Bijdrage begroting 2018 en Programma Groen


8 november 2017

Voorzitter.

Vandaag is rood. Code rood. Code rood voor de natuur. Het gaat slecht met de natuur. De biodiversiteit neemt nog steeds sterk af. Dit heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de natuur, maar ook voor de economie en het voortbestaan van ons mensen.

Een belangrijk citaat uit het programma Zuid-Hollands Groen 2018 – 2032 is ‘Beheer is het nieuwe realiseren’. Dit geeft het schamele ambitieniveau aan van dit college. Vooral op de winkel passen en op de schamele 6 procent natuur die onze provincie rijk is.

Er is al vele jaren een ecologische crisis gaande die zijn weerga niet kent. Onze economische schuld is nog geen 3 procent, terwijl onze ecologische schuld steeds meer oploopt, dit jaar al tot ruim 35 procent. De dag waarop we de natuurlijke grondstoffencapaciteit van de aarde overschrijden, Earth Overshoot Day, viel in 1980 op 14 december. Dat was de dag waarop de grondstoffen voor dat jaar op waren. In 2017 was dat op 2 augustus. We teren nu dus al ruim drie maanden in op onze reserves en het jaar is nog niet eens om. Als we dat naar economische termen vertalen, waren we al lang en breed failliet en zou er sprake zijn van grote paniek. Nu hoor je daar niemand over, ook dit college niet.

Wat met tranen is betaald, betaal je niet terug met zout water. Met andere woorden: toon respect voor wat de natuur ons geeft en houd het in balans. De snelle opwarming van de aarde en het verlies van bodemleven, insecten, en talloze dier- en plantensoorten - het zijn allemaal symptomen van een gebroken systeem dat over alle grenzen van de aarde heen walst. Alleen als we onze economie en ecologie op een fundamenteel andere leest schoeien, kunnen we deze problemen oplossen. Wij zullen de waarde van het water pas beseffen als de bron is opgedroogd en dan is het te laat!

Wanneer we steevast de economische groei boven de belangen van deze planeet en al haar bewoners stellen, zullen we de kous op onze kop krijgen. Het lijkt erop dat het provinciebestuur de urgentie niet ziet. Dit college kiest enkel voor groei van de economie in Zuid-Holland. Die groei is nu juist het probleem, omdat de aarde dit niet aan kan. We plegen roofbouw op de aarde. Na ons de zondvloed…Maar het water staat ons nu al aan de lippen, feitelijk al daarboven.

Wij hebben ervoor te zorgen dat ook volgende generaties op een leefbare planeet kunnen wonen. Dat vraagt NU om actie en kan geen uitstel dulden. Niet vooruitschuiven dus.

Insecten zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme invloed op de natuur, op het gehele ecosysteem en uiteindelijk ook op onszelf. Dat staat als een paal boven water. We kunnen de zee niet oversteken door over het water te blijven staren. We moeten NU actie ondernemen. Nu het nog kan. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Vroeg of laat worden we gestraft voor ons eigen handelen.

Een goede waterhond ontziet geen modderige sloot, met andere woorden: waar een wil is, is een weg. Onze fractie wil inzetten op meer natuur dan de geplande herijkte EHS, nu het Natuurnetwerk. We roepen het College op om hiermee daadkrachtig aan de slag te gaan en hebben zojuist samen met GroenLinks symbolisch werkhandschoenen aan het college overhandigd om nu eens echt de handen uit de mouwen te steken.

We doen alvast een eerste voorstel. Er wordt in de provincie nog steeds geklepeld langs provinciale wegen, wat een schadelijk effect heeft op de insectenstand. Daarom verzoeken we het college, zeker gezien de urgente situatie voor de insecten, om het klepelen af te bouwen. Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

Noot: college zegt toe om dit te doen en in 2018 een terugkoppeling te geven van de actuele stand van zaken.

Landbouw en agrarisch natuurbeheer

Afbouw van de intensieve landbouw en vermindering van het aantal productiedieren is wat ons betreft onvermijdelijk om de natuurdoelen te behalen en de ecologische crisis aan te pakken. En ook vanwege de nadelige gezondheidseffecten en het milieu.
Het boerenland oogt groen, maar is het al lang niet meer, stelde Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie bij de Universiteit van Wageningen al in 2011.
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was het buitengebied nog rijk aan vogel- en plantensoorten, maar vanaf de jaren zeventig hebben dramatische verliezen plaatsgevonden. Een van de meest schrijnende voorbeelden is volgens Berendse de veldleeuwerik. In 30 jaar tijd bleek meer dan 80 procent van deze vogels op het boerenland verdwenen, als gevolg van de intensivering, want op de heide namen ze juist toe.

Als het landschap een beetje moet worden aangepast, met beperkte maatregelen zoals uitgesteld maaibeleid, dan zullen de boeren dit goedkoper kunnen doen. Maar als het om kwaliteitszorg gaat die de biodiversiteit echt moet verbeteren, is agrarisch natuurbeheer veel duurder dan terreinbeherende organisaties, aldus Berendse.

Als een boer niet kan zwemmen ligt het aan het water, zo zal hij zeggen. Maar agrarisch natuurbeheer is tot nu toe niet effectief gebleken en we hebben er geen vertrouwen in dat de vele miljoenen euro’s investeringen aan boeren leiden tot de gewenste resultaten: Tot nu toe is gebleken dat het water naar de zee dragen is. De controlemogelijkheden voor PS zijn tot nu toe onvoldoende!
Volgens dhr. Strijker, wetenschapper aan de Universiteit van Groningen, is agrarisch natuurbeheer 5 tot 6 keer duurder dan als natuurbeheerders dit doen. En dan nog onder de voorwaarde dat dit agrarisch natuurbeheer plaatsvindt in grote eenheden.
Het landschap staat onder druk. Steeds meer verstedelijking en intensivering van de agrarische gebieden, waardoor er steeds minder ruimte voor natuur overblijft. Het buitengebied is dan wel groen, maar zo dood als een pier. Enkel nog wat ganzen en zwanen, die ook hun leven niet zeker zijn. Dat moet echt anders en vergaande maatregelen zijn nodig.

Natuurontwikkeling en ecologische verbindingen

Het college ligt bij lange na niet op schema in de uitvoering van zijn gestelde doelen. De realisatie van de natuurontwikkeling inclusief de ecologische verbindingen is tot nu toe ver achtergebleven op de programmering. Vanaf 2011 hebben we jaarlijks moties en amendementen ingediend om natuurontwikkeling te versnellen, omdat de realisatie achterbleef bij de doelstellingen. In 2013 was het de bedoeling om 150 ha nieuwe natuur te realiseren. Het waren er slechts 50. In 2014 was het doel 150 ha. Slechts 52 ha gerealiseerd. In 2015 was het doel 200 ha en was slechts 20 ha gerealiseerd. In 2016 was het doel 246 ha en is slechts 55,5 ha gerealiseerd.

Het doel van ingericht natuurgebied in 2013 was 150 ha en realisatie slechts 39 ha. In 2015 350 ha en 0 ha gerealiseerd. In 2016 687 ha als doelstelling en 583 ha gerealiseerd. Voor de ecologische verbindingszones zijn de resultaten nog belabberder. Doel in 2014 was slechts 6 km en 0 km gerealiseerd. In 2015 was het doel 12 km en slechts 1,4 km gerealiseerd. In 2016 was de doelstelling 12 km en is slechts 2 km gerealiseerd. Ook nu weer worden de ecologische verbindingen naar beneden bijgesteld: van 12 naar 4 km in 2018. De PvdD steunt van harte het amendement dat GL hiervoor indient.

Dierenwelzijn

Al in1780 schreef de Engelse filosoof Jeremy Bentham een schitterend betoog over dierenrechten, waarin hij zich afvroeg hoe lang het nog zou duren voordat wij met meer respect met dieren omgaan. Hij vergeleek de behandeling van dieren met de grootste misdaad van zijn tijd: de slavernij. Hij schreef: ,,De vraag is niet of zij kunnen redeneren, en evenmin of zij kunnen spreken, maar: kunnen zij lijden?’’

Het vermogen tot lijden is inderdaad wat ons mensen met het dier verbindt. Miljoenen productiedieren ondervinden reëel leed in kleine binnenruimtes waarin ze hun veel te korte levens doorbrengen te midden van veel te veel soortgenoten zonder ooit het daglicht te zien en natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Dierenwelzijn dient nu als dekmantel voor nog grotere stallen, nog meer productiedieren en nog meer leed en gevaar voor het milieu en de volksgezondheid.. De enige oplossing is MINDER productiedieren te gaan houden via een biologische en circulaire landbouw. De PvdD vindt dat ook met in het wild levende dieren in deze provincie onethisch wordt omgegaan. Er is veel te veel leed waarvan door dit College van wordt weg gekeken. Het leven van een dier is voor dat dier net zo belangrijk als ons leven voor ons.. Die onverschilligheid jegens miljoenen dieren dat is onze misdaad jegens het dier, zo schreef Bentham.

Het ontbreekt ons aan mededogen en medeschepselijkheid, gezien de enorme aantallen dieren die met toestemming van dit provinciebestuur vaak wreed worden gedood en eerst een lijdensweg moeten doorstaan, zonder dat er wordt ingezet op diervriendelijke alternatieven.

Financiële ondersteuning wildopvang Delft

Onlangs heeft de wildopvang Delft via een brief bij het college aan de bel getrokken, omdat zij in 2019 haar deuren moet sluiten als er geen aanvullende financiering komt. Zij hebben de grootste moeite om het hoofd boven water te houden en houden dit op de huidige wijze niet vol. De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van in het wild levende dieren. We hebben nog geen afschrift ontvangen van het antwoord van het college aan de wildopvang. Wanneer kunnen we het afschrift ontvangen? Is het college bereid om een structurele substantiële financiële bijdrage te leveren aan deze noodlijdende, maar noodzakelijke wildopvang? We willen graag een bedrag van 50.000 euro voor deze opvang begroten en dienen hiervoor een amendement in.

Financiering regeneratieve geneeskunst

Uit de beantwoording op onze technische vragen bleek dat met de financiering van het publiek private RegMed XB-fonds mogelijk dierproeven worden gefinancierd. De provincie heeft in eerdere antwoorden op schriftelijke vragen aangegeven niet aan te willen meewerken en dit niet financieel te steunen. Is dit een beleidswijziging? Kan het college hierover uitleg geven? De PvdD kan in elk geval niet instemmen met deze financiering. Ook vinden we dat er meer moet worden ingezet op preventie: gezond blijven via een gezonde levensstijl en gezonde voeding en niet op ziekte als verdienmodel.

Noot: gedeputeerde zegt toe te blijven bij staande beleid om geen subsidie te geven aan regeneratieve geneeskunde. Mocht dit in de toekomst wel aan de orde komen, zal dit vooraf met PS worden besproken.

Energie

De PvdD kan niet instemmen met de financiering van Waste 2 Chemicals, Redefinary en de transitiecampus vanwege de niet-duurzame energievoorzieningsvormen en greenwashing: een groen sausje over niet-duurzame methodes, zoals houtimport uit het buitenland voor zogenaamde duurzame energie, import van afval uit het buitenland enz. Ook kan de PvdD, zoals eerder al beargumenteerd, niet instemmen met de warmterotonde vanwege de enorme investeringen en het risico om te worden ingehaald door de tijd en door innovatie, zoals steeds meer zelfvoorzienende lokale energievoorzieningen.

Mobiliteit

De PvdD wil geen best bereikbare provincie, maar juist de meest duurzame provincie worden, ook op het gebied van mobiliteit met minder asfalt en meer OV.

Ruiterpaden ruiterrouteknoopuntennetwerk

De provincie realiseert recreatieve routenetwerken. De provincie betaalt structureel mee aan onderhoud, beheer en doorontwikkeling van recreatiegebieden die in eigendom en beheer zijn van derden. Het gaat vooral om gebieden in beheer bij natuur- en recreatieschappen.. Veel ruiterpaden zijn van slechte kwaliteit. Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn kan beweging in de buitenlucht in recreatiegebieden voor gezonde paarden bijdragen aan hun welzijn en het biedt afwisseling en positieve prikkels. Recreatieruiters kunnen op heel veel plaatsen (zeker als het geregend heeft) niet meer op een veilige manier gebruik maken van deze recreatiemogelijkheden. Er is een risico voor vallen en struikelen, met als gevolg dat ruiters gebruik maken van de fiets- of voetpaden, die wel van voldoende kwaliteit zijn. Dit kan en mag toch niet de bedoeling zijn. Randvoorwaarde is wel dat recreatie, op welke manier dan ook, nooit ten koste mag gaan van de natuur en natuurwaarden. Verder is er wel een knooppuntennetwerk voor de fiets en wandelen. De fractie steunt de motie die de VVD hiertoe indient.

Noot: college zegt toe in gesprek te gaan met terreinbeheerders om de kwaliteit van de ruiterpaden onder de aandacht te brengen.

Termijn afhandeling schriftelijke vragen

Gebleken is dat steeds vaker schriftelijke vragen niet binnen de gestelde termijn van vier weken worden beantwoord. In 2017 was dit 52 procent. We verzoeken het college bij de begroting 2019 een doelstelling op te nemen voor het percentage schriftelijke vragen dat binnen de termijn wordt beantwoord en hiervoor een indicator op te nemen bij de paragraaf bedrijfsvoering en kwaliteit interne dienstverlening.. We houden hiervoor een motie achter de hand.

Voor het eerst in 10 jaar zal de PvdD tegen de begroting stemmen. We betreuren dat we dit moeten doen. De reden is dat de nadruk veel te veel ligt op economische belangen en niet-duurzame plannen en greenwashing. De ecologische belangen worden ondergeschikt gemaakt, Het grote belang van de ecologie heb ik in mijn bijdrage al duidelijk genoeg benadrukt.

Thema water: water als boodschapper

Ik wil besluiten met het thema water, water als boodschapper.

Zonder water zou er geen leven op aarde zijn. Water is dus leven! Het is het vloeibare element in alles wat leeft en het is niet voor niets dat water symbool staat voor gevoelens en emoties.

De Japanse onderzoeker Masaru Emoto heeft veel onderzoek gedaan naar het opslaan van informatie door water. Wat bleek? Hij laat met zijn onderzoeken zien dat onze gedachten, gevoelens, intenties en emoties invloed hebben op water. En aangezien ons lichaam meer dan 70% uit water bestaat… tja wat kunnen we er allemaal mee….

Hij begon zijn onderzoek met het bekijken van de kristalstructuren van water uit diverse gebieden. Schoon bronwater liet onder de microscoop een prachtige kristalvorm zien, leidingwater en vervuild water een verbrokkelde of vervormde structuur. Hij bevroor de resultaten en maakte hier foto’s van.

Het experiment breidde hij uit met het uitspreken van woorden. Bij woorden als liefde en dankbaarheid vormde het water harmonische structuren. Bij woorden als haat en woede trad er vervorming op en viel de structuur uiteen. Emoto heeft honderden woorden getest, maar liefde en dankbaarheid gaven de mooiste kristallen. Volgens dit onderzoek zou het betekenen dat we met onze gevoelens, emoties en intenties, de materie en de vorm kunnen beïnvloeden. Positieve intenties geven een harmonieuze kristalvorm, negatieve intenties doen de vorm en structuur teniet. Emoto heef er een mooi boekje over geschreven: ‘water weet het antwoord’.

Als intenties en gedachten invloed hebben op water, wat zouden ze dan met ons kunnen doen? Als positieve intenties de fysieke structuur van water kunnen veranderen, hebben ze invloed op onze omgeving. We kunnen met positieve intenties en gedachten onze omgeving dus positief beïnvloeden. Als we dat gaan doen maken veel beekjes een groot water en zijn we tot veel in staat……

Wat gebeurt er als je een steen in het water gooit? De rimpelingen bewegen naar buiten. Als de steen groot genoeg is, kan hij een roeiboot aan de andere kan van een meer in beroering brengen. Laten we allemaal ons steentje bijdragen aan een leefbare planeet voor mens en dier voor nu en de toekomst. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage Faunabeheerplan Smient

Lees verder

Bijdrage uitbreiding intensieve veehouderij 6 december 2017

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer