schriftelijke vragen Midterm Review Inrichting Landelijk Gebied
Indiendatum: aug. 2010
Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 27 augustus 2010
Onderwerp : Schriftelijke vragen evaluatie halverwege 2007 – 2011 Inrichting Landelijk
Gebied (ILG) Operationele Doelen (Midtermreview, MTR)
Vragen
Naar aanleiding van de het ontvangen document evaluatie halverwege 2007 – 2011
Inrichting Landelijk Gebied (ILG) Operationele Doelen (Midtermreview, MTR) d.d. 11 mei
2010 willen de fracties van de Partij voor de Dieren en D66 de volgende vragen aan u
voorleggen.
1. Hoeveel geld is er tot nu toe in totaal besteed vanuit de gelden Inrichting Landelijk Gebied (ILG gelden) en hoeveel geld is er besteed aan:
a) de glastuinbouw;
b) infrastructurele projecten;
c) economische belangen;
d) ecologische belangen?
2) Wat is het belang van de voertuiggelden (pagina 10) voor de inrichting van het landelijk gebied m.b.t. de Nota Ruimte Regionale infrastructuur Greenports (18 miljoen euro) voor de Rondweg Boskoop-Oost, ontsluiting Wateringsveldse Polder en aanpassen Verlengde Veilingroute en de Greenportmaatregelen (24 miljoen) voor de Overbuurtse polder: aanleg (ontsluitings)wegen, Rondweg Boskoop-Oost 1e fase: aanleg ontsluitingsweg?
3) Welke mogelijkheden ziet GS om de onderuitputting van het budget Vitaal Platteland aan te pakken?
Natuur- Milieukwaliteit en Natura-2000
4) Het verlenen van een subsidie is op zich geen resultaat. Welke concrete resultaten zijn er geboekt met maatregelen om verdroging tegen te gaan en op welke wijze ziet de provincie erop toe dat de te subsidiëren maatregelen voldoende worden uitgevoerd. Waarom wordt er door de provincie niet gemonitord op de effecten van de maatregelen? Is GS bereid dit alsnog te gaan doen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet en wat vindt u van het feit dat bovenstaande subsidies worden verstrekt zonder dat er sprake is van het effect en resultaat van de subsidieverlening?
5) Vanwege de problematiek van hydrologisch onderzoek zijn de subsidieaanvragen voor anti-verdrogingsmaatregelen onvoldoende benut. Wat gaat GS eraan doen om deze subsidiemogelijkheden te stimuleren?
6) Het akkerrandenbeheer als biodiversiteitspilot in de Hoeksche Waard is een succes gebleken. Waarom wordt een dergelijk biodiversiteitsproject niet meer gestimuleerd in andere gebieden zoals in het Groene Hart, zodat de kwaliteit van de Ecologische Hoofdstructuur wordt verbeterd?
7) Het maaien/plaggen van oevers en slibverwijdering zijn geen brongerichte maatregelen. Welke brongerichte maatregelen zijn er genomen in de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn (VHR) en Ecologische Structuur (EHS) gebieden tegen verzuring en vermesting via de verleende ILG-subsidies?
8) De resultaten van genomen maatregelen m.b.t. het ecologisch en hydrologisch herstel zijn onbekend. Wat vindt u ervan dat er ILG gelden zijn verstrekt, waarbij de resultaten van bovengenoemde maatregelen niet bekend zijn en wat gaat u eraan doen om de resultaten boven water te krijgen?
9) Waarom hebt u geen maatregelen genomen m.b.t. de stikstofreductie, terwijl op pagina 10 van het bovengenoemde document staat vermeld dat stikstof en ammoniak uitstoot de grootste problemen zijn m.b.t. de milieukwaliteit?
Realisatie EHS
10) De provincie gaat pas tot inrichting van de EHS over als er voldoende aaneengesloten gronden in eigendom zijn. Binnen welke termijn verwacht u met de inrichting te kunnen beginnen?
11) In welke gebieden versterkt het agrarisch natuurbeheer in positieve zin de weidevogelstand en wat zijn precies de positieve uitkomsten? Welke weidevogelsoorten (rode lijst soorten) zijn ondanks het agrarisch natuurbeheer afgenomen? Op basis waarvan is dit vastgesteld?
12) Welke knelpunten zijn er nog m.b.t. de ontsnippering van de EHS en welke zijn er opgelost?
13) Hoe komt het dat er nog geen robuuste verbindingen zijn gerealiseerd, afgezien van mogelijk meer lokale verbindingen (Dit is juist van essentieel belang voor de migratie binnen de EHS)?
Natuur Soortenbescherming/Leefgebiedenbenadering
14) Op welke manier wordt de soortenbescherming, een belangrijk onderdeel van het ILG, door de provincie gewaarborgd, gemonitord en gecontroleerd?
15) De kaders van het Leefgebiedenbenadering zijn bepaald door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit in samenwerking met de provincies. De provincies zijn in het kader van het ILG verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen. Op welke manier worden de landelijke plannen door de provincie Zuid-Holland uitgevoerd, wat zijn de resultaten en hoe wordt hierbij op provinciaal niveau aangesloten?
16) Op welke wijze is de leefgebiedenbenadering ondergebracht in de provinciale subsidieregeling en welke subsidies zijn hier tot nu toe verleend? Wat zijn de resultaten ervan? Indien de resultaten niet bekend zijn, wat vindt u ervan dat er subsidie wordt verleend, zonder te weten wat de effecten ervan zijn en wat gaat u daar eventueel aan doen?
A.H.K. van Viegen G. Wenneker
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Fractievoorzitter D66
Provinciale Staten Zuid-Holland Provinciale Staten Zuid-Holland
Indiendatum:
aug. 2010
Antwoorddatum: 27 aug. 2010
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen waterscheerling
Lees verderSchriftelijke vragen foerageergebieden voor ganzen
Lees verder