Eendenkooi Warmond op de vingers getikt na Kamer­vragen Partij voor de Dieren: géén eenden meer vangen


25 augustus 2009

De beheerder van de eendenkooi Warmond in de gemeente Teylingen is door de minister op de vingers getikt naar aanleiding van Kamervragen van Marianne Thieme. Op de site van de eendenkooi Warmond wordt gemeld dat de kooiker 'in de daarvoor toegestane periode’ regelmatig eenden gevangen zullen worden voor onderzoek en levering aan lokale restaurants1.

Dat is echter volstrekt illegaal en daarvan kan daarom geen sprake zijn. De minister meldt in antwoord op de Kamervragen: "Omdat de eendenkooi Warmond niet langer is geregistreerd mogen met deze kooi geen wilde eenden meer voor de consumptie worden gevangen. De vermelding op de website van de eendenkooi dat dat wel zou kunnen is onjuist. De beheerder van de kooi is daarvan op de hoogte gesteld."

De brutaliteit van jagers om de wet met voeten te treden met een vanzelfsprekendheid die critici bij voorbaat de mond lijkt te moeten snoeren, is hiermee doorbroken. Hoewel de illegale eendenvangst nog steeds genoemd wordt op de website van de eendenkooi.

We roepen iedereen in de buurt van Teylingen op om de eendenkooi nauwlettend in de gaten te houden en overtredingen van het vangstverbod te melden bij de lokale politie en bij de Partij voor de Dieren. Lees hier de Kamervragen en de antwoorden daarop van de minister.

1 http://www.eendenkooiwarmond.nl/Eenden.html