Regionale woonvisie Rotterdam
De uitgangspunten van de Partij voor de Dieren voor regionale woonvisies zijn:
Voldoende sociale woningbouw;
Voldoende woningen voor diverse doelgroepen (jeugd, ouderen, alleenstaanden studenten, asielzoekers enz);
Geen nieuwe woningen in open groene ruimte, kiezen voor inbreiding in stedelijk gebied;
Renoveren en herstructurering gaat voor nieuwbouw (ivm milieuaspect, bouwmaterialen en oppervlakte ruimte),
Daar waar het kan hoogbouw (ivm optimale benutting oppervlakte ruimte);
Kiezen voor binnenstedelijke bouw en het sparen van de (groene) open ruimte;open ruimte);
Duurzaam (ver)bouwen.
Sociale woningbouw
De Partij voor de Dieren is tegen sloop 20.000 woningen in de regio Rotterdam
Mensen die ‘sociaal huren’ hebben vaak niet genoeg geld voor een particuliere
woning. De gemeente zegt dat deze mensen naar de belastingdienst kunnen voor belastingvoordeel, Het betreft hier vaak een kwetsbare groep mensen die je niet met een kluitje in het riet kunt sturen naar de belastingdienst. Deze mensen zijn soms zelf niet in staat om dit allemaal zelf aan te pakken en ze mogen niet in de kou komen te staan. Alleen daarom al zijn we tegen de sloop van de 20.000 sociale woningen. Daar komt nog een emotioneel en gevoelsaspect bij. Mensen wonen daar vaak al langere tijd en zijn vertrouwd met die omgeving (school, buurt, sociale contacten). Die kun je niet zomaar de regio uitjagen of naar duurdere woningen willen overzetten.
Verder vinden we het van groot belang dat sociale woningbouw zoveel mogelijk geïntegreerd is met andere vormen van woningbouw, zodat oud en jong, financieel welgestelden, mensen die het financieel wat minder hebben en diverse bevolkingsgroepen in eenzelfde wijk kunnen wonen.
We vinden dat er nog veel meer ingezet kan worden op herbenutting van leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden, agrarische panden, scholen, loodsen en kerken.
Kwaliteit ipv kwantiteit
Misschien is dit meer een technisch inhoudelijke vraag, maar wat wordt er nu precies bedoeld dat de nadruk bij woningbouw meer gelegd wordt op kwaliteit i.p.v. kwantiteit?
Bijgestelde woningbouwprogramma
Voor 1 juli zal niet de gehele geactualiseerde regionale woonvisie aangeboden worden, maar alleen het bijgestelde woningbouwprogramma. Wanneer volgt het
overige gedeelte?
Kiezen voor inbreiding in stedelijk gebied
De PvdD is voorstander van inbreiding van woningen in stedelijk gebied en het zo effectief mogelijk benutten van leegstaande gebouwen en huizen. Zo verklein je vaak de woon-werk afstanden. In het stedelijk gebied is beter OV. Maar hoe strikt wordt de ladder voor duurzame verstedelijking getoetst?
Kostenaspect
De kosten zijn in 15 tot 20 jaar €50 miljoen per jaar. In totaal 1 miljard euro. Dit geld moet worden opgehoest door de belastingbetaler. Als het nu echt ten goede komt van mensen die een sociale huurwoning nodig hebben, kan ik er mee leven, maar mijn vermoeden is dat dit niet het geval is en dat niet een kwetsbare groep mensen hiervan gaat profiteren.
Ontwerp voorbereidingsbesluit Provinciale Staten
Ik heb nog een paar vragen over het Voorbereidingsbesluit.
Het voorbereidingsbesluit geeft de mogelijkheid voor een tijdelijk sloopverbod. Dit vervalt na 6 maanden. Hierbij kunnen bepalingen over het gebruik van gronden, werken, werkzaamheden en slopen worden opgenomen.
Waarom zitten er uitzonderingen in het voorbereidingsbesluit? Bijvoorbeeld waarom er een ondergrens gehanteerd wordt van bouwaanvragen en sloopbesluiten voor meer dan 25 woningen en wat zegt dat dan?
Waarom worden er woningen gesloopt? Is er een mogelijkheid om ipv sociale woningen te slopen, deze te laten renoveren (scheelt bouwmaterialen en oppervlaktegrond) Zo nee, kan er dan ipv nieuwbouw gekeken worden naar renovatie van gebouwen zoals genoemd?
We kunnen ons verder op hoofdlijnen vinden in het voorstel Zeker geen afname van sociale huurwoningen en minimaal 30 procent sociale huurwoningen van het totaal.
Interessant voor jou
Bijdrage Startnotitie actualisatie beleidsvisie groen
Lees verderBijdrage Investeringsstrategie Warmteparticipatiefonds en subsidieregeling lokale initiatieven energietransitie Zuid-Holland 2017
Lees verder