Schrif­te­lijke vragen Toren­steepolder


Indiendatum: nov. 2012

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 15 november 2012
Onderwerp : Schriftelijke vragen Torensteepolder

Toelichting
Het voorontwerpbestemmingsplan Torensteepolder van de gemeente Cromstrijen voldoet op een aantal punten niet aan de provinciale regelgeving en wetgeving. Onderstaand wordt dit nader toegelicht.
Het provinciale beoordelingskader is vastgelegd in de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte, voor het laatst geactualiseerd op 29 februari 2012. Het plan is op enkele punten niet conform het beleid van de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte:
1) Regionale afstemming en toepassing SER-ladder woningbouw
De regionale woonvisie is nog niet geactualiseerd op basis van de meest recente inzichten. Over de woning bouwbehoefte in de regio. Het gehanteerde woningbouwprogramma voor dit plan wijkt bovendien sterk af van de behoefteraming die is uitgevoerd voor de vaststelling van de provinciale woonvisie, zowel wat betreft aantallen als wat betreft woonmilieus. Door de provincie is geadviseerd om de vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan aan te houden tot de regionale woonvisie is geactualiseerd.
2) In de plantoelichting wordt nader ingegaan op de toepassing van de SER-ladder met betrekking tot de locatie 't Hooft van Prooijen. Op grond van de herziene Verordening Ruimte dient de SER-ladder op regionaal schaalniveau toegepast te worden bij de actualisatie van de
regionale woonvisie. Ook om deze reden wordt geadviseerd de vaststelling van het ontwerpinpassingsplan aan te houden tot de regionale woonvisie is geactualiseerd.
3) Indien uit de toepassing van de SER-ladder blijkt dat het woningbouwprogramma niet (volledig) gerealiseerd kan worden binnen bestaand stedelijk en dorpsgebied, dient deze volgens de Verordening Ruimte aansluitend hieraan plaats te vinden. Door de provincie is geconstateerd dat tussen het beoogde woningbouwplan en het bestaande dorpsgebied een uit te werken bestemming wordt opgenomen voor twee zorgclusters waarvan de behoefte volgens de plantoelichting niet vaststaat. Aansluiting aan het bestaande dorpsgebied is daardoor niet zeker. Het plan is op dit onderdeel in strijd met de Verordening Ruimte.

Natura 2000
Gedeputeerde Staten zijn bevoegd voor de toepassing van artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998. Het natuuronderzoek dateert uit 2007 en is niet meer actueel. Niet aannemelijk is dan ook gemaakt dat aan artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 kan worden voldaan.

Conclusie
Het plan houdt op bovengenoemde punten onvoldoende rekening met het provinciale belang.

Toelichting op vraag 5
Volgens het voorontwerp zouden de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap niet of nauwelijks worden aangetast in de Torensteepolder. Deze conclusie is onjuist, immers een groot gedeelte van het polderpatroon zal verdwijnen en zo ook de openheid, dus van behoud of versterking van de Kernkwaliteiten van Nationaal Landschap kan geen sprake zijn.

Toelichting op vraag 6
Volgens het voorontwerp wordt een MER beoordeling niet noodzakelijk geacht. Echter als er sprake is van een serieus effect op duurzaamheid, milieu en natuur is er wel degelijk een MER nodig is. In het Torensteepolderplan wil men gaan bouwen (woningen en wegen) in het Nationaal Landschap en in de nabijheid van een door Delta Natuur aangelegd en beheerd natuurgebied. Dit zijn kwetsbare gebieden.

Toelichting op vraag 7
De Torensteepolder valt volgens een rapport van het Planbureau voor Leefomgeving uit 2007, welke gaat over overstromingsrisico’s van o.a. polders, in de hoogste risicozone 1. Deze polders zullen zeer snel vollopen bij een overstroming met alle gevolgen van dien. (denk aan 1953). ln het voorontwerp wordt over dit grote risico met geen woord gerept.

Toelichting op vraag 8
Gezien de Demografische ontwikkelingen in de Hoeksche Waard, zie het rapport van april 2011 en de "monitor woningbouwprogramma Hoeksche Waard van juni 2011, is het migratiesaldo 0 uitgangspunt in de Provincie Zuid-Holland. Deze was gesteld op 3.250 maar dit aantal is inmiddels door de krimp achterhaald en de provincie wil deze verlagen naar ca. 900. ln het voorontwerp wordt veelvuldig geciteerd uit de twee genoemde onderzoeken (demografische ontwikkeling en monitor woning bouwprogramma). Wat daarbij opvalt, is dat de gemeente alleen citeert wat haar goed uitkomt. Kritische opmerkingen van de onderzoeksbureaus die deze rapporten hebben opgesteld worden bewust dan wel onbewust weggelaten. De gemeente is selectief en citeert onvolledig en onjuist omdat zij informatie uit haar verband haalt. Het grotere geheel en de algemene visie en tendens ontbreken daarom in het voorontwerp. Herbezinning is nodig omdat de Hoeksche Waard "anticipeerregio" is en de economische crisis een effect heeft op alle geledingen in de maatschappij|. Er heerst een nieuwe realiteit op de woningmarkt en er dreigt een groot gevaar voor afzetrisico's. Deze aspecten worden ook benoemd in de hierboven genoemde rapporten. Het voorontwerp gaat ook voorbij aan de Woonvisie 2011-2020 van de Provincie Zuid- Holland. Deze stelt o.a. dat verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand stads- en dorpsgebied (BSD) moet worden geconcentreerd en zo min mogelijk in uitleggebieden. Met de regio’s zijn afspraken gemaakt om 80% binnenstedelijk te bouwen!

Vragen
1) Gaat de gemeente Cromstrijen op advies van de provincie Zuid-Holland het ontwerpbestemmingsplan Torensteepolder aanhouden tot de regionale woonvisie is geactualiseerd? Zo nee, welke actie gaan GS ondernemen en op welke termijn?
2) Wordt door de gemeente Cromstrijen op regionaal niveau de SER-ladder toegepast t.a.v. de locatie ’t Hooft van Prooijen? Zo nee, welke actie gaan GS ondernemen en op welke termijn?
3) Indien uit de toepassing van de SER-ladder op regionaal niveau blijkt dat het woningbouwprogramma niet (volledig) gerealiseerd kan worden binnen bestaand stedelijk en dorpsgebied, blijkt dat volgens de huidige plannen de beoogde woningbouw niet aansluit aan het bestaande dorpsgebied, wat in strijd is met de Verordening Ruimte. Wat gaan GS ondernemen, indien de gemeente deze plannen willen doorvoeren en op welke termijn?
4) Welke maatregelen gaan GS nemen t.a.v. het niet voldoen aan artikel 19d van de Natuurbeschermingswet en op welke termijn?
5) Welke maatregelen gaan GS nemen om de kernkwaliteiten van het nationaal Landschap Hoeksche Waard niet aan te tasten in de Torensteepolder?
6) Zijn GS van mening dat voor bouwplannen in de Torensteepolder een Milieu Effectrapportage (MER) nodig is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?
7) Hoe beoordelen GS de overstromingsrisico’s in de Torensteepolder, als daar huizen gebouwd gaan worden, en het feit dat door de gemeente Cromstrijen dit risico niet wordt onderkend?
8) Bent u met ons van mening dat woningbouw in de Torensteepolder in het kader van het provinciaal beleid om woningbouw zoveel mogelijk binnenstedelijk en binnen bestaand stads- en dorpsgebied te concentreren, niet wenselijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen en op welke termijn?

A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: nov. 2012
Antwoorddatum: 15 nov. 2012

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen dichten van konijnenholen

Lees verder

Schriftelijke vragen bochtafsnijding Delftse Schie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer