Verkoop levende vlinders Moederdag afge­blazen na kritiek Partij voor de Dieren, Vlin­der­stichting en Dieren­be­scherming


7 mei 2009

De verkoop van levende vlinders als Moederdagcadeau bij een vestiging van tuincentrum Intratuin gaat niet door. De Intratuin-vestiging in Rhoon (bij Rotterdam) kondigde eerder deze week aan op zaterdag 9 mei levende distelvlinders in een geschenkdoosje te gaan verkopen, speciaal voor Moederdag. Dat leverde een hausse aan verontwaardigde reacties op. Na protesten van de Vlinderstichting, de Dierenbescherming, Partij voor de Dieren én klanten van Intratuin, besloot de firma van de verkoopactie af te zien.

In plaats van de verkoop van distelvlinders worden nu aanstaande zaterdag vlinders vrijgelaten in een vlindertuin. Een vlinderdeskundige komt daarbij uitleg geven over de vlinderstand. De Partij voor de Dieren is blij met deze positieve koerswijziging. Esther Ouwehand stelde gisteren Kamervragen aan minister Verburg van LNV over de geplande verkoop van levende vlinders.

Hoewel de woordvoerder van de Rhoonse vestiging van Intratuin toegaf dat zij de actie hadden bedacht omdat vlinders 'hot' zijn, houdt een woordvoerder van het hoofdkantoor vol dat het tuincentrum met de verkoopactie aandacht wilde vragen voor de achteruitgang van de vlinderstand in Nederland. Wie zich zorgen maakt over de vlinder, doet er echter beter aan de sterk verslechterde leefomstandigheden van de vlinder te verbeteren. Juist een tuincentrum kan daarin een rol spelen door middel van voorlichting over vlindervriendelijke tuininrichting, de promotie van planten die vlinders aantrekken en het beperken van bestrijdingsmiddelen.