimpenerwaard, hun afschotontheffing ook ‘doorschrijven’ aan andere jagers of gasten. Ooggetuigen hebben gezien dat er alleen al in Stolwijk op zaterdagen vaak zo’n 50 jagers actief zijn.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘Er moet onmiddellijk een einde komen aan de wrede zwanenjacht. Te meer omdat uit overzichten van het Faunafonds blijkt dat in de jaren 2012 - 2015 er geen enkele keer schade is gemeld door knobbelzwanen in de Krimpenerwaard. Het in onbegrijpelijk dat juist daar zo veel zwanen worden gedood’.

De zwanen worden na te zijn neergeschoten verminkt door honden, blijkt onder meer uit beeldopnamen. Jagers breken vervolgens de nek van de zwanen. Dat is vergelijkbaar met het breken van de nek van een hond van 15 tot 25 kg. De dieren zijn dan niet in één keer dood en lijden daardoor ondraaglijk en het is niet toegestaan.

Verder worden ook veel jonge zwanen en broedparen, inclusief hun jongen, afgeschoten. Van de weinige broedende zwanen die er nu nog over zijn wordt de partnerzwaan gedood. Dan is er geen bestaand broedpaar meer, omdat zwanen monogame dieren zijn die hun leven lang bij elkaar blijven.

De Partij voor de Dieren gaat ook vragen stellen over het commercieel uitbaten van beschermde soorten zoals de knobbelzwaan. Van Viegen: ‘Er worden onder meer slagpennen verkocht als schrijfgerei, net als het dons en de veren. Het vlees wordt verkocht als hondenvoer. De eieren worden uitgebroed en er worden levende zwanen voor rond de 2000 euro per stuk verkocht aan het buitenland. Dit levert de jagers en tussenhandelaren veel geld op’.

Tenslotte wil de partij weten hoe het zit met het toezicht op de jacht. Want van de zeven bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid schijnt er maar één BOA op zaterdagen dienst te hebben. De partij pleit daarom voor meer en strengere controles op de jacht zelf, op het aantal gedode zwanen en wat er verder met de zwanen gebeurt.

Gerelateerd nieuws

Provincie moet zorgvuldiger zijn bij afgeven ontheffingen Flora- en faunawet

Den Haag, 15 februari 2016 – De provincie verleent regelmatig op basis van verkeerde of onvoldoende informatie ontheffing van...

Lees verder

Statenfracties blij met aanpassing ontheffingverlening doden knobbelzwanen

Den Haag, 3 maart 2016 – De Statenfracties van de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PVV, Partij van de Arbeid en D66 zij...

Lees verder