Bijdrage Waste 2 Chemistry
Allereerst zijn we van mening dat het document absoluut nog niet rijp is voor besluitvorming. Zo blijkt ook uit de extra informatie die we een half uur geleden nog hebben gekregen van de gedeputeerde. Zo is er een milieueffectrapportage nodig en heeft de Commissie MER een advies opgesteld dat niet is betrokken bij deze besluitvorming. Ik vind dat dit rapport eerst ook meegenomen moet worden bij de bespreking om tot een goede besluitvorming te komen.
De Provincie zegt dat het hier gaat om innovatie, maar het gaat hier alleen om schaalvergroting. Het gaat hier om een bewezen commercieel concept vanuit Canada.
Een fabriek op commerciële schaal is al sinds 2015 in bedrijf in Edmonton, Canada. Het lijkt mij dat de er hier dus geen sprake is van een commercieel risico plus dat er geen sprake is van innovatie.
Waste 2 Chemicals is een samenwerkingsverband tussen:
1. Air Liquide = gasleverancier aan chemische bedrijven
2. Akzo Nobel = verwerking van chemicaliën in o.a. verf en coating
3. Van Gansewinkel = afval, grondstoffen - en energieleverancier
4. AVR = afvalverwerkingsbedrijf
5. Enerkem = zet bio massa in voor ethanol
6. Havenbedrijf rotterdam
7. Gemeente rotterdam
8. Provincie Zuid-Holland
9. Innovation Quarter = regionale ontwikkelingsmaatschappij Z-H
10. Clean Tech Delta = maatschappij die investeert in vernieuwing in duurzaamheid in regio
Rdam Delft
11. Ministerie van Economische Zaken
De aangesloten bedrijven zijn prima in staat om de 7,5 miljoen euro zelf te begroten. Eén van de partners is Akzo Nobel een bedrijf dat in 2016 een winst maakte van 970 miljoen in 2016. Een dergelijk bedrijf is vermogend genoeg en heeft niet een subsidie van de provincie nodig van 7,5 miljoen euro.
Er lijkt hier toch sprake te zijn van staatsteun, want er blijkt geen sprake te zijn van innovatie en tevens gaat het om een bewezen commercieel concept. Daarnaast is een eventueel risico niet evenredig groot voor een bedrijf als Akzo Nobel.
Verder zouden we graag antwoord krijgen op het feit dat de gedeputeerde al een commitment heeft gegeven aan de betrokken bedrijven, terwijl het besluit nog moet worden goedgekeurd door Provinciale Staten. Het lijkt erop de Provinciale Staten hiermee buiten spel worden gesteld en nog mogen tekenen bij het kruisje. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Aan het project 'W2C' is veel te veel onduidelijk.
Vooral wat betreft de gevolgen voor het milieu, de natuur en de volksgezondheid. Er moet nog een MER Rapportage worden opgesteld.
Er is niet duidelijk wat de andere overheidsinstanties (zoals ministerie van EZ of de gemeente Rotterdam) voor financiële bijdrage (in de vorm van subsidies of andere vormen) leveren aan het project. Er is ook niet bekend wat de financiële bijdrage is van elk apart orgaan (bedrijf).
Het is niet duidelijk welk restafval wordt gebruikt. Dat willen wij weten om te kunnen beoordelen of het wel echt om restafval gaat en of het niet op een betere manier kan worden hergebruikt. Het programma De Monitor heeft er onlangs een reportage aan gewijd en heeft aangegeven dat ‘restafval’ op een veel duurzamere wijze kan worden gerecycled dan te worden verwerkt in een verbrandingsoven of als omzetting tot biogas of methanol.
Er wordt gesproken over een specifiek vergassingsproces dat plaatsvindt. De techniek die er wordt gebruikt wordt niet omschreven. Hierdoor is het ook onduidelijk wat de schade is voor milieu, natuur en volksgezondheid.
Wat is het totale investeringsbedrag? Hoeveel procent is onderdeel van de subsidie die de provincie geeft? Dat is niet duidelijk!
Het is ook niet duidelijk wat de financiële gevolgen zijn voor de provincie als het project mislukt.
Er worden voorbeelden gegeven wat de eindproducten zouden kunnen zijn. Er is geen 'totaallijst eindproducten' beschikbaar.
Vanwege alle genoemde argumenten kan de Partij voor de Dieren niet instemmen met deze subsidie cq lening van 7.5 miljoen euro.
Interessant voor jou
Bijdrage jaarrekening 2016
Lees verderBijdrage Faunabeheerplannen Zuid-Holland 2017 voor: jachtsoorten, ekster, roek, kauw, zwarte kraai, vos
Lees verder