Bijdrage vast­stelling van de Provin­ciale Struc­tuur­visie Noordse Buurt, gemeente Nieuwkoop.


8 september 2009

Het is vandaag de dag van de duurzaamheid. Een goed moment om stil te staan bij waar we in de provincie mee bezig zijn wat betreft duurzaamheid.
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het belangrijk om onszelf te zien als onderdeel van de natuur, als verbonden met en afhankelijk van andere vormen van leven. Alleen als we dat beseffen, maken we kans weer in balans met de natuur te komen en te komen tot echte duurzaamheid. En dat vergt politieke moed. Politieke moed om een omslag in het denken te bewerkstelligen en een andere (duurzaam) waardensysteem eigen te maken. Politieke moed vanwege het loslaten van de korte termijn belangen en politieke moed vanwege het durven ingaan tegen de eigen achterban.
Over natuurontwikkeling gaat het ook in het stuk dat nu ter bespreking ligt, de PSV Noordse Buurt. Het positieve aan het voorstel is dat er glas wordt gesaneerd en nieuwe natuur wordt gerealiseerd. Ook komt het voorstel de waterkwaliteit in de Nieuwkoopse Plassen ten goede.
Maar dit voorbeeld toont schrijnend en des temeer aan hoe belangrijk het is om de natuur en de groene ruimten die we nog hebben in Zuid-Holland te bewaren en niet op te offeren aan woningbouw, bedrijventerreinen en nieuwe infrastructuur dwars door groene gebieden. Als het al gebeurt, kost het dus miljoenen euro’s om gedane slechte keuzes uit het verleden ongedaan te maken. In het verleden gemaakte keuzes zijn de erfenis voor nu. En de keuzes die wij nu maken, zijn de erfenis voor later. Het moet dus echt anders en kan wat mij betreft niet zorgvuldig genoeg gebeuren. Er wordt in dit huis nog steeds te gemakkelijk gesproken over de natuuroffers die gebracht moeten worden ten gunste van de economische groei en ontwikkeling.
Ook in dit geval is er weer sprake van rood voor groen compensatie.
Mijn fractie vindt dat dit afgeschaft moet worden. Waarom kunnen er wel voor wegen en economische ontwikkelingen vele miljoenen euro’s worden gebudgetteerd en geïnvesteerd en moet de natuur mede betaald worden met de bouw van 450 woningen? Kan de gedeputeerde mij hierop antwoord geven?
Naar de mening van mijn fractie dient ook natuurontwikkeling gewoon gebudgetteerd te worden en niet gecompenseerd te worden met woningbouw. Het is maar welke prioriteiten je stelt en wat mij betreft zou bijvoorbeeld de Rijnlandroute geschrapt mogen worden, zodat het geld dat hierdoor vrijkomt, besteed kan worden aan verdere natuurontwikkeling en sanering,
Buiten het feit dat onze fractie niet instemt met de voorgestelde woningbouw is het überhaupt nog maar de vraag of in deze tijd van economische crisis de huizen wel verkocht worden en het geld opbrengen dat ervoor geraamd is. Maar ja, daar gaat de provincie niet over en dat moet de gemeente dan maar oplossen.
Daarnaast is mijn fractie met de SP van mening dat door wijziging van het voorstel om de woningbouw over 5 i.p.v. 3 woonkernen te verdelen, burgers in de 2 bijgekomen woonkernen geen inspraakmogelijkheden hebben gehad. Dit komt het democratisch proces niet ten goede en de rechten van burgers worden hiermee tekort gedaan. Om die reden is mijn fractie van mening dat de inspraakprocedure opnieuw weer volledig moet worden doorlopen.
Het moge duidelijk zijn. Mijn fractie stemt om bovengenoemde redenen niet in met het voorstel, alhoewel wij de voorgestelde natuurontwikkeling natuurlijk toejuichen.

Interessant voor jou

Bijdrage Voorjaarsnota, Kadernota 2010 - 2013 en Halfwegevaluatie

Lees verder

Bijdrage najaarsnota 2009

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer