1ste Inter­na­ti­onale anti bontactie in Rotterdam


13 december 2008

Ook de Partij voor de Dieren was aanwezig bij de stille mars op 28 november in Rotterdam. Want voor iedereen die denkt dat bont volledig uit het straatbeeld verdwijnt, opgelet! Kijk in de winkels om je heen. Bont is bezig met een comeback en dat gaat op een sluwe, sluipende manier. Geen poenerige jassen meer, maar onopvallende kraagjes, mouwtjes en randjes. ‘Echt’ en ‘namaak’ vind je door elkaar. Het is zaak om op onze hoede te zijn. Vaak hebben we het niet eens door. In de winkels hangen van die trendy jassen en truien en je gaat er anno 2008 vanuit dat het wel namaak zal zijn. Fokken van dieren om hun bont is tenslotte not done in Nederland. Althans…

Nertsenfokverbod
Dit jaar is het verbod van fokken van vossen en chinchilla’s van kracht geworden. En in januari volgt er een vervolgdebat in de Tweede Kamer voor een nertsenfokverbod in Nederland. Het wetsvoorstel zoals het er nu voor ligt, voorziet in een overgangstermijn van tien jaar voor de sector. Maar er is nog geen Tweede Kamermeerderheid.
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Verburg verschillende afbouwscenario's door laten rekenen door het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Hierin wordt onder andere rekening wordt gehouden met een veel langere afbouwtermijn van 15 jaar. Dit rapport is onlangs gepubliceerd. De daarin voorgestelde compensatieregeling zou inhouden dat de fokkers vanaf 2018 (het jaar dat het verbod zou ingaan) nog eens 10 jaar lang 280.000 euro per jaar zouden ontvangen - dus in totaal 2,8 miljoen. Dit onrealistische, voor de nertsenfokkers wel extreem royale scenario zou betekenen dat zij dus eerst tot 2018 mogen doorgaan met deze dieronvriendelijke, maatschappelijk niet-geaccepteerde activiteit en vervolgens door de overheid nog tot miljonair worden gemaakt.

Achterdeur
Intussen hebben we te maken met een nieuw fenomeen bont. Eentje die via de achterdeur ons land binnenkomt. China heeft geen wetten op het gebied van dierenwelzijn. Dat dit in veel gevallen leidt tot structurele en ernstige dierenmishandeling, blijkt uit veel undercover gemaakte filmpjes die op het internet te vinden zijn. Niet alleen de 'gebruikelijke' dieren zijn hiervan het slachtoffer, maar ook honden en katten. Onder valse benamingen belandt dit bont op de Nederlandse markt. Het gaat dan om randjes aan een jas, kattenspeeltjes en andere prullaria. China is de grootste bontproductie- en verwerkingsbasis ter wereld.
En omdat er in Nederland geen wettelijke verplichting is om op het etiket van het product te vermelden van wat voor bont er sprake is, kan ons geen enkele garantie worden gegeven over de herkomst van het product. Zo kan het dus voorkomen dat we ongewild met echt bont rondlopen in de veronderstelling dat het namaak. Zelfs al staat het diersoort vermeld, dan nog is dit geen garantie. Want zo is uit onderzoek gebleken, dat als dekmantel konijnenbont vaak honden- en kattenbont wordt verkocht.

Maar ook bij konijnenbont mogen we wel eens gaan stilstaan. Want velen van ons denken misschien dat konijnenbont een bijproduct is van konijnenvlees, maar die pelzen worden gebruikt voor zeem, vilt en wol. De bontindustrie stelt hogere eisen aan de pels van een konijn en deze worden daarvoor speciaal gefokt. Het is moeilijk een getal van het aantal slachtoffers te formuleren. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal wel naar de honderden miljoenen kan lopen wereldwijd.

Maar wat houdt zo’n aantal in? Wat zegt ons dat nou? Dat konijntje in het veld, of bij de kinderboerderij, bij ons thuis zo lief en vertederend. Ik kijk er soms met verwondering naar. Het gedrag, de oogopslag. Ook het konijn heeft karakter en unieke eigenschappen, net als wij unieke eigenschappen hebben. Het recht op leven is niet alleen aan de mens. Gevoelens van pijn en angst zijn niet alleen voorbehouden aan de mens. Voor een bezoek aan de tandarts vragen sommigen van ons om een verdoving. Laten we even stil staan bij de hel die we de dieren dagelijks laten doorstaan.

En mochten we dat leven dan toch nemen, laat het leven dan in elk geval meer waard geweest zijn dan een pels, een trendy harig randje aan een trui of een warm uitziende kraag. Het betekent niets. Volgend jaar is het weer uit de mode, maar het dier heeft er het leven voor gelaten. Een kostbaar leven. Laten we er kostbaar mee omgaan. Help ons dit zinloze en immense dierenleed een halt toe roepen!

Angelique Bolk
Voorzitter Werkgroep Zuid-Holland

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren blij met succes in waterschappen Delfland en Rijnland

Den Haag 1 december 2008. De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft bij de waterschapsverkiezingen een geweldig resultaat behaald...

Lees verder

Nieuwe bestuurssamenstelling Zuid-Holland

Wat zijn we gegroeid… Het gaat dus goed met de Partij voor de Dieren. Voor mij een moment om het stokje over te dragen...

Lees verder