Als ganzen vliegen tegen CO2-uitstoot


15 oktober 2008Vliegen als ganzen en niet meer als ‘dronken eenden’; dat zou helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Dat bevestigde KLM-directeur Peter Hartman gisteren bij de lancering van een ’milieustand’ op luchthaven Schiphol.

Bij de stand kunnen passagiers zien wat de luchtvaartindustrie doet om de CO2-uitstoot, waarvan deze tak 2 procent voor zijn rekening neemt, terug te dringen. ,,Alles wat de dierenwereld ons leert, moet je serieus nemen,’’ zei Hartman.

Zo zou het helpen als vliegtuigen net als ganzen in een V-formatie gaan vliegen. Door in elkaars luchtstroom te vliegen, verbruiken ze minder brandstof. Het helpt ook als vliegtuigen geen rare bochten meer hoeven te maken omdat ze in het luchtruim van een ander land vliegen.

Maar daarvoor is één Europees luchtruim nodig en dat kunnen de vliegmaatschappijen niet bewerkstelligen. Dat moeten de regeringen doen.

,,Waarom hebben we het Verdrag van Schengen als dat 1 meter boven de grond ophoudt?’’ vroeg Hartman zich af. ,,Al in 1960 zijn we begonnen met het vormen van een gemeenschappelijk luchtruim, via Eurocontrol.’’ Maar de realiteit van vandaag is dat er nog steeds 38 luchtverkeersleidingscentra in Europa zijn. ,,Als we Nice-Amsterdam in één rechte lijn konden vliegen, zou die route 10 procent korter zijn.’’

Bron en foto: AD


De Partij voor de Dieren Zuid-Holland steunt de mening van de heer Hartman. Alles wat de dierenwereld ons leert, moeten we serieus nemen.

Gerelateerd nieuws

Tips gezocht voor diervriendelijke verjaging ganzen

Den Haag, 15 oktober 2008 - Iedereen met ideeën om ganzen op een diervriendelijke manier te verjagen in plaats van af te...

Lees verder

Nieuwsbrief oktober 2008

Provinciale Statennieuws Het reces is weer ten einde en de drukte is al weer in volle omvang begonnen. Op het Provinciehuis ...

Lees verder