Wind­tur­bines in gemeente Gies­sen­landen


Indiendatum: okt. 2008

Aan : het college van Gedeputeerde Staten
Datum: 14 oktober 2008

Onderwerp
Windturbines in gemeente Giessenlanden

Toelichting
De Merwedezone –het gebied tussen Kinderdijk en Gorinchem- vormt de zuidrand van het Groene Hart. In de Merwedezone botsen twee landschappen op elkaar: het open cultuurlandschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden aan de noordzijde en de sterk verstedelijkte zone van Alblasserdam tot aan Gorinchem aan de zuidzijde. De rijksweg A15 en de spoorlijnen Betuweroute en Merwede-Lingelijn vormen een scheidingslijn tussen beide landschappen.

In de transformatievisie Merwedezone is gesteld dat de Merwedezone ruimte moet bieden aan een capaciteit van 40 megawatt aan duurzame energie. Daarvoor zijn diverse voorkeurslocaties aangewezen. Eén daarvan is een locatie langs de Betuweroute binnen de gemeente Giessenlanden, in de polder van Giessen-Nieuwkerk tussen Boven-Hardinxveld en Giessenburg/Giessen-Oudekerk. Het betreft voor deze locatie 3 windturbines (type E-82) van 149 meter hoog met een gezamenlijk vermogen van 9 Megawatt. Het worden de hoogste windturbines van Nederland.

Op 27 juni 2008 is er een bouwaanvraag ingediend voor het oprichten van deze 3 windturbines door Giessenwind B.V. ten zuiden van de C.M. van Houwelingenweg in Giessenburg.

Identiteit gemeente Giessenlanden
In de ontwerp structuurvisie van de gemeente Giessenlanden, d.d. mei 2008, wordt het volgende beschreven: Om de identiteit van deze gemeente te kunnen bepalen, zal eerst de vraag moeten worden beantwoord wat nu typisch Giessenlands is. Welke (ruimtelijke) aspecten zijn kenmerkend voor de gemeente Giessenlanden? De Alblasserwaard/Vijfheerenlanden is een groene, waterrijke oase van rust in een omgeving waarin de verstedelijking vanuit het Rotterdamse en vanuit de stadsregio Utrecht steeds dichterbij komen. De gemeente Giessenlanden ligt deels in het hart van dit gebied en deels in de langs infrastructuur zich ontwikkelende Merwedezone.

Het veenweidelandschap vormt een uniek landschap in Nederland en in de wereld dat sinds de ontginning in de 11e eeuw niet wezenlijk veranderd is. Het slagenlandschap en de open ruimtes geven het gevoel van een historisch decor. De Giessen met zijn lintbebouwing voegt hier nog een extra dimensie aan toe. Rust en ruimte zijn de belangrijkste kenmerken van dit landschap. De cultuurhistorische bebouwing langs de Giessen is beeldbepalend en bepalend voor de identiteit van de gemeente Giessenlanden.

De beeldkwaliteit in de historische kernen, langs de Giessen in ondermeer Giessenburg (Giessen-Nieuwkerk, Giessen-Oudekerk), dienen voor de toekomst gewaarborgd en versterkt te worden. En het is van groot belang dat de karaktistieke doorzichten vanuit bebouwingslinten naar het open achterland en de Giessen behouden blijven.

Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de fractie van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland de volgende vragen aan u voorleggen.

1. Wat is uw mening over de brief van Giessenwind B.V, d.d. 15 juli 2008, waar aan betrokken omwonenden € 1000,- per jaar –vanaf het jaar dat de windturbines gaan draaien- voorgesteld wordt ter compensatie van eventuele overlast en hinder van de 3 windturbines?

2. A. Bent u op de hoogte dat de plaats waar de windturbines gepland zijn een vliegroute voor vogels (met name ganzen van de Giessen-Oudkerkse polder naar de Brabantse Biesbosch en vice versa) is? Zo ja, waarom hebt u toch deze keuze gemaakt? 2 B. De bouwvergunning van de drie windturbines is nog niet verleend. Bent u bereid hiermee rekening te houden? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen? Zo nee, waarom niet?

3. Als antwoord op schriftelijke vraag 5 (nummer 2172, Vogelslachtoffers van windmolens, d.d. 5 juni 2008) van de heer R. Sørensen (Leefbaar Zuid-Holland) geeft u als antwoord: “energiewinning gaat in vrijwel alle gevallen gepaard met een negatief effect op dierenwelzijn”. Zoals in bovenstaande vraag is aangegeven, zijn de windturbines precies gepland in een vliegroute voor vogels. Daarnaast is de plek waar de 3 windturbines moeten komen, nog een zeldzaam gebied van groen, rust en ruimte. Kunt u alternatieve locaties aangeven, zodat de kans op vogelslachtoffers kleiner is en de kenmerkende eigenschappen van de gemeente Giessenlanden (rust en ruimte) gewaarborgd blijft? Zo ja, waar? Zo nee, waarom niet?

4. Windturbines produceren veel geluid. Doordat er ’s nachts een stabielere atmosfeer is, waait het op grotere hoogten vaak veel harder dan op de grond. Windturbines draaien daardoor sneller, wat tot meer geluid leidt. Ook wordt in een stabiele atmosfeer het geluid naar beneden afgebogen. Het gevolg is nog meer geluid en het reikt verder. Volgens een rapport van Rijksuniversiteit Groningen is het geluidsoverlast in de avond en nacht tot op een afstand van 2 kilometer merkbaar. Een deel van Giessen-Oudekerk (Kloevelaan, Binnendamseweg), Giessen-Nieuwkerk (met name de Neerpolderseweg) en Boven-Hardinxeld liggen binnen deze straal. Kunt u zo specifiek mogelijk aangeven waarom er voor deze voorkeurslocatie gekozen is?

Namens de Partij voor de Dieren Zuid-Holland:

A.H.K. van Viegen



Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: okt. 2008
Antwoorddatum: 18 nov. 2008

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Afschot damherten in verband met schade

Lees verder

Vervolgvragen vangen en doden ganzen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer