Circus­dieren in de kou


25 augustus 2009

Den Haag, 26 augustus 2009. Volgens een uitspraak van de Raad van State van vandaag weigerde de gemeente Winschoten in 2007 circus Renz onterecht om in haar gemeente op te treden met wilde dieren. Burgemeester en Wethouders wilden geen vergunning verlenen op grond van dierenwelzijnregels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Winschoten. Ook in Alphen aan den Rijn werd circus Moskou Holiday het optreden met wilde dieren dit jaar geweigerd.

Volgens de Raad van State mogen in de APV echter geen regels worden opgenomen voor dierenwelzijn, aangezien dit volledig geregeld wordt door de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

De huidige burgemeester van Winschoten, Pieter van der Zwaag, en de verantwoordelijke wethouder Robert Blom uit Alphen aan den Rijn geven aan zwaar teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar zijn blij met de maatschappelijke aandacht voor het welzijn van circusdieren, die de weigering heeft opgeleverd
.
Vorige week nog strandde een circustransport van twee olifanten en twee apen met pech op de A4 bij Den Haag. De olifanten moesten toen door de brandweer worden afgekoeld vanwege de hitte. Het vervoer was zo slecht in orde dat de politie de chauffeur verbood om verder te rijden.

De Partij voor de Dieren wijst er al langer op dat er onvoldoende landelijke wetgeving is om het welzijn van circusdieren te beschermen. Als de gemeente niets mag regelen, op wie kunnen de dieren dan nog vertrouwen?