Schrif­te­lijke vragen Natura 2000-gebieden en biodi­ver­siteit


Indiendatum: jan. 2010

Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 18 januari 2010
Onderwerp : Schriftelijke vragen Natura 2000-gebieden en biodiversiteit

Toelichting

Aanwijzingen Natura 2000-gebieden
De minister van LNV wijst een natuurgebied aan als Natura 2000-gebied met een aanwijzingsbesluit. Dit besluit ligt vervolgens in een openbare procedure ter inzage waar iedereen op mag reageren. Na verwerking van alle reacties neemt de minister een definitief besluit voor elk Natura 2000-gebied.

Door de aanwijzing wordt duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het gaat onder meer om de bescherming van moerasgebieden die belangrijk zijn als broedgebied van moerasvogels, zoetwatermeren die van groot belang zijn voor veel watervogels, beekdalen, duinen en een grootschalig getijdenlandschap met een grote mate van natuurlijkheid.

Zuid-Hollandse Natura 2000-gebieden
De Nederlandse bijdrage aan dit Europese netwerk van beschermde natuurgebieden bestaat uit 162 gebieden van ruim 1,1 miljoen hectare, waarvan 69% water is. Van deze 162 gebieden zijn er tot nu toe18 definitief en 11 in ontwerp aangewezen.

Van deze 162 gebieden liggen er 23 in de provincie Zuid-Holland:
1. Biesbosch **
2. Boezems Kinderdijk
3. Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein
4. Coepelduynen *
5. De Wilck **
6. Donkse Laagten*
7. Duinen Goeree & Kwade Hoek *
8. Grevelingen
9. Haringvliet
10. Hollands Diep
11. Kennemerland-Zuid
12. Krammer-Volkerak
13. Meijendel & Berkenheide
14. Nieuwkoopse Plassen & De Haeck
15. Oude Maas
16. Oudeland van Strijen *
17. Solleveld & Kapittelduinen
18. Uiterwaarden Lek
19. Voordelta *
20. Voornse Duin *
21. Westduinpark & Wapendal
22. Zouweboezem
23. Zuider Lingedijk & Diefdijk Zuid **

Gebieden met een * zijn al definitief aangewezen als een Natura 2000-gebied
Gebieden met een ** zijn in ontwerp aangewezen als een Natura 2000-gebied

Beheerplannen provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft aangegeven het voortouw te nemen voor het opstellen van de beheerplannen van 11 Natura 2000-gebieden. Dit zijn bijna alle duingebieden, Nieuwkoopse Plassen & De Haeck, Boezems Kinderdijk, Zouweboezem, de uiterwaarden van de Lek, Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein en het Oudeland van Strijen.

De beheerplannen voor de overige 12 gebieden worden opgesteld door het ministerie van LNV (Biesbosch, Donkse Laagten, Coepelduynen, De Wilck en Zuider Lingedijk & Diefdijk-Zuid), Rijkswaterstaat (Grevelingen, Haringvliet, Krammer-Volkerak, Voordelta, Hollands Diep en Oude Maas) en de provincie Noord-Holland (voor Kennemerland-Zuid).

Natuurgebieden en Biodiversiteit
De biodiversiteit in Europa gaat al jaren snel achteruit. Duurzame bescherming van flora en fauna is hard nodig. Planten en dieren trekken zich weinig aan van landsgrenzen en het is daarom belangrijk om natuurbescherming in Europees verband aan te pakken, om zo te voorkomen dat de natuur in Europa en in Nederland steeds eenvormiger wordt.

Op de website van de provincie Zuid-Holland heeft gedeputeerde Evertse het volgende aangegeven in relatie tot natuurontwikkeling en biodiversiteit:
“Natuur inpolderen was in 1972 bijna vanzelfsprekend, nu kijken we hier anders tegen aan. Er is grote behoefte aan grootschalige, robuuste natuur. Het is nu op een mooie zondag gewoon druk in vrijwel alle natuurgebieden op een uurtje rijden van de stad.”Bovendien wordt de lijst met bedreigde planten en diersoorten almaar langer. Door de afname en versnippering van de natuur staat de biodiversiteit enorm onder druk. Vissen missen hun paaigebieden in de kreken, vogels kunnen onvoldoende foerageren. “Het behoud en herstel van de biodiversiteit heeft inmiddels topprioriteit en staat zelfs op de internationale agenda. Soorten die uitsterven, keren nooit meer terug. Het gaat om de regenwouden ver weg én om getijdennatuur dichtbij.”

Vragen
Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de fractie van de Partij voor de Dierende volgende vragen aan u voorleggen.

1. Kunt u per gebied aangeven wat de stand van zaken en planning is met betrekking tot het opstellen van de beheerplannen van de definitieve aangewezen gebieden in Zuid-Holland?

2. In december 2010 moeten alle 162 gebieden definitief zijn aangewezen, dat wil zeggen dat de definitieve aanwijzingsbesluiten rond moeten zijn. Binnen drie jaar na de definitieve aanwijzing van een gebied moet een beheerplan zijn opgesteld dat vervolgens zes jaar geldig is. Uiterlijk december 2013 moeten er dus definitieve beheerplannen zijn voor alle 23 gebieden in de provincie Zuid-Holland. Denk u deze termijn te kunnen halen? Zo ja, hebt u al een planning gemaakt voor de gebieden die nog definitief aangewezen en kunt u aangeven wat deze planning is? Zo nee, waarom niet?

3. Binnen een gebied kan spanning optreden tussen ecologie en economie. Uitgangspunt is steeds het realiseren van ecologische doelen met respect voor en in een zorgvuldige balans met wat alle partijen willen. Op welke wijze denkt u de ecologische doelen en waarden te kunnen waarborgen?

4. Hebt u voldoende financiële middelen om deze 23 gebieden te kunnen inrichten? Zo ja, welk bedrag is hiermee gemoeid? Zo nee, welke actie gaat u hierop ondernemen en op welke termijn?

5. In hoeverre hebt u zicht op en inspraak in de beheerplannen van de gebieden in Zuid-Holland die u niet zelf opstelt?

6. Gedeputeerde Evertse heeft aangegeven dat biodiversiteit ook voor de provincie Zuid-Holland een topprioriteit is (zie toelichting). De provincie heeft hierin een belangrijke taak. Wat doet de provincie op het gebied van (behoud van) biodiversiteit en welke financiële middelen zijn hiermee gemoeid?

7. Welk beleid voert de provincie in het kader van vergunningverlening op grond van de Natuurbeschermingswet in Natura 2000-gebieden?

8. Vallen er Natura 2000-gebieden onder de Crisis- en herstelwet in Zuid-Holland? Zo ja, welke? Welk beleid gaat u in dat geval voeren in deze gebieden?

Indiendatum: jan. 2010
Antwoorddatum: 3 feb. 2010

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

schriftelijke vragen jachtverbod wilde eend en fazanthaan

Lees verder

plaatsing kinderen naar buitenland door jeugdzorg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer