Bijdrage LG commissie ZH-PLG en PAS-melders


27 november 2024

Het is triest dat in de politiek jarenlang is ingezet op een doodlopende weg van de PAS en boeren nu hiervan de dupe zijn. In de Tweede Kamer heeft de PvdD al hiervoor gewaarschuwd. De Partij voor de Dieren vindt dat er moet worden ingezet op echt duurzame maatregelen, minder vee, meer boeren en inzet op een ander type bedrijfsvoering, natuurinclusieve en extensieve landbouw en een goede uitkoopregeling. Tot nu toe is gebleken dat toverstallen en tovervoer juridisch niet houdbaar zijn, terwijl er miljoenen worden verdiend door stallenbouwers en de veevoerindustrie. Dat moet anders! Boeren moeten het recht krijgen om een eerlijke boterham te verdienen op een duurzame manier zonder de giga-investeringen in juridisch niet houdbare innovaties om het huidige landbouwsysteem in stand te houden. We moeten boeren hierbij helpen en ervoor kiezen om het landbouwsysteem aan te passen aan het natuurlijk gedrag van dieren in plaats van dieren aan te passen aan het huidige systeem.

De Raad van State heeft op basis van het legalisatieprogramma aangegeven dat er tot medio 2025 sprake is van bijzondere omstandigheden die maken dat er tijdelijk afgezien kan worden van handhaving zolang de natuur hier niet onevenredig onder lijdt. Mijn vraag aan het college: hoe wordt vastgesteld dat de natuur er niet onevenredig onder lijdt?

Er staat dat de juridische mogelijkheden om bij handhavingsverzoeken niet handhavend op te treden bij het uitblijven van maatregelen van het Rijk na medio 2025 zeer beperkt. Wat zijn deze juridische mogelijkheden? Gaat het college na medio 2025 handhavend optreden?

Ten slotte worden we graag op de hoogte gehouden van de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek naar de rekenkundige ondergrens van minimaal 1 mol per hectare per jaar. Graag een reactie.

In IPO verband verhoging in verkenning, is het spoor wat uitgelopen moet worden druk erop houden, moet stand houden in de rechtbank.

Impact kabinetsbesluiten NPLG en PAS-melders

De PvdD vindt het een goede zaak dat de provincie doorgaat met de gebiedsgerichte aanpak en de boeren waar mogelijk duidelijkheid geeft. Er is nu veel onzeker doordat het Transitiefonds en het NPLG door dit kabinet geschrapt is. We zijn door dit kabinetsbeleid van de regen in de drup beland. De samenhang en voorspelbaarheid is hierdoor sterk verminderd en de kansen voor synergie verdwijnen, zo geeft het college in de brief aan. En dat is weer vele stappen terug doen. We zullen het als een boomerang terug krijgen en het is verspilling van overheidsgeld.

Goed dat een leefbaar en vitaal platteland de ambitie van dit college is en blijft en dan voor mens én dier. En dat de doelen voor natuur, stikstof, waterkwaliteit en klimaat overeind blijven. En de PvdD is het ermee eens dat de land- en tuinbouw veerkrachtig genoeg moet zijn om nu en in de toekomst bij te dragen aan deze doelen en dat er kaderstellend beleid wordt ontwikkeld voor de lange termijn, zoals verhoging van de grondwaterstand veenweiden, boerenlandvogels, drukfactoren N2000, Kaderrichtlijn Water (KRW) en emissieplafond ammoniak.

De college geeft aan dat het belangrijk is ruimte te geven aan een vitale agrarische sector en met oog voor natuur, bodem en water. Maar is het college het met mij eens dat er ook oog voor dierenwelzijn moet zijn, zoals in het coalitieakkoord ook is aangegeven?

Het is goed te lezen dat er bij de gebiedsprocessen in de afgelopen 2 jaar goede resultaten zijn geboekt en er een betere integrale samenwerking is ontstaan, een groter onderling begrip en een waardevolle uitwisseling van kennis. Het is de bedoeling dat voor eind 2025 de gebiedsplannen zijn ingediend. Krijgen PS nog tussentijdse informatie over de voortgang van de gebiedsprocessen en zo ja hoe vaak?

Carla van Viegen
Fractievoorzitter partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland

Interessant voor jou

Bijdrage RM commissie Herziening Omgevingsbeleid 2024

Lees verder

Bijdrage EE Ruimtelijke Economische Visie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer