Schrif­te­lijke vragen water­scheerling


Indiendatum: aug. 2010

Toelichting
De Waterscheerling (Cicuta virosa) is een plant uit de schermbloemigenfamilie die meestal aan de kant van het water groeit. De plant komt van oudsher in Nederland voor in en langs sloten en plassen, vooral in het veenweidegebied. De laatste decennia was er sprake van een teruggang in aantallen door verdroging, nu komt de plant weer terug, met name door ander waterbeleid. Plaatselijk kan er daardoor een toename zichtbaar zijn. De plant staat in of aan de slootrand, en komt niet voor op kleigrond of zandgrond. De Waterscheerling geldt als één van de meest giftige planten van onze flora. Vooral de wortel van de plant is zeer giftig. De plant bevat een gifstof die ook na drogen in het hooi schadelijk is. Het gif werkt in op de zenuwen en veroorzaakt stuipen en spierkrampen. Het veroorzaakt een brandende pijn in de keel en de mond, speekselvloed, kolieken, verwijding van de pupillen, krampaanvallen, stuipen gevolgd door uitputting, bewusteloosheid en uiteindelijk de dood.
Het eten van de wortelstok kan voor mens en dier in zeer korte tijd dodelijke gevolgen hebben. Een klein stukje is zelfs na een uur al fataal voor paarden, runderen en mensen.

Er kan een risico ontstaan bij het leeghalen van sloten. "Dan dienen de plant en de knol niet op het land terecht te komen. Het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren is om dat materiaal af te voeren.

Vragen
Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen:

1) Kent u het artikel “Waterscheerling in Groene Hart”?
2) In het ontwerp-natuurplan van de provincie Zuid-Holland² staat de waterscheerling genoemd in de ‘beheerpakketten Agrarische floragebieden’. In het definitieve Natuurbeheerplan van de provincie Zuid-Holland³ niet meer. Wat is de reden van de verwijdering van de plant uit het beheerplan?
3) Gaat u maatregelen nemen m.b.t. het gevaar van de Waterscheerling in natuurgebieden e.d.? Zo ja, welke en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
4) Bent u bereid voorlichting aan derden (gemeenten, veehouders, paardenhouders, natuurbeheerders e.d.) te geven over het gevaar van Waterscheerling? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
5) Weet u, vanuit uw toezichthoudende taak op de waterschappen, welke maatregelen er door de waterschappen worden genomen met betrekking tot de waterscheerling, mede gelet op het leeghalen van sloten?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland

1 http://www.nieuweoogst.nu/news_article/details/17449-waterscheerling_in_groene_hart
² http://www.zuid-holland.nl/ontwerp-natuurbeheerplan_zuid-holland_1_.pdf
³ http://www.zuidholland.nl/documentenverkenner.htm?Gr=Landbouw,%20tuinbouw%20en%20natuur&t1naam=Natuurbeheer&t2naam=Natuurbeheerplan

Indiendatum: aug. 2010
Antwoorddatum: 18 aug. 2010

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

schriftelijke vragen brijnlozingen

Lees verder

schriftelijke vragen Midterm Review Inrichting Landelijk Gebied

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer