Tips gezocht voor dier­vrien­de­lijke verjaging ganzen


14 oktober 2008

Den Haag, 15 oktober 2008 - Iedereen met ideeën om ganzen op een diervriendelijke manier te verjagen in plaats van af te schieten, is tot 1 november welkom deze in te dienen bij De Partij voor de Dieren (PvdD), de Faunabescherming en de Dierenbescherming. De dierenbeschermers willen absoluut voorkomen dat provincies volgend jaar opnieuw het excuus kunnen gebruiken dat er geen goede alternatieven zouden zijn voor het afschieten of vergassen van ganzen.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Joop Evertse heeft bij verschillende gelegenheden aangegeven niet in te willen zetten op preventieve maatregelen, maar ervoor te kiezen dieren af te schieten of te vergassen. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt afgeschoven naar het Rijk, Ministerie van LNV en het Faunafonds.

De Partij voor de Dieren heeft bij herhaling de degens gekruist met de gedeputeerde, bijvoorbeeld over het vangen en doden van duizenden ganzen in Zuid-Holland afgelopen zomer. De PvdD heeft diverse malen schriftelijke vragen hierover gesteld en heeft in een initiatiefvoorstel voorgesteld om meer preventieve, duurzame en diervriendelijke alternatieven toe te passen. Fractievoorzitter Carla van Viegen vindt dat de provincie zich veel te gemakkelijk verschuilt achter de lijst met preventieve maatregelen die worden geadviseerd door het Faunafonds. Daarnaast wil Evertse alle verantwoordelijkheid voor het nemen van preventieve en duurzame maatregelen neerleggen bij het Faunafonds en het Ministerie van LNV.
De dierenbeschermers zijn ervan overtuigd dat er meer is en roepen iedereen met duurzame en diervriendelijke ideeën op deze in te sturen.

De dierenbeschermers vragen ideeën om ganzen diervriendelijk te verjagen van landbouwpercelen, te lokken naar plaatsen waar zij welkom zijn, of op een andere diervriendelijke wijze schade door ganzen te voorkomen. De ideeën kunnen worden verstuurd naar de Zuid-Hollandse Statenfractie Partij voor de Dieren. De dierenbeschermers zullen, in samenwerking met ganzenkenners van Vogelwerkgroep Texel, alle uitvoerbare ideeën selecteren en namens de bedenkers doorsturen aan gedeputeerde Evertse.

Ideeën kunnen worden gestuurd naar:
Fractie Partij voor de Dieren Zuid-Holland
Postbus 90602
2509 LP Den Haag
of via e-mail:
zuidholland@partijvoordedieren.nl

Gerelateerd nieuws

Provincie steunt plan Partij voor de Dieren voor behalen ecologische doelstellingen in Zuid-Holland

Den Haag, 9 oktober 2008 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat het provinciebestuur harder zijn best doet ...

Lees verder

Als ganzen vliegen tegen CO2-uitstoot

Vliegen als ganzen en niet meer als ‘dronken eenden’; dat zou helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot v...

Lees verder