Schrif­te­lijke vragen muizen­overlast


Indiendatum: feb. 2015

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten

Datum : 21 februari 2015

Onderwerp : Schriftelijke vragen muizenoverlast

__________________________________________________________________________

Toelichting

Onlangs verscheen een nieuwsbericht waarin bekend werd gemaakt dat ook in Zuid-Holland, in de Alblasserwaard, overlast van muizen is[1].

Naar aanleiding van de muizenplaag in 2004-2005 deed Alterra in opdracht van het Faunafonds onderzoek naar de oorzaken en aanpak van piekpopulaties veldmuizen[2]. Uit dit onderzoek blijkt dat bestrijding van veldmuizen tijdens een piekjaar geen zin heeft. Effectiever is een structurele aanpak, waarbij controleerbare factoren zoals grondwaterstanden, graslandbeheer, veedichtheid, predatiedruk en landschapsinrichting afgestemd worden op het voorkomen van hoge dichtheden veldmuizen.

Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1) Bent u bekend met het onderzoek van Alterra waaruit blijkt dat naast weersomstandigheden vooral een verlaagd waterpeil, graslandbeheer, het optimaliseren van de predatiedruk en het weiden van vee een rol spelen in het voorkomen van veldmuizenoverlast, en welke consequenties verbindt u aan de conclusies en aanbevelingen uit dit rapport?

2) Bent u met ons van mening dat muizen niet zouden moeten worden verdronken of vergast vanwege het enorme dierenleed dat dit met zich meebrengt? Zo nee, waarom niet?

3) Bent u bereid om in het kader van de huidige piekpopulatie veldmuizen en de mogelijkheid dat in de toekomst dezelfde situatie optreedt, diervriendelijke maatregelen te nemen en te kiezen voor structurele oplossingen zoals staat aangegeven in het Alterra rapport, en ondernemers aanbevelingen hiertoe te geven? Zo nee, waarom niet?

4) Vossen zijn flinke muizeneters, die per dag zo’n 6 muizen opeten. Eén muizenpaartje kan in een gunstig jaar voor 2600 nakomelingen zorgen. Stel dat de zes muizen die de vos per dag kan verorberen uit drie paartjes bestaan. Dan voorkomt één vos per dag 7800 muizen per jaar. Dat is ruim drie miljoen per jaar[3] Is deze informatie voor u een reden om geen nieuwe ontheffingen te verlenen en lopende ontheffingen in te trekken voor het afschieten van vossen (en in casu voor het gebruik van specifieke middelen waarmee de vos ’s nachts bejaagd kan worden), en kunt u dit toelichten?

4) Bent u bereid om op basis van bovenstaande informatie er bij het Rijk op aan te dringen om de vos van de landelijke vrijstellingslijst te halen, en kunt u dit toelichten?

5) Door haar taken en verantwoordelijkheden op het gebied van natuurbeheer en ruimtelijke ordening heeft de provincie een belangrijke rol in bewaken van het ecologisch evenwicht, ook buiten de aangewezen natuurgebieden. Zowel de natuur als de agrariër hebben hier baat bij. Bent u bereid dieren meer in relatie tot elkaar en hun natuurlijke omgeving te bekijken, en ook het uitvoerend beleid hierop aan te passen in plaats van een ad hoc soortenbenadering (met name doelend op het afschotbeleid)? Zo nee, waarom niet?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

[1]http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=218367#.VOePcmB0zSc

[2] http://edepot.wur.nl/30373

[3] http://vulpesvulpes.nl/index.php/k2/artikelen/item/726-muizenexplosie-bedreigt-friesland

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen illegale jachtpraktijken landgoed Duivenvoorde

Lees verder

Vragen bomenkap N207 tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer