Schrif­te­lijke vragen ontheffing exploi­tatie Windpark Brielse Maasdijk


Indiendatum: 14 jan. 2025

Toelichting

Op 20 december 2024 is door Gedeputeerde Staten in mandaat aan de Omgevingsdienst Haaglanden een ontheffing verleend aan de Huisvuilcentrale Landwind BV in verband met het aanleggen en exploiteren van het ‘Windpark Brielse Maasdijk’ met vijf turbines op de ‘Brielse Maasdijk. Het betreft een ontheffing voor het overtreden van de verbodsbepalingen zoals genoemd in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming voor wat betreft het opzettelijk doden van 102 vogelsoorten (!) als bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn. Tevens is ontheffing verleend voor het overtreden van de verbodsbepalingen zoals genoemd in artikel 3.5, eerste lid, van de Wet natuurbescherming voor wat betreft het opzettelijk doden van negen vleermuissoorten.

Vragen

1) Voor zover ons bekend is het beleid van de provincie dat er geen windmolens worden geplaatst op belangrijke trekroutes van vogels. Klopt dit en zo nee, wat is dan het beleid ten aanzien van windmolens op trekroutes van vogels?

2) Bent u in dat geval bereid nadere regels te stellen om windmolens niet te plaatsen op belangrijke trekroutes van vogels? Zo nee, waarom niet?

3) Waarom wordt de ontheffing verleend voor een zeer lange periode (30 jaar), terwijl er in die tijd veel innovaties kunnen plaatsvinden die een ontheffing overbodig maken?

4) En wordt er met deze beschikking niet vooruitgelopen op een mogelijke overname van het dossier met betrekking tot de aanleg en exploitatie van het Windpark Brielse Maasdijk? Kunt u dit nader duiden?

5) Hoe beoordeelt het college de ecologische impact hiervan op de natuur en de wettelijke provinciale taak van bescherming én instandhouding van de 102 vogelsoorten van artikel 1 van de Vogelrichtlijn en beschermde inheemse vleermuissoorten?

6) Is het college bereid om bij de HVC Landwind BV aan te dringen op maatregelen ter voorkoming van vogelaanvaringen, zoals windmolens met een zwarte wiek, verticale windmolens en windmolens met een detectiesysteem. (Nadert een groepje vleermuizen of een zeearend, dan stoppen de wieken tijdelijk met draaien. Het systeem werkt met beeldherkenning voor de zeearenden. En ’s nachts stoppen de wieken zo gauw ze het ultrasone geluid van vleermuizen herkennen).

7) De provincie doet samen met een aantal energiebedrijven mee met een project in de Eemshaven van windmolens met een zwarte wiek. Kunt u ons informeren over de uitkomsten van dit project?

8) Welke andere mogelijkheden ziet het college om vogelaanvaringen met windmolens te voorkomen?

9) Op locatie met veel vogels en vleermuizen is de provincie terughoudend om kleine windmolens (tot 30 meter) toe te gaan staan i.v.m. behoud van biodiversiteit. Hoe verhoudt zich dit met het voorgenomen besluit?

Carla van Viegen Partij voor de Dieren
Ward Meijroos BBB