Beleidsplan Groen onderdeel EHS en Biodi­ver­siteit


1 februari 2013

Bijdrage Beleidsplan Groen onderdeel EHS en Biodiversiteit PS 30 januari 2013

Voorzitter. Het door GS voorgestelde beleid tav de EHS en biodiversiteit voldoet niet aan internationaal gemaakte afspraken. De doelen om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen worden niet behaald met de voorstellen van GS. Zuid-Holland is al de provincie met de minste natuur (6%) en recent onderzoek geeft aan dat de natuur in Zuid-Holland harder achteruit gaat dan elders. GS stellen voor om 1/3 van de geplande EHS te laten vervallen. We zagen hiermee aan de tak waarop we leven. Groen en natuur zijn belangrijk voor het welzijn van mens en dier.
De Universiteit Wageningen heeft in een rapport “Effecten van nabije natuur op gezondheid en welzijn” geconstateerd dat groen zorgt voor:
• verbetering van de luchtkwaliteit, met name het afvangen van fijnstof;
• stressreductie en herstel van het concentratievermogen;
• stimulering van lichaamsbeweging, recreatief of anderszins;
• facilitering van sociale contacten.

De ecologische kredietcrisis is vele malen groter dan de economische kredietcrisit: 3% economisch tekort tegenover 35% ecologisch tekort. Ons leven is volledig afhankelijk van biodiversiteit, maar het is ook voor de economie van groot belang. Het lijkt dus logisch om juist te investeren in de ecologische tekorten, maar nee, deze coalitie geeft extra geld uit voor economie (wat ook al weer blijkt uit de voorstellen van vandaag) en bezuinigt alleen maar op ecologie. Waarom wordt door GS niet meer ingezet om de biodiversiteit meer impuls te geven, omdat die juist van levensbelang is voor onze Zuid-Hollandse menselijke en dierlijke inwoners?

Planologische vastlegging EHS
GS willen planologische vastlegging van dat deel van de nog te realiseren opgave aan nieuwe natuur waarvoor naar verwachting financiële middelen beschikbaar komen. Maar, dat is natuurlijk een zeer subjectief begrip. Ik denk dat naar verwachting de diverse overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers in de nabije toekomst de handen steeds meer ineen slaan om de kwaliteit van hun leefomgeving te verbeteren en zich samen gaan inspannen om natuur en groen te realiseren. Er zijn dus juist kansen, zie we moeten benutten en mogelijkheden creëren om meer natuur te realiseren en niet op voorhand de planologische bescherming van natuur eraf halen. Wij zijn van mening dat de gehele oorspronkelijke EHS beschermd moet blijven zodat deze, zij het mogelijk over een wat langere periode, kan worden aangelegd. Geef toekomstige generaties een toekomst door nu de EHS planologisch te beschermen. En hiermee wordt ook de gevraagde duidelijkheid gegeven aan agrariërs.

Natura 2000 gebieden
De Leenherenpolder, de Polder Zuiddiep en Bodegraven-Noord vallen onder de beschermde Natura-2000 gebieden die internationaal verplicht zijn en die niet zomaar kunnen worden geschrapt. We ondersteunen daarom van harte het amendement van de PvdA hierover.

Ecologische verbindingen Groene Ruggegraat
Wij maken ons zorgen over de realisatie van de zo belangrijke Groene Ruggengraat als onderdeel van de EHS. Er worden veel ecologische verbindingen van de Groene Ruggengraat geschrapt op de kaart herijkte ontwikkelopgave EHS (bijlage 3). De Groene Ruggengraat is zeer belangrijk voor natuurontwikkeling en biodiversiteit en draagt bij aan een robuust natuurnetwerk. Schrappen van de ecologische verbindingen is strijdig met de Europese regelgeving: de Vogel- en Habitatrichtlijn en druist in tegen de ‘Europese Biodiversiteitsstrategie 2020’. In 1990 is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in het ruimtelijk beleid opgenomen om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen en soorten voor de lange termijn te behouden. De Groene Ruggengraat is één van de twaalf robuuste verbindingen die gepland waren als onderdeel van de EHS. Deze Groene Ruggengraat dreigt nu voor een groot deel geschrapt te worden. Ook de Rijksadviseur voor het Landschap (Yttje Feddes), en de Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit van de Provincie Zuid-Holland (Eric Luijten) hebben aangedrongen op realisatie de robuuste verbinding van de Groene Ruggengraat. Ik dien een amendement in om belangrijke ecologische verbindingen van de Groene Ruggengraat te behouden.

Grond voor grond regeling
We maken ons grote zorgen over de financiering van de EHS door middel van de grond voor grond regeling. We willen met klem vragen aan GS om zich in te zetten om de BBL gronden oud eerder te kunnen inzetten dan 2016!

Schieveen
De Schieveense Polder is onderdeel van de Hof van Delfland en vormt tevens de ecologische verbinding tussen Midden-Delfland en de groene zone van de Vlinderstrik. Tevens is de Schieveense Polder een belangrijk weidevogelgebied, waarin diverse belangrijke weidevogelsooorten voorkomen, zoals de grutto, kievit, lepelaar en ooievaar. Daarom is het belangrijk om de polder Schieveen als belangrijke ecologische verbinding aan de noordzijde van Rotterdam te behouden. Ik dien hiervoor een amendement in.

Uitwerking tijdelijke natuur
Het uitvoeren van de (concept-) beleidslijn Tijdelijke Natuur en daarmee samenhangend het verlenen van de desbetreffende ontheffingen van de Flora- en faunawet is nu nog een bevoegdheid van de Minister van EL&I die zeer waarschijnlijk naar de provincies zal worden gedecentraliseerd. We vinden het belangrijk om tijdelijke natuur nader uit te werken. Zodra de bevoegdheid voor tijdelijke natuur door het Rijk is overgedragen aan de provincies, kan de provincie hiermee aan de slag. Daarom dienen we hiervoor een amendement in.

Exotenbeleid
Mede van de intrinsieke waarde van het dier zijn we van mening dat exoten niet uitgeroeid moeten worden, maar in het decentralisatieakkoord natuur is afgesproken het aantal exoten terug te brengen naar 0. Al tientallen jaren wordt voor meer dan 30 mln euro per jaar geprobeerd om alleen al de muskusrat uit te roeien, wat niet lukt.
Kunt u aangeven hoeveel geld het exotenbeleid gaat kosten en hoe u dit wilt gaan financieren, juist in tijden van financiële krapte? Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

Voorzitter. Ik kom tot een afronding. De PvdD is van mening dat de oorspronkelijke EHS prima gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld door geen Rijnlandroute en Blankenburgtunnel aan te leggen. Daar wordt enorm veel geld door bespaard die prima benut kan worden voor de aanleg van de oorspronkelijke EHS. Het is erop of eronder voor de biodiversiteit in de komende jaren. Ons voortbestaan hangt hier van af en daarom moeten wat ons betreft de keuzes voor natuurbehoud veel resoluter worden gemaakt om toekomstige generaties nog een gezonde toekomst te gunnen. Dank u wel!

Interessant voor jou

Actualisatie PSV en VR 2012

Lees verder

Bijdrage gepland benzinestation met LPG in groengebied Hellevoetsluis

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer