Bijdrage carbid schieten Natura 2000-gebied Voornes Duin


21 mei 2017

Het Voornes Duin is een kwetsbaar Natura 2000-gebied en heeft al te lijden van het nabij gelegen Rotterdamse industriegebied en de nabijgelegen kolencentrale op de Maasvlakte.

De schaarse en kwetsbare natuur die we in Nederland, maar zeker in Zuid-Holland nog over hebben, moeten we optimaal beschermen! Vanwege bouwwerkzaamheden, geluid, landbouw, industrie en aanleg van infrastructuur wordt de schaarse natuur nog steeds aangetast en dreigen soorten te verdwijnen.

De toetsing door de omgevingsdienst Haaglanden is volgens ons niet zorgvuldig genoeg gebeurd en komt neer op het argument: het is buiten de broedtijd, dus het kan wel. De standvogels die jaarrond in het duin aanwezig zijn en alsmede de overwinterende ganzen in het terrein worden bij toetsing hierbij vergeten, terwijl de daverend harde knallen wel degelijk de vogelstand verontrust. Bij schadebestrijding aan gewassen worden zelfs knalapparaten voorgeschreven om dieren te verontrusten en te verjagen. Inherent daaraan kan worden aangenomen dat carbid schieten wel degelijk een verstorende werking heeft of de in de omgeving aanwezige beschermde dieren. Carbid schieten in een dergelijk kwetsbaar natuurgebied vindt de Partij voor de Dieren dus ontoelaatbaar. Bovendien gaat het hier om een stiltegebied. Daarom waren we op zijn zachts gezegd verrast door de opstelling van dit College die het Carbid schieten in dit gebied heeft toegestaan.

Carbid schieten is in strijd met de zorgplicht ingevolge de Wet natuurbescherming en de provinciale regels omtrent stiltegebieden.

Ook al was dit volgens GS op een parkeerplaats die onderdeel uitmaakt van het Natura 2000 gebied Voornes Duin, dan nog worden beschermde dieren in de omgeving verontrust. Naar aanleiding van de gevoerde beleidslijn van GS hebben we de volgende vragen:

Waarom kon het carbid schieten niet buiten een natuur- en recreatiegebied plaatsvinden?
Zijn er meer toestemmingen/vergunningen door GS verleend om dergelijke ingrijpende verstoringen van de natuur toe te staan door carbid schieten of door bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk?
Zijn GS bereid om de beleidslijn aan te passen en niet meer dergelijke verstorende evenementen toe te staan in of nabij natuurgebieden en ook recreatiegebieden?
Is er door de provincie overleg geweest met de gemeente Westvoorne en zo ja wat was hiervan de uitkomst?

De conclusie van de ODH is in de jaren 2013, 2014,2015 en 2016 steeds geweest dat er voor deze activiteit geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig is, omdat er geen sprake is van verslechtering van habitats of van significante verstoring van de desbetreffende Natura 2000-doelsoorten.

Was het toen ook in dit gebied? Zo nee, waar dan? En waarom is dat dan in 2016 veranderd?

Dan de motorraces. Jaarlijks in mei worden er in de onmiddellijke nabijheid van Voornes Duin tweedaagse motorraces gehouden tweedaagse motorraces

De overlast en hoge mate van verstoring is er zeker ook voor het Natura 2000-gebied en stiltegebied. Daar komt nog bij dat het plaatsvindt midden in de broedtijd. Kan de gedeputeerde hier nader onderzoek naar doen en zo mogelijk deze zeer verstorende activiteit nabij een Natura 2000-gebied niet meer toestaan?

Vuurwerk

Uit het rapport vuurwerk en de verstoring van vogels blijkt dat ‘op 2,1?2-4 km van de plaats waar vuurwerk word ontstoken vogels ernstig verstoord worden, zo ernstig dat een dag later nog de vogels atypisch gedrag vertonen.’ Ook n blijkt dat vogels die vaak van lawaai zoals carbidschieten of vuurwerk last hebben ‘duidelijk lagere gewichten hebben’. Vogels kunnen zelfs definitief uit een gebied verdwijnen na deze vormen van ernstige geluidsoverlast.

Het Rapport adviseert om "vergunningen voor vuurwerklocaties met voedsel-, vlucht- en andere verblijfplaatsen binnen een gebied met een straal van 3 km niet af te geven indien ook andere verstorende activiteiten (zoals bijvoorbeeld recreatie, verkeer openlucht concerten) (zowel ’s nachts als overdag) in die gebieden plaats vinden;"

Wat denken GS te gaan doen met de uitkomsten van dit rapport?

Ter vergelijking hebben we gekeken naar Noord-Holland's afwegingskader "Afwegingskader vuurwerkevenementen in Noord-Holland en de Natuurbeschermingswet "

"Een combinatie van verkeerde tijd en verkeerde plaats kan evenwel leiden tot reacties van vogels of andere dieren die leiden tot het definitief verlaten van een gebied of mislukken van een broedseizoen. De vraag is dan op welke afstand van een gebied met relevante soorten dit risico met zekerheid volledig is uit te sluiten."

Rechtspraak

Voor de NB-wet geldt verder dat "Onvoldoende, onvolledig en niet relevant onderzoek kan leiden tot handhaven, omdat verstoring niet is uit te sluiten, alle beschermde soorten in een gebied moeten zijn opgenomen in onderzoek, dit noopt tot actueel onderzoek" (Rb. Amsterdam, 18 december 2012, LJN:BY8871);

En verder:
" Onderzoek moet actueel zijn en op de zaak toegespitst" (Rb. Den Bosch, 6 mei 2010, ECLI:NL:RBSHE:2010:BM3717EZ);

Het is in dat kader opvallend dat voor wat betreft vuurwerk veel gemeenten de volgende regel hebben m.b.t. het afsteken van vuurwerk: "De afstand tot dierenverblijven moet eveneens minimaal 300 meter zijn." (bijv. Assen) --> om vervolgens nota bene in een natuurgebied - dus praktisch 0 meter op afstand van waar dieren leven het niet nodig is vergunning te verlenen voor vuurwerk of carbidschieten, omdat er geen noemenswaardige verstoring plaatsvindt.

De Partij voor de Dieren wil graag een integraal afwegingskader voor vuurwerkevenementen - inclusief carbidschieten - waarin rekening wordt gehouden met alle aspecten van een evenement en haar nadelige effect op natuur en milieu. Meerdere provincies hebben de NB-wet vertaald naar een afwegingskader voor vuurwerkevenementen. Hierbij worden ook afstanden tot natuurgebieden gehanteerd waarbinnen vuurwerk niet mag worden afgestoken.

Interessant voor jou

Bijdrage Investeringsstrategie Warmteparticipatiefonds en subsidieregeling lokale initiatieven energietransitie Zuid-Holland 2017

Lees verder

Bijdrage jaarrekening 2016

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer