Bijdrage najaarsnota 2009
“De crisis rondom biodiversiteit en de voedselcrisis zijn groter dan de huidige economische crisis.” Dat zegt Rob van Brouwershaven, directeur Natuur, Landschap en Platteland van het ministerie van LNV. Ook het rapport Monitor Duurzaam Nederland, die dit jaar is verschenen, windt er geen doekjes om. Bijenvolken zijn sterk aan het afnemen en juist bijen zijn een graadmeter voor alle bedreigde plant- en diersoorten, en dus de biodiversiteit. In de monitor Duurzaam Nederland wordt gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering en de achteruitgang van het aantal planten- en diersoorten (biodiversiteit); tevens wordt in dit rapport ervoor gewaarschuwd dat het klimaat en de sterke afname van de biodiversiteit de grootste zorgen voor de toekomst vormen. Binnen de Nederlandse grenzen resteert nog circa 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit. Daarom is het van belang prioriteit aan dit onderwerp te geven.
In de najaarsnota wordt voorgesteld om juist op dit belangrijke onderwerp te korten. Op pagina 97 wordt gesteld dat de subsidieregelingen voor soortenbeleid deels gefinancierd worden uit het ILG (Inrichting Landelijk Gebied) en dat daardoor de bijdrage uit de reserve kan worden verlaagd met € 0,76 mln. Dit staat naar de mening van mijn fractie niet in verhouding tot de provinciale taak met betrekking tot de zorgwekkende ontwikkeling op het gebied van biodiversiteit. Ik dien hiervoor een amendement in om dit gedeelte te schrappen en om het geld te behouden als subsidieregeling voor soortenbeleid.
Muskusrattenbestrijding
Het volgende is mij opgevallen in de Najaarsnota 2009. Op pagina 100 wordt vermeld dat de muskusrattenvangst conform planning is. In een publicatie over de begroting 2010 geeft de provincie aan dat de vangst nog nooit zo laag is geweest en dat dit is toe te schrijven aan de intensieve bestrijding. Allereerst hoe verhoudt zich de vermelding conform planning en de uitspraak dat de vangst nog nooit zo laag is geweest en hoe verklaart u deze oorzaak-gevolg relatie? Kan de gedeputeerde mij uitleggen hoe het nu precies zit?
Biogas
Over het project biogas in Dordrecht wil ik graag nog het volgende kwijt. Dit wordt doorgeschoven naar 2010, maar als dit gas afkomstig is van mest uit de intensieve veehouderij, dan is de PvdD van mening dat dit niet als ‘groen’ biogas kan worden bestempeld. Door het afval van deze vervuilende industrie economisch te gaan waarderen, stimuleren we deze industrie indirect, met een negatief effect op de gewenste duurzaamheid. Gas afkomstig uit deze sector zou dus niet gepromoot moeten worden.
Klimaatconvenant BANS
Verder heb ik een vraag over het Klimaatconvenant BANS. Op pagina 10 onder 4 technische mutaties staat een correctie vermeld over het budget Klimaatconvenant BANS. Kan de gedeputeerde mij aangeven of het correct is dat het bedrag van 50.000 weer terugvloeit naar het budget klimaatconvenant BANS? Dat is mij namelijk niet duidelijk.
Probiblio
Dan de subsidie aan Probiblio. Afgelopen week heb ik contact gehad met de organisatie Probiblio. Zij vertelden me dat ze niet in staat zijn om de cultuureducatie aan jeugd in de vorm van een Romeinse wandeltocht, die beschreven staat op pagina 3, te organiseren. Dat betekent dat deze subsidie niet hoeft te worden verleend. Ik heb hiervoor nu een ander passend subsidievoorstel: natuureducatie aan jeugd. Kinderen en (jong)volwassenen hebben een leefomgeving nodig die veilig is en hen uitdaagt tot verantwoordelijkheid en sociaal en natuurbewust gedrag. Het is belangrijk om jeugd te betrekken bij een bewuste beleving van en zorgzaamheid voor hun (natuurlijke) leefomgeving. Zeker in een sterk verstedelijkte provincie als Zuid-Holland is het van levensbelang om de jeugd nadrukkelijk te betrekken bij de natuur en de bewustwording dat zij er onderdeel van zijn.
In 2004 startte Veldwerk Nederland in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Wageningen met een onderzoek naar de langetermijneffecten van natuur- en milieueducatie (NME) in het basisonderwijs. De onderzoeksvraag luidde als volgt:
“Hebben leerlingen die op de basisschool aan veel natuur- en milieueducatieve activiteiten hebben deelgenomen op langere termijn een significant andere kennis, houding of gedrag ten aanzien van natuur en milieu dan leerlingen die geen of minder natuur- en milieueducatieve activiteiten hebben gevolgd?”
De resultaten van deze studie wijzen op een significant positief verband tussen NME op school en kennis, houding en gedrag ten aanzien van natuur en milieu. Dit wil zeggen dat oud-leerlingen die vroeger op school meer NME hebben gehad op latere leeftijd meer kennis en een positievere houding en gedrag vertonen ten aanzien van natuur en milieu die minder met NME te maken kregen. Dit verband werd ook voor de lange termijn aangetoond. Ik heb afgelopen week contact gehad met de organisatie IVN, waarmee de provincie reeds samenwerkt met betrekking tot natuureducatie.
Zij hebben een natuureducatie project ontwikkeld, genaamd ‘Duurzame scholing in de Bollenstreek’ waarvoor zij nog geld tekort komen. Met het nu vrijkomende bedrag van € 40.000,-- worden zij in staat gesteld om dit belangrijke project op korte termijn te kunnen starten. Ik hoop dat GS en u als staten bereid bent om dit amendement te steunen.
Dank u wel.
Interessant voor jou
Bijdrage vaststelling van de Provinciale Structuurvisie Noordse Buurt, gemeente Nieuwkoop.
Lees verderBijdrage Begroting 2010
Lees verder