Schrif­te­lijke vragen verleende vergunning Natuur­be­scher­mingswet voor gebruik glyfosaat


Indiendatum: sep. 2011

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 25 september 2011
Onderwerp : Schriftelijke vragen verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor
gebruik glyfosaat


Toelichting

Glyfosaat is een herbicide -een chemisch bestrijdingsmiddel- dat in verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen zit. Herbiciden op basis van glyfosaat worden veel gebruikt voor onkruidbestrijding omdat het een ‘niet selectief’ middel is; het doodt namelijk alle planten! Glyfosaat is beter bekend onder één van de merknamen Roundup, Roundup Ready of Roundup Evolution van fabrikant Monsanto. Het is giftig voor mensen, dieren en het milieu. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het ondermeer geboorteafwijkingen, hormoonverstoringen, aantasting van de biodiversiteit en de dood van reptielen en amfibieën kan veroorzaken. En het is mogelijk kankerverwekkend. Daarnaast kan het middel een bedreiging vormen voor het oppervlaktewater dat wordt gebruikt als drinkwater.

Bescherming waterwingebieden
Op de website van de provincie Zuid-Holland staat vermeld:
“De waterwingebieden zijn de meest kwetsbare zones van de beschermingsgebieden. In deze zone is het beschermingsregime dan ook het strengst. Binnen waterwingebieden dient elk risico van verontreiniging te worden voorkomen; in deze gebieden zijn dan ook in principe alleen activiteiten toegestaan in het kader van de grondwaterwinning zelf. Indien men toch activiteiten in dit soort gebieden wil uitvoeren kan ontheffing verleend worden. De provincie is in deze gebieden zeer terughoudend in het toestaan van nieuwe activiteiten in een waterwingebied, dit noemen wij ook wel het "stand still principe". De Duinen van Goeree & Kwade Hoek zijn een dergelijk waterwingebied.”

De fractie van de Partij voor de Dieren is gezien het bovenstaande zeer verontrust door de recentelijk door de provincie Zuid-Holland afgegeven vergunning (uw kenmerk: PZH-2011-304621609) aan de Vereniging Natuurmonumenten voor herstelwerkzaamheden en het gebruik van glyfosaat in twee Natura 2000-gebieden: Voornes Duin en Duinen van Goeree & Kwade Hoek.

Tevens is er op 15 september jl. door de Tweede Kamer een motie aangenomen van het GroenLinks-Kamerlid Grashoff om het gebruik van glyfosaat te verbieden

Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen:
1) Kent u het persbericht “negatieve effecten van glyfosaat ernstig onderschat?”
2) Wat vindt u van het feit dat het gebruik van het giftige glyfosaat ernstige gezondheidsrisico’s voor mens, dier en milieu veroorzaakt, zoals genoemd in de toelichting?

3) Wat vindt u van het feit dat het gebruik van glyfosaat het oppervlaktewater ernstig kan besmetten en waterorganismen kan vergiftigen? Welke gevaren ziet van het gebruik van dit middel voor de veiligheid van mensen en dieren in relatie tot de vergiftiging van het oppervlaktewater?

4) Wat is het beleid van de provincie Zuid-Holland omtrent het gebruik van glyfosaat?

5) Bent u bekend met de aangenomen motie van GroenLinks?

6) Bent u bekend met het feit dat Monsanto al meerdere malen door de reclame code commissie op de vingers is getikt in verband met het maken van misleidende reclame over de merknaam Roundup waarbij ten onrechte in de reclame de indruk werd gewekt dat het veilig is voor mens en dier en milieuvriendelijk terwijl het een wezenskenmerk van Roundup is om organismen te bestrijden?

7) Waarom heeft u dan toch een vergunning ingevolge de Natuurbeschermingswet afgegeven voor het gebruik van het zeer schadelijke glyfosaat in een beschermd en zeer kwetsbaar natuurgebied als Voornes Duin, Duinen van Goeree en de Kwade Hoek?

8) Welke schadelijke gevolgen voor mensen kunnen volgens u optreden door het gebruik van glyfosaat in de genoemde gebieden?

9) Welke schadelijke gevolgen zijn er volgens u voor (beschermde) dieren en planten door het gebruik van glyfosaat in de genoemde beschermde Natura-2000 gebieden?

10) Door de provincie wordt gesteld dat waterwingebieden behoren tot ‘de meest kwetsbare zones van de beschermingsgebieden. Verder wordt door de provincie gesteld dat in het waterwingebied het beschermingsregime dan ook het strengst is en dat binnen die gebieden elk risico van verontreiniging voorkomen dient te worden. Hoe valt dit te rijmen met het toestaan van het gebruik van de zeer schadelijke stof glyfosaat?

11) Kunt aangeven welke niet-giftige en minder giftige alternatieve (onkruid) bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn?

12) Bent u het met onze fractie eens dat deze vergunning –gezien de ernstige risico’s van gebruik voor mensen, dieren en het milieu- ingetrokken zou moeten worden? Zo ja, bent u bereid deze vergunning in te trekken? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

13) Zijn er nog meer lopende vergunningen met betrekking tot gebruik van glyfosaat? Zo ja, welke?

14) Wordt glyfosaat door (de diverse diensten van) de provincie Zuid-Holland gebruikt en zo ja, waar en in welke hoeveelheden? Bent u in dat geval te stoppen met het gebruik van glyfosaat?

15) Welke andere bestrijdingsmiddelen worden door de provincie gebruikt?

16) Bent u bereid om in de toekomst geen vergunningen meer te geven voor het gebruik van glyfosaat vanwege de enorme schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu? Zo nee, waarom niet?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: sep. 2011
Antwoorddatum: 8 nov. 2011

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen stankoverlast gemeente Kaag en Braassem

Lees verder

Schriftelijke vragen bescherming weidevogels en verbetering weidevogelstand

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer