Schriftelijke vragen vergassing ganzen
Indiendatum: mei 2015
Schriftelijke vragen vergassing ganzen
Toelichting
In de vorige eeuw was de gans nog een bijna uitgestorven bedreigde diersoort.[1] De productie van gewassen, zoals gras e.d. is in de loop van de jaren steeds eiwitrijker geworden door de intensivering en industrialisering van de landbouw. Uit informatie van het Faunafonds is gebleken dat in de afgelopen jaren steeds meer ganzen worden gedood en dat de schade en het aantal ganzen alleen maar toeneemt. Het is belangrijk om in te zien dat het voedselaanbod en in dit geval voedselrijkdom ganzenpopulaties en hun omvang bepaalt en zal blijven bepalen, zolang hier niets aan gedaan wordt. Het doden van dieren leidt tot vel dierenleed en lost dus het probleem van schade niet op.
Er zijn daarnaast goede korte termijn alternatieve mogelijkheden om de schade door ganzen te verminderen, zoals het creëren van opvangpercelen voor ganzen met vervangende aantrekkelijke gewassen, zoals luzerne en tarwe in de buurt van de productievelden en graslanden. Ganzen kunnen door verjaging op de productiegebieden door onder andere het gebruik van robot roofvogels, laser, drones e.d., juist aangetrokken worden naar voor hen aantrekkelijke gebieden, waardoor de schade in de productiegebieden wordt verminderd.
Op deze manier worden productiegebieden minder aantrekkelijk gemaakt en de percelen met vervangende gewassen, juist aantrekkelijk. [Faunaschade watervogels landbouw 2002 13]
Vragen
1. Kent u de berichten ‘Ganzen mogen straks overal worden vergast’[2] en ‘Dierenbescherming pleit voor alternatieven vergassing’[3]?
2. Welk standpunt nemen GS in ten aanzien van de massavernietiging door middel van vergassing van ganzen? Gaat u gebruik maken van de mogelijkheid om ganzen te vergassen en zo ja waarom? Hoeveel ganzen wilt u in dat geval jaarlijks laten vergassen? Zo nee, waarom kiest u niet voor deze mogelijkheid?
3. Zijn er aanvragen voor ontheffingen ingediend voor het vangen en vergassen van ganzen vanwege landbouwschade en zo ja hoeveel en door wie?
4. Indien GS kiezen voor vergassing van ganzen, door wie worden de kosten hiervoor betaald en wat is het bedrag dat hiervoor (jaarlijks) betaald moet gaan worden? Indien het door de provincie betaald gaat worden, van welk budget gaat dit af?
5. Wegen deze kosten op tegen de mogelijkheden om met een deel van het nu jaarlijkse budget aan ganzenschade alle schadegevoelige landbouwarealen zonder natuurfunctie van apparatuur te voorzien om die volautomatisch ganzenvrij te houden, zoals in een recent SOVON rapport wordt aanbevolen?[4]
6. Sovon heeft wetenschappelijk aangetoond dat de toenemende doding van ganzen niet heeft geleid tot vermindering van de schade en juist een toename van de populatie[5]. Bent u met ons van mening dat andere, en meer diervriendelijke methoden moeten worden toegepast om de schade te beperken? Zo nee, waarom niet?
7. Welke methoden worden nu gebruikt om de ganzen uit productiegebieden te weren of te verdrijven? Is het afschieten van vossen gestopt? Zijn voedsel- of broedgebieden beperkt? Zijn andere teeltkeuzes gestimuleerd? Zo nee, waarom niet?
8. Bent u bereid om te investeren in niet-dodelijke effectieve verjagingsmethoden, zoals lasersystemen, en een pilot uit te voeren of te laten uitvoeren door het Faunafonds? Zo nee, waarom niet?[6]
9. Er zijn nog andere goede alternatieven om de schade door ganzen te verminderen, zoals het zaaien van percelen met vervangende gewassen (zogenaamde vanggewassen), in de buurt van de productievelden. Bent u bereid door het Faunafonds nader onderzoek hiernaar te laten uitvoeren en naar mogelijkheden op welke wijze gras minder aantrekkelijk gemaakt kan worden voor ganzen? En bent u bereid hiervoor een pilot uit te voeren of te laten uitvoeren door het Faunafonds? Zo nee, waarom niet?
10. Hebt u met organisaties over de noodzaak van het vergassen van ganzen gesproken? Zo ja, welke en hebt u bijvoorbeeld ook SOVON, de Dierenbescherming en de Faunabescherming over dit onderwerp geraadpleegd? Zo nee, waarom niet?
11. Bent u bereid in gesprek te gaan met een organisatie als LTO om te bespreken op welke wijze de oorzaak, namelijk de productie van steeds eiwitrijker wordende gewassen, kan worden aangepakt? Zo nee, waarom niet?
12. Kunt u een overzicht geven van het aantal ganzen in Zuid-Holland, het aantal gedode ganzen en de groei van de populatie per jaar over de afgelopen 10 jaar? Hoeveel ganzen zijn er in de afgelopen tien jaar gedood en hoe groot was de jaarlijkse schade in Zuid-Holland?
13. Kunt u aangeven wat het verband is tussen het aantal gedode ganzen per jaar en het schadebeperkende effect, uitgedrukt in de kosten aan schade-uitkeringen per jaar door het Faunafonds? Kunt u op basis van deze cijfers concluderen dat er een verband is tussen het aantal gedode ganzen en een vermindering van uitgekeerde landbouwschade? Zo ja, hoe dan? Zo nee, waarom zet u het beleid van doden voort?
14. Volgens de deskundige organisatie SOVON is het nog maar zeer de vraag of de massavernietiging van ganzen daadwerkelijk zal leiden tot verkleining van de populatie. Bent u bereid om de massavernietiging van ganzen te heroverwegen en samen met een deskundige organisatie als SOVON te bekijken naar andere werkelijk effectieve, duurzame en minder dieronvriendelijke methoden om de schade te beperken? Zo nee, waarom niet?
15. Is het nu geldende ganzenbeleid geëvalueerd en zo ja, wat was hiervan de uitkomst? Kunnen wij het evaluatierapport ontvangen? Zo nee, waarom niet en gaat u dit alsnog doen?
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
[1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_gans
[2] http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/4014020/2015/05/11/Ganzen-mogen-straks-overal-worden-vergast.dhtml
[3] https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/nieuws/nieuws-overzicht/dierenbescherming-pleit-voor-alternatieven-vergassing-ganzen
[4] https://www.sovon.nl/nl/publicaties/beheer-van-zomerganzen-de-provincie-utrecht
[5] https://www.sovon.nl/nl/publicaties/beheer-van-zomerganzen-de-provincie-utrecht
[6] http://birdcontrolgroup.com/nl/agrilaser-autonomic/
Indiendatum:
mei 2015
Antwoorddatum: 1 jan. 1970
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen doden vossen met behulp van kunstlicht
Lees verderSchriftelijke vragen rotondes N470 Pijnacker
Lees verder