Bijdrage EE Ruim­te­lijke Econo­mische Visie


27 november 2024

Citaat uit de Ruimtelijke Economische visie: 'We zetten in op brede welvaart en selectieve groei en faciliteren ruimtelijk niet meer vanzelfsprekend op basis van ramingen en prognoses.'

Voorzitter, het is goed dat we afstappen van de laisser-faire politiek, waarin de economie zelfstandig haar richting bepaalt ten koste van haar omgeving. En het is goed dat we gaan sturen op economische activiteiten die passen binnen de planetaire grenzen en de grote transities die nodig zijn.

Duurzame sectoren zullen groeien, maar andere sectoren zullen ook moeten krimpen. Dat levert ruimte op, maar ook schaarse arbeidscapaciteit. Bij een transitie horen op- en afbouw.

Voorzitter,

De welvaart in Zuid-Holland is historisch gefundeerd door drie belangrijke pijlers:

- Ligging in een rivierendelta met een welvarend achterland
- Goedkope energie door een aardgasbel
- Stabiel bestuur dat ver vooruit kijkt en zijn oorsprong in de polder vindt.

Voorzitter, we blijven een delta en moeten alle natuurlijke diversiteit die daar thuis hoort koesteren en herstellen.

Maar de pijlers 'goedkope energie' en 'stabiel bestuur' zijn veranderd. Wij zien de gevolgen daarvan niet terug in deze visie.

Die goedkope energie uit Slochteren is voorbij. Duurzame energie zal elders altijd goedkoper en in meer overvloed aanwezig zijn. De schaarste hier drijft de prijs op en we moeten keuzes maken. En dat moet gevolgen hebben voor onze strategische visie. Hoe kijkt het college daarnaar?

Ook ons stabiel bestuur staat op het spel. Landelijk is het een zooitje, en ook in de provincie wordt de urgentie onvoldoende gevoeld om NU actie te ondernemen.

Voorzitter, een vierde pijler onder een welvarende toekomst ontbreekt ook: urgent en voldoende lange termijnbeleid op het gebied van klimaat, biodiversiteit en natuur. De CO2 uitstoot daalt te langzaam, de stikstof stapelt zich op, het areaal natuur wil maar niet groeien en de omgeving, mensen, dieren en planten, worden in razend tempo vergiftigd door bedrijven en dat deel van de boeren dat vasthoudt aan een oud verdienmodel.

Hoewel we te weinig urgentie zien, zijn we blij met de gekozen term 'License to Operate'. Over het verder invullen van de 'License to Operate' willen we graag met het college verder in gesprek.

Bedrijven doen investeringen die 20-30 jaar mee moeten gaan. Voor investeringen geldt dus: 2050 is nu!
Elke investering die nu gedaan wordt, moet dus passen in het eindplaatje van een duurzame, klimaatneutrale, circulaire economie. We moeten ook rekening houden met de beperking in realisatiekracht dat zal ontstaan als we te veel te dicht bij de deadline willen doen.

Dit geldt des te meer omdat

- bedrijven al ruim voor de investeringskeuze duidelijkheid nodig hebben en
- het na het investeringsbesluit vaak nog jaren duurt voordat een investering gerealiseerd is en de afschrijvingstermijnen ingaan.
- Ook duurt het nog een lange tijd voordat het beleid in het omgevingsbeleid past en er nieuw lokaal beleid wordt vormgegeven in bijvoorbeeld bedrijventerreinenstrategiƫen en werkakkoorden.

'We bieden OP TERMIJN geen nieuwe ruimte meer voor bedrijven die in de toekomst niet duurzaam en circulair WILLEN produceren.' Als je dat niet eens wilt (of kunt), moeten we die ruimte ook nu al niet meer bieden. Dat is het begin van een afbouwpad. Voorzitter, dat 'op termijn' in combinatie met 'willen', is dat werkelijk wat het college wil?

Circulaire en duurzame economie betekent niet dat circulaire en duurzame bedrijven in een vacĆ¼um opereren. Inherent onhoudbare sectoren worden met 45 miljard euro fossiele subsidies per jaar overeind gehouden. Voorkomen moet worden dat bedrijven die op zichzelf duurzaam en circulair zijn, in de problemen komen omdat ze samenwerken in een niet duurzame en circulaire keten. Hoe gaan we hierop sturen?

We hebben nog een tweede economische transitie nodig, naar meer economische activiteiten die nauwelijks impact op de planeet heeft. Economie is veel breder: onderwijs, cultuur, zorg, tuinieren en koken, hobby's en sport. We missen deze economische activiteiten die juist weinig milieuschade met zich mee brengen. En brede welvaart is ook dingen kunnen delen die geen geld kosten, zoals kennis, mantelzorg, samen ervaren, open source software. Wij missen deze inherent toekomstbestendige brede-welvaart-economie en de inzet daarop in de ruimtelijk economische visie.

Tot slot, voorzitter:

Wij zien vooruitgang in dit visiestuk. Maar steeds wanneer over specifieke sectoren gesproken wordt, zien we discrepanties met het voorgestelde beleid en zien we de lobby in de tekst terugkomen. Dat verzwakt het visiedocument.

Joeri Oudshoorn
Statenlid Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland

Interessant voor jou

Bijdrage LG commissie ZH-PLG en PAS-melders

Lees verder

Bijdrage PS Herziening Omgevingsbeleid 2024

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer