Bijdrage RM commissie Herziening Omgevingsbeleid 2024
Veel werk geweest en veel insprekers bij de hoorzitting, waarvoor dank.
Water
Er staat: ‘De provincie meet meer stoffen op grond van de KRW. Dat doet ze om tijdig een scherp beeld te hebben van de aanwezigheid en verspreiding van vooral opkomende stoffen, zoals PFAS en resten van (dier)geneesmiddelen.’ Dit is slechts de basisinfo voor een daadkrachtige aanpak wat ons betreft! De heer Keesmaat gaf het ook al aan in zijn inspraak.
Actueel en prioritair is voor ons dus het thema oppervlaktewater, gezien de verplichtingen om in 2027 te voldoen aan de eisen uit de Kaderrichtlijn Water. Maar ook kwaliteit van het drink- en grondwater (denk vooral aan de drinkwaterbeschermingsgebieden en de belangen rond onttrekkingen en infiltratie), bodem en lucht, breed gezegd de bescherming van onze leefomgeving. De PFAS toename in het water, de bodem en ons voedsel baart ons zorgen. Met de hoogste urgentie moeten we dit aanpakken. We zien graag van de gedeputeerde de mogelijkheden tegemoet voor aanscherping van ons Omgevingsprogramma op dit punt.
Natuur(monitoring)
De provincie wil verbeterde natuur bereiken door een robuust netwerk van natuurgebieden, bestaande uit kerngebieden met verbindingszones daartussen te realiseren. Hoe reëel is deze passage nog? Natuur is nog te weinig verbonden en teveel versnipperd. Wordt dit wel nog wel en ook op tijd gerealiseerd? En dan ook de verplichte compensatieplicht voor natuur. Klopt wat er staat wel met de werkelijkheid? Graag een reactie.
De provincie realiseert in het Buijtenland van Rhoon een gebied met 600 hectare akkernatuur en natuurinclusieve landbouw, inclusief recreatieve voorzieningen en recreatieve poorten. Maar ook hier zijn de doelen steeds meer naar beneden bijgesteld, alwaar de PvdD zich niet in kan vinden.
De provincie volgt de ontwikkeling van de natuur via monitoring en onderzoek, zodat zij over volledige, consistente en goed toegankelijk informatie beschikt om te kunnen (bij) sturen en verantwoorden Wanneer worden deze monitoringsgegevens voor PS beschikbaar?
Overgangsgebieden
De passage over de verdere uitwerking van de overgangsgebieden om drukfactoren in de natuur weg te nemen vindt onze fractie van groot belang!
Faunabeleid
De provincie heeft aandacht voor gezond evenwicht in populaties van planten en dieren, waardoor ingrijpen soms nodig is. De Partij voor de Dieren pleit bij overlast en veiligheid voor een minder dieronvriendelijke en niet-dodelijke aanpak!
De provincie is verantwoordelijk voor het bestrijden en beheersen van een aantal exoten zoals benoemd in Bijlage Vc bij artikel 3.67 van het BKL. Kunnen we een overzicht krijgen om welke soorten het hier gaat?
Soortenbeleid
De provincie werkt aan soortenbeleid oa via de inzet op verbetering van het leefgebied van de 40 icoonsoorten. Dit is natuurlijk een goed voornemen, alleen gaat het nu zelfs niet goed met een deel van deze icoonsoorten. Waarom dan dit toch opnemen als het nu al niet goed gaat. Graag ziet onze fractie een overzicht tegemoet van de huidige stand van zaken tav deze 40 soorten.
Wildopvang
Er staat in de tekst dat dierenopvang niet wordt ondersteund, terwijl de provincie dit inmiddels wel doet. Moet de tekst niet worden aangepast?
Landbouw
Een natuurinclusieve en toekomstbestendige landbouw is van groot belang, maar er is ook sprake van klimaatverandering met grote gevolgen ervan voor de landbouw. Hoe kijkt het college naar de gevolgen voor de landbouw van de klimaatverandering, vanuit het ruimtelijk perspectief, maar ook water- en bodemsturend?
De inzet wordt in 2024 verder vormgegeven en verloopt langs de volgende lijnen:
• Ammoniak (NH3) reductie voor natuurherstel;
• Stikstofoxiden (NOx) reductie voor natuurherstel;
Waarom heeft GS geen inzet op reductie van methaan- en lachgasuitstoot?
Economie
T.a.v. economie wil onze fractie inzetten op een circulaire economie die binnen de planetaire grenzen blijft en waarbij brede welvaart een belangrijk uitgangspunt is.
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage BW commissie Herziening Omgevingsbeleid Gnephoek en Uitvoeringsbesluit fiets- en voetgangerstunnel N208 Lisse
Lees verderBijdrage LG commissie ZH-PLG en PAS-melders
Lees verder