Schrif­te­lijke vragen overgang jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015


Indiendatum: sep. 2014

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten

Datum : 1 september 2014

Onderwerp : Schriftelijke vragen overgang jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015

Toelichting

Op 1 januari 2015 gaan veel verantwoordelijkheden m.b.t. de jeugdzorg van Rijk en Provincie over naar gemeenten. Er zijn echter nog veel knelpunten. Zo geeft het landelijke Bureau Jeugdzorg de volgende informatie op haar website:

“Nu al krijgen kinderen en ouders te maken met de gevolgen. Door een groot verloop van personeel en sluiten van locaties, worden kinderen en ouders geconfronteerd met ingrijpende veranderingen in hun behandeling en zorg. Op dit moment bereiden veel van de ondervraagde organisaties zich voor op krimp en sanering. Hierbij verliezen tenminste 1800 jeugdzorgprofessionals voor eind 2015 hun baan. Faillissementen van jeugdzorgaanbieders zijn een reële dreiging. De beschikbare zorg voor kinderen en ouders neemt hierdoor af, terwijl nieuwe lokale zorg nog niet overal beschikbaar is.”

Naar aanleiding van de zorgwekkende berichtgeving wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1) Kent u het bericht “Gemeenten niet klaar voor overgang jeugdzorg in 2015”?[1]
2) Kunt u aangeven welke Zuid-Hollandse gemeenten nog niet klaar zijn voor de overgang van de jeugdzorg in 2015?
3) Lukt het de Zuid-Hollandse gemeenten om voor 1 november a.s. goede afspraken te maken met jeugdzorginstellingen? Zo nee, welke consequenties heeft dit volgens u voor kinderen die hulp nodig hebben?
4) Kunt u aangeven welke Zuid-Hollandse gemeenten het jeugdzorgbudget voor 2015 nog niet inzichtelijk hebben gemaakt en welke Zuid-Hollandse gemeenten de overgang van de jeugdzorg naar hun gemeente nog niet op orde hebben?
5) Komt volgens het college de daadwerkelijke beschikbaarheid van jeugdzorg in Zuid-Holland in gevaar door de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten? Zo nee, waarop baseert u dat? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?
6) Uit berichtgeving van Jeugdzorg Nederland blijkt dat 75% van de jeugdzorginstellingen niet weet wat zij in 2015 aan inkoop door gemeenten kan verwachten. Deze 75% procent betreft vooral de organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp[2]. Welke jeugdzorginstellingen in Zuid-Holland betreft dit en welke maatregelen gaat u nemen om het probleem op te lossen?
7) Wat zijn volgens het college de consequenties voor de kinderen die hulp nodig hebben nu er een groot verloop is van personeel en jeugdlocaties gesloten worden? Hoe gaat u dit probleem oplossen?
8) Wat zijn volgens het college de andere urgente knelpunten m.b.t. de overgang van de jeugdzorg, die voor 1 januari 2015 moeten worden opgelost, en wat gaat u hieraan doen?

[1] http://www.telegraaf.nl/binnenland/23017982/__Niet_klaar_voor_jeugdzorg__.html

[2] http://jeugdzorgnederland.nl/nieuws/nieuws/jeugdzorg-nederland-pleit-voor-noodwet-transitie-jeugdzorg/

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: sep. 2014
Antwoorddatum: 25 sep. 2014

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen ontheffingverleningen Flora- en faunawet

Lees verder

Schriftelijke vragen vergassing ganzen op Goeree Overflakkee

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer