Technische vragen Ontheffing doden kraaien
Indiendatum: 6 mei 2025
1) Wanneer wordt het nieuwe faunabeheerplan voor de zwarte kraai verwacht?
2) Kunnen wij het gehele onderzoek 'Literatuuronderzoek weidevogels, predatie en beheer van kraaiachtigen, Van Bommel FAUNAWERK', dat wordt aangehaald in de ontheffing, ontvangen?
3) Graag ontvangen we het overzicht van de geregistreerde predatiegegevens van de kraai en andere predatoren van weidevogels van de provincie Zuid-Holland en de FBE Zuid-Holland.
4) In de ontheffing staat vermeld: ‘Uit andere onderzoeken volgen zelfs nog hogere percentages predatie door kraaiachtigen’. Om welke andere onderzoeken gaat dit behoudende de vermelde onderzoeken van Van Bommel, onderzoek van Bravo e.a. en het onderzoek in Overijssel? Graag ontvangen wij deze onderzoeken,
5) Kan onderbouwd aangeven worden wat het effect tot nu toe is van het doden van de vos in Zuid-Hollandse weidevogelgebieden? Wordt hier door de provincie überhaupt onderzoek naar gedaan? Zo nee, waarom niet en hoe wordt dan de effectiviteit van maatregelen getoetst?
6) Hoe gaat de effectiviteit van deze maatregel van het doden van kraaien getoetst worden om te borgen dat deze maatregel wel werkelijk effectief is en niet zonder goed effect vele dieren lijden en worden gedood?
7) Rondom welke straal van weidevogelgebieden mogen kraaien worden gedood? Is dat 5 km rondom de weidevogelgebieden?
8) Wat is het percentage doding van weidevogelkuikens door specifiek kraaien ten opzichte van andere dieren, zoals ooievaar, reiger, ekster?
9) Kan indicatief worden aangegeven hoe hoog het percentage doding van weidevogels door de huidige wijze van landbouw door de mens is?
10) Gewonde zwarte kraaien mogen door cervicale dislocatie (de nek omdraaien) worden gedood. Wie zijn hiertoe bevoegd en welke deskundigheid en bevoegdheid is hiervoor een randvoorwaarde?
11) Vangkooien dienen minimaal eens per etmaal te worden gecontroleerd, al dan niet van afstand met behulp van een verrekijker, camera of sensor. Binnen de kooi moeten de gevangen vogels permanent toegang hebben tot schaduw en drinkwater — desondanks leidt langdurige opsluiting aantoonbaar tot veel stress. Door wie wordt er gecontroleerd en waarom wordt er niet vaker gecontroleerd?
12) Gevangen vogels, niet zijnde zwarte kraaien, dienen direct te worden losgelaten op de plek waar deze gevangen zijn. Geldt dit ook voor andere vogelpredatoren? Zo nee, waarom niet en wie controleert dit?
13) Hoe wordt het verschil tussen kraaien en kauwen gemaakt t.a.v. het doden op afstand?
14) In de ontheffing staat: ‘Uit een onderzoek in Overijssel door Oosterveld & Altenburg (2017), blijkt dat de zwarte kraai verantwoordelijk is voor 10% van de nestpredatie op de gedeelde tweede plaats met de das en achter de vos. Uit andere onderzoeken volgen zelfs nog hogere percentages predatie door kraaiachtigen. Een onderzoek door Bravo e.a. (2020) in Frankrijk vond de hoogste percentages voor legselpredatie bij bodembroeders in agrarisch gebied. Maar liefst 80% van deze predatie was te wijten aan kraaiachtigen, waarvan 60% door de zwarte kraai.’ Graag ontvangen we deze gegevens en resultaten.
15) Zijn er evaluatie(s) of monitoring in specifiek Zuid-Holland uitgevoerd waarbij is vastgesteld dat het afschieten van kraaien daadwerkelijk leidt tot een statistisch significante toename van broedsucces of kuikenoverleving van weidevogels? Zo ja, kunnen de meetgegevens of veldresultaten daarvan met ons worden gedeeld?
16) Hoe, hoe vaak en door wie zal er worden gecontroleerd op de juiste uitvoering van de ontheffing, zoals alleen in de omschreven gebieden en niet daarbuiten?
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Ontheffing doden kraaien
Lees verder