Schriftelijke vragen EHEC bacterie bij wilde dieren zoals reeën en ganzen
Indiendatum: mrt. 2012
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 15 maart 2012
Onderwerp : Schriftelijke vragen EHEC bacterie bij wilde dieren zoals reeën en ganzen
Vragen
1. Kent u het bericht ‘Meerderheid Duitse herten besmet met EHEC bacterie’, waaruit blijkt dat het overgrote deel van de Duitse herten en reeën besmet is met de EHEC bacterie? http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/3/Meerderheid-Duitse-herten-besmet-met-Ehec-bacterie-1006114W/
2. Kunt u aangeven of er in Zuid-Holland ook herten besmet zijn met het EHEC virus? Bent u bereid om hiernaar onderzoek te laten plaatsvinden, indien u dat niet weet? Zo nee, waarom niet?
3. Is bij u bekend of ganzen ook besmet zijn met het EHEC virus en zo nee bent u bereid dit te laten onderzoeken in verband met het gevaar voor de gezondheid van mensen, indien zij ganzenvlees eten, mede gezien het feit dat de provincie het eten van ganzenvlees wil promoten?
4. Kunt u uiteenzetten of en zo ja op welke wijze keuringen van geschoten dieren en hun producten plaatsvinden, wanneer jagers deze dieren meenemen voor eigen consumptie of deze rechtstreeks aan particulieren, restaurants of poeliers leveren? Zo ja, is hierbij de voedselveiligheid en de volksgezondheid gegarandeerd en zo ja op welke wijze? Zo nee, bent u bereid er bij het Rijk op aan te dringen om de mogelijkheid te onderzoeken om te komen tot onafhankelijke keuringen waarbij álle (producten van) in het wild levende dieren worden gekeurd op de afwezigheid van pathogenen? Zo nee, waarom niet?
5. Worden door jagers voorzorgsmaatregelen getroffen (beschermende kleding, handschoenen, ontsmetting van transportmiddelen en honden e.d.) om besmetting met en verspreiding van pathogenen te voorkomen? Zo ja, welke maatregelen zijn dat? Zo nee, bent u bereid er bij het Rijk op aan te dringen om dergelijke voorzorgsmaatregelen verplicht te stellen? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u uitleggen wie verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van producten afkomstig van in het wild levende dieren en wie aansprakelijk is indien consumenten van die producten besmet raken met pathogenen, zoals EHEC, Trichinella spiralis e.d.? Zo ja, kunt u dit aangeven voor de hele keten van jager, (gekwalificeerde) keuringsinstantie, (veterinair) laboratorium, groothandel, restauranthouder/poelier, consument of overheid? Zo nee, bent u bereid dit te laten onderzoeken? Zo nee, waarom niet?
7. Deelt u de mening dat de EHEC-uitbraken van 2011 (en 2012) ernstig waren en reden vormen om consumptie van met pathogenen besmette producten te voorkomen? Zo ja, bent u bereid er bij het Rijk op aan te dringen om de consumptie van vlees van in het wild levende dieren te verbieden, nu blijkt dat dit vlees aangemerkt moet worden als een serieuze bron van besmetting met pathogenen? Zo nee, waarom niet?
8. Waarom wilt u het eten van ganzenvlees promoten, terwijl uw beleid is dat het promoten van producten een zaak van de markt is?
9. U wilt het eten van ganzenvlees promoten om ‘voedselverspilling’ tegen te gaan, Waarom wilt u alleen het eten van ganzenvlees stimuleren en promoot u niet het voorkomen van andere vormen van voedselverspilling?
10. Welke andere vormen van voedselverspilling vindt u verder van belang en wilt u daar ook aandacht aan besteden? Zo ja, op welke wijze en welke termijn? Zo nee, waarom niet?
11. Bent u zich bewust van de mogelijke gevaren van het eten van ganzenvlees en voelt u zich dan verantwoordelijk voor de gevolgen ervan? Zo nee, waarom niet?
http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/3/Meerderheid-Duitse-herten-besmet-met-Ehec-bacterie-1006114W/
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
Indiendatum:
mrt. 2012
Antwoorddatum: 11 apr. 2012
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Brief aan B&W Pijnacker-Nootdorp over lot manegepony\'s
Lees verderSchriftelijke vragen nieuwvestiging melkveehouderij Strypse Wetering
Lees verder