Bijdrage Inves­te­rings­stra­tegie Warm­te­par­ti­ci­pa­tie­fonds en subsi­die­re­geling lokale initi­a­tieven ener­gie­tran­sitie Zuid-Holland 2017


29 maart 2017

De Partij voor de Dieren vindt het van zeer groot belang dat onze samenleving zo snel mogelijk de overstap maakt van fossiele brandstoffen naar duurzame, hernieuwbare energie.

De Partij voor de Dieren is voorstander van het krachtig toewerken naar duurzame energievoorziening, zoals zonne-, wind- en waterenergie en het snel afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele en eindige brandstoffen.

Noodzaak energiebesparing en vergroening energieopwekking
Het tegengaan van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar we wereldwijd, maar ook provinciaal voor staan. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen door met name de veehouderij, het verkeer en vervoer en, om deze industrieën van energie te voorzien, door de fossiele energiecentrales. De PvdD vindt dat we in de eerste plaats moeten inzetten op energiebesparing. Stoppen met het ’s nachts laten branden van licht in kantoorgebouwen, het energieneutraal maken van woningen en het verminderen van de vleesconsumptie.

We vinden dat de provincie bij de energietransitie nog veel meer kan inzetten op vooral zonne-energie. Een voorbeeld is de recente ontwikkeling van zondoorlatende zonnepanelen op kassen. Dit zou qua innovatie verder uitgewerkt moeten worden, zeker gezien het feit dat de glastuinbouw een zeer groot deel van het Zuid-Hollandse energieverbruik van gas voor haar rekening neemt.

Geothermie

Op zich lijkt geothermie een duurzame vorm van energievoorziening. De PvdD is niet echt tegen geothermie, maar we kunnen de gevolgen hiervan voor de lange termijn nog niet goed overzien en hebben daarom een voorbehoud over de effecten op de lange termijn. De gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn ook pas na zeer lange tijd zichtbaar geworden. We vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de effecten op de lange termijn.

Investeringsstrategie warmteparticipatiefonds

De PvdD is geen voorstander van het warmteparticipatiefonds waar een enorm bedrag van 65 miljoen euro mee is gemoeid. Bijna tweederde van het totale energietransitie budget.

De inzet op de warmterotonde is niet onze keuze bij de energietransitie. Er wordt een nieuwe afhankelijkheid gecreëerd, namelijk die van restwarmte, die juist moeilijk in de toekomst zal afnemen en die veelal afkomstig is van niet duurzame industrie. De aanleg van deze infrastructuur gaat gepaard met een investering van ruim 35 miljoen euro en dat is heel veel geld. Een derde van het totale energietransitiebudget. Wij zien veel meer in investering in een toekomstige zelfvoorzienende lokale en regionale energievoorziening. Onze zorg is dat een miljoeneninvestering in een warmterotonde over niet al te lange tijd al weer achterhaald zal zijn en de duur aangelegde infrastructuur onvoldoende benut blijft.

Warmte uit biomassa en groen gas Mestfabrieken als energievoorziening

De inzet voor mestverwerking als energiebron vinden we geen duurzame, omdat de mest veelal afkomstig is van de niet duurzame vee-industrie. Daarnaast wordt er veel fraude gepleegd met mestverwerking en worden er allerlei niet geoorloofde materialen aan toegevoegd, zoals kadavers en niet geoorloofd afval.

Lokale energie initiatieven

We kunnen instemmen met de subsidie voor lokale duurzame energie initiatieven. Dit kan een goede impuls vormen voor verduurzaming van de energie en de afname van fossiele brandstoffen. Vooral de inzet op energiebesparing vinden we een goede keuze!

Kortom, de Partij voor de Dieren zal niet instemmen met de warmterotonde, niet met de warmtevoorziening uit biomassa, en wel met de subsidieverlening voor lokale energie initiatieven.

Interessant voor jou

Regionale woonvisie Rotterdam

Lees verder

Bijdrage carbid schieten Natura 2000-gebied Voornes Duin

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer